Dodaj do ulubionych

Wiosenne smaki

IP: *.telia.com 19.03.03, 01:18
Euforia wiosenna nas dopadla po letargu zimowym.
Organizm krzyczy glosno za czyms "nowym".

Czym zaspakajacie niedobor letargu zimowego?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 01:54
      szparagami gotowanymi na parze
      jak rowniez salatka z cykorii, avocado, grejfruta i krewetek
      • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 09:13
        Bialy serek z zodkiewka ,smietana i duzo szczypiorku ,tego pierwszego z
        ogrodeczka.
    • hania_76 Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 11:22
      Na razie jeszcze niczym, bo te najpierwsze nowalijki są tradycyjnie
      nafaszerowane chemią, więc zostaję przy mrożonkach i suszonych pomidorach.
      Ale niech się jeszcze troszkę cieplej zrobi, a na pewno rzucę się na soczyste
      rzodkiewki, szczypiorek, sałatę. I niech no tylko pojawią się szparagi i młode
      ziemniaki!!
    • givenchy Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 13:08
      Ja korzystam z mrozonek, bo zawsze są cennym źródłem witamin. Zajadam się np.
      truskawkami z makaronem i śmietanką.
    • u_ Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 13:10
      marzy mi sie szczypiorek z jajeczkiem...
      • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 13:25
        **Hania: widze ,ze jestes goraca zwolenniczka suszonych pomidorow,tez to
        lubie.Zima swiezy pomidor jest dla mnie bez walorow smakowych.

**givenchy: racja mrozonki zachowuja bardzo duzo witamin,tez duzo tego papusiam.

**u_ :masz na mysli jajecznice smarzona z duzo szczypiorku?..pychotka.
        U mnie w ogrodeczku juz na 2 cm.wyrosl,jest nadzieja ,ze juz ,juz,wkrotce
        bedzie swoj.

A tak jeszcze Wam powiem ,ze pije codziennie sok marchewkowo -
        pomaranczowy.Mowia ,ze ladniejsza i szybsza bedzie opalenizna na sloneczku
        wiosennym.
        Polecam,sprobujcie.
        • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 13:31
          Przepraszam rosanne,zapomnialam o Tobie,
          Tez lubie szparagi,obowiazkowo zawsze mam w swoim wazywiaku,ale lubie rowniez
          bardzo Sparis to po szwedzku i tu sie boje ,ze moglam pomylic Twoje szparagi z
          fasolka szparagowa lub ze lubimy wlasnie to samo szparagi -sparis. Troche sie
          poplatalam,ale moze zrozumiesz cos z tego.hi,hi,.
          • roseanne :)) 19.03.03, 14:57
            szparagi, szparagi, nie fasolka, choc ta mrozona tez jest ok :)
            szparagi zielone, bo bialych tu prawie nie znaja...

i jeszcze risotta z tymiz
            albo duszone z porami i grzybami w formie "ragu"

szparagi to poezja w kuchni :0)
            • Gość: Tess Re: :))Wiosenne -szparagi. IP: *.telia.com 19.03.03, 22:18
              roseanne napisała:

> szparagi, szparagi, nie fasolka, choc ta mrozona tez jest ok :)
              > szparagi zielone, bo bialych tu prawie nie znaja...
              >
              >
              > i jeszcze risotta z tymiz

> albo duszone z porami i grzybami w formie "ragu"
              **a tego nie jadlam.
              Czy mogal bys byc grzeczna i uchylic rabka tajemnicy jak przyzadzasz.Z gory
              dziekuje.
              >
              > szparagi to poezja w kuchni :0)
              **Szparagi maja badzo duzo fibru.Czytalam ,gdzies,ze przedluzaja mlodosc,i
              pasuja wysmienicie do romantycznych kolacji....

Niemcy sa zakochani w szparagach,i jak sie nie myle to nawet obchodza jakies
              swieto pierwszego ich zbioru.
              • roseanne rabek tajemnicy :) 20.03.03, 19:18
                "ragu" z porow, grzybow i szparagow

pory calosc bialej czesci i kawalek zielonej, (miekiej) pokroic w plasterki,
                poddusoc na oliwie lub masle. Na malym plomieniu, zeby zmiekly, a nie
                zrumienily sie.
                Dodac pokrojone w cwiartki pieczarki. Osolic, popieprzyc. Dusic z 20 min
                na koniec dodac pokrojone na kawalki szparagi - dusic do miekkosci szparagow.

nie podaje ilosci skladnikow, bo zawsze robie to "na oko" :)
                najlepiej smakuje do bialego chleba

co do zwyczajow w NIemczech to niestety nie wiem nic
                Mieszkam znacznie dalej...
                • Gość: Tess Re: rabek tajemnicy :) IP: *.telia.com 20.03.03, 20:19
                  Dziekuje skarbie,ja tez zrobie na oko i na pewno bedzie mi smakowalo,napisze
                  po degustacji.

Szparagi-progran wdzialam w niemieckim programie TV,nie mieszkam tam.
                  PA;...
        • u_ Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 13:40
          > **u_ :masz na mysli jajecznice smarzona z duzo szczypiorku?..pychotka.
          > U mnie w ogrodeczku juz na 2 cm.wyrosl,jest nadzieja ,ze juz
          ,juz,wkrotce bedzie swoj.

dokladnie to mam na mysli, choc przy mojej ilosci szczypiorku to jajko jest
          tylko elementem wiazacym calosc ;)
          zostalam pozbawiona ogrodka, wiec czeka mnie hodowla papapetowa
          jedynie w tym roku.
          • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 13:48
            U_ , szczypiorek w doniczkach tez sie udaje - Powodzenia
            Wlasie,tez tak lubie ta jajecznice ,mniam mniam,,,az juz czuje jej zapach..

Lubie tez zupe jazynowa pozna wiosna z koperkiem i zdziebko smietany -
            pychotka,a jaki zaappaachch hmmmmmmm,warzywa takie smaczne - "slodziotkie"
            • u_ Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 14:29
              > U_ , szczypiorek w doniczkach tez sie udaje - Powodzenia
              > Wlasie,tez tak lubie ta jajecznice ,mniam mniam,,,az juz czuje jej
              zapach..

az zglodnialam od wyobrazania sobie tego ;)))

> Lubie tez zupe jazynowa pozna wiosna z koperkiem i zdziebko smietany
              -
              > pychotka,a jaki zaappaachch hmmmmmmm,warzywa takie smaczne -
              "slodziotkie"

u mnie sie po prostu nazywa to koperkowa, ale do tego obowiazkowo
              musza byc kluski lane
              • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 14:43
                ...u_,ale mi narobilas smaczkow.......
                Od dzisiaj, zaczne na noc nakrywac szczypiorek to moze wczesniej go posmakuje..

Zupka ,moze byc i z kluseczkami lanymi tez mniam mniam....

A mlode kartofelki z koperkiem smazone -czujesz zapach...?????
                • u_ Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 16:29
                  > ...u_,ale mi narobilas smaczkow.......
                  > Od dzisiaj, zaczne na noc nakrywac szczypiorek to moze wczesniej go
                  posmakuje..

hi hi hi, jutro jak sie wyspie pojde sprawdzac jak sprawa wyglada w
                  ogrodku taty. choc moge sie zdziwic i zobaczyc jeszcze snieg...

> A mlode kartofelki z koperkiem smazone -czujesz zapach...?????

bosze.... marzenie...
                  dla sprowadzenia na ziemie powiem co teraz zjadlam... zupke chinska ;)
                  • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 22:10
                    -u_ ...-Tez takie zupki podjadalam na lunch,ale przestalam,lato sie zbliza.
                    Wzbogacalam je mrozonymi jarzynami a czasami to jakies miesko czy kielbaske
                    wkroilam.

A grilowana kielbaska w zacisznym miejscu ,z salatka z jajko +zodkiewka
                    +szczypiorek +koperek + majonez z jogurtem i buleczka wlasnego wypieku ....
                    • Gość: May Re: Wiosenne smaki IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.03.03, 19:10
                      Witam!
                      A mnie się przypomniał chłodnik na bazie jogurtu naturalnego, z botwinką,
                      świeżutkim ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem z działki i do tego jajko...mniam,
                      czymś takim raczymy się zawsze w najgorętsze dni, kiedy nikt nie ma ochoty na
                      nic gorącego.
                      Może to bardziej letnie, ale też zapachniało :)

Pozdrawiam smacznie, May!
                      • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 20.03.03, 20:23
                        May,Witam

Taz lubie chlodnik,tylko mam problem z batwinka ,bo nie zawsze mi wychodzi.
                        • Gość: May Re: Wiosenne smaki IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.03.03, 22:06
                          Gość portalu: Tess napisał(a):

> May,Witam
                          >
                          > Taz lubie chlodnik,tylko mam problem z batwinka ,bo nie zawsze mi wychodzi.

Witaj Tess!
                          Nie wiem czy dobrze przygotowuję botwinkę do chłodnika, ale rodzince i mnie
                          zawsze bardzo smakuje. Poprostu wkładam botwinkę do zakwaszonego wrzątku
                          (winnym octem lub kwaskiem) i gotuję do odpowiedniej twardości, ja np. nie
                          lubię zbyt rozgotowanej. Jak wystygnie drobno siekam i hop, do jogurtu :)

Pozdrawiam smacznie, May!
                          • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 21.03.03, 12:04
                            ..May, bede musiala sprobowac ,Twojej metody,moze tym razem bede miala wiecej
                            szczescia.dziekuje.

Robie nieraz cos takiego:dlugi ogorek -kroje w slupki,zodkiewke,jajko na
                            twardo,szczypiorek ,przyprawy,mieszam majonez z jogurtem-smaczne

Pozdrawiam
                    • u_ Re: Wiosenne smaki 24.03.03, 11:23
                      Tess, w ubieglym tygodniu tak sobie rozmawialysmy o tej koperkowej i
                      jajecznicy ze szczypiorkiem i... w czwartek pojechalam do swego ojca,
                      dojechalam o 4 rano, i chcialo mi sie troche jesc. zagladam do lodowki,
                      wiedze garnek z zupa... koperkowa!!! rano tata pyta co bym chciala na
                      sniadanie... moze jajecznice ze szczypiorkiem!!! nie moglam uwierzyc w
                      takie spelnianie sie marzen kuchenno-wiosennych ;)
                      • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki - do u_ IP: *.telia.com 24.03.03, 15:32
                        ...u_..Ale jestes szczesliwa wybranka losu,i niech mi ktos powie ,ze marzenia
                        sie nie spelniaja ???.
                        Pozdrawiam...Tess
        • hania_76 Do Tess o pomidorach 20.03.03, 20:54
          Gość portalu: Tess napisał(a):

> **Hania: widze ,ze jestes goraca zwolenniczka suszonych pomidorow,tez to
          > lubie.Zima swiezy pomidor jest dla mnie bez walorow smakowych.
          >
          Tess, ja jestem od pomidorów uzależniona - mogłabym je jeść w każdej postaci
          okrągły rok. Ale te zimowe, czyli sprowadzane w chłodniach ze szklarni w
          Holandii, Włoszech czy Hiszpanii są po prostu namiastką. A poza tym parę
          tygodni temu, kiedy dorodnego (na oko) pomidorka zalałam wrzątkiem i po kuchni
          rozszedł się apteczny zapach, jakoś straciłam sentyment do "świeżych"
          pomidorów. Co zatem zostaje tomatofilowi zimą? Ano pomidory suszone (ostatnio
          odkryłam przepyszne włoskie w zalewie z oleju słonecznikowego, bez
          konserwantów), soki pomidorowe (ukochane - Fortuna) i pomidory w puszcze (co
          drugi dzień zupa-krem na kolację). Oby do czerwca!!! :-)
          • Gość: Tess Re: Do Tess o pomidorach IP: *.telia.com 21.03.03, 12:10
            ...Haniu - zajadam sia pomidorkami,podobnie jak Ty ,az do jesieni,a
            pozniej ,jak mam w ogrodku to ratoje je zeby pomalu dojrzewali .Sa wtedy
            smaczne i zatrzymuja smak i aromat.
            Robie tez marmolade z zielonych pomidorow,ale nie wszyscy to lubia ,mi smakuje.
    • givenchy Re: Wiosenne smaki 21.03.03, 08:44
      A co powiedzie na taki zestaw: młode ziemniaczki, młoda kapustka z koperkiem
      lub cukinia duszona z czosnkiem i cebulą...do tego może by c jakieś mięsko.
      Albo gołąbki w młodej kapuście.
      • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 21.03.03, 11:59
        givenchy napisała:

> A co powiedzie na taki zestaw: młode ziemniaczki, młoda kapustka z koperkiem
        **Ja od razu ,to" pozeram"

> lub cukinia duszona z czosnkiem i cebulą...do tego może by c jakieś mięsko.
        > Albo gołąbki w młodej kapuście.
        **Same pychotki,uwielbiam golabki.

A mloda kapustka,lekko sparzona z marchewka i smietana pyszna salata do
        obiadu,Zamrazam ,nieraz ten smakolyk(oczywiasie bez smietany).
    • Gość: sabba Zielony sos IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 21.03.03, 13:09
      Pierwsze oznaki wiosny to pojawiajace sie tutaj w NIemczech, truskawki, chyba holenderskie, nienaturalnie duze, srednio dojrzale i wodniste w smaku. Nawet nie zatrzymuje sie przy nich...szparagi, no coz, sezon sie jeszcze nie zaczal...wczoraj widzialam co prawda na targu ale za 500g 7 Euro???? Ja jestem centus z Krakowa, wiec tyle to mi za drogo...poczekam na sezon. A o swietowaniu na czesc szparag nie slyszalam tez...

No wiec do rzeczy. Ja uczcilam wiosne mlodymi ziemniakami (nie wiem skad bo zapewne nie rodzimymyi) i tz. zielonym sosem frankfurckim. Sos sklada sie z zieleniny: szczypiorku, duzej ilosci pietruchy, rzezuchy, szczawiu, pimpinele (nie wiem jak po polsku) i jeszcze paru innych zilenin...kupuje sie to juz popaczkowane, wystarczy pokroic drobno, dodac dwa lub trzy pokrojone w kostki jaja na twardo, 2 ogorki konserwowe, cebule w kostke, do tego sol, pieprz, jogurt plu musztardy odrobinke i gotowe. To jest dla mnie poczatek wiosny.
      • Gość: Tess Re: Zielony sos IP: *.telia.com 21.03.03, 18:13
        Sabba,widzialam w TV.caly procez uprawy szparag,ktore bylo uwienczone pierwszym
        zbiorem i degustacja na masowa skale,moze to tylko pokazywali tak pod publike w
        TV.,jako "propaganda"-niewiem.
        U nas 250g szparag kosztuje 25 SKR=3 euro(okolo),kupilam w puszce.

Sprobuje tej wiosny ten zielony sosik do mlodych kartofelow.
        • Gość: Tess Re: do roseanne IP: *.telia.com 21.03.03, 18:18
          ..skarbie ,pychotka te Twoje "ragu".
          Zrobilam dzis do obiadu i celowo wiecej,przypuszczalam,ze bedzie nam smakowac.
          Po prostu PYCHOTKA....dziekuje.
          Uzylam cytrynowego pieprzu,zaostrzylo smak,polecam,jak nie probowalas.
        • Gość: Maria Re: wisenny smak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 18:32
          Och dziewczyny, narobiłyście tyle smaku.
          W Polsce na pierwsze świeże warzywa trzeba jeszcze trochę poczekać. Już mi się
          marzy młoda kapustka duszona [bez wody] na masełku z dużą ilością dymki i
          zielonego koperku, czywiście z młodymi ziemniaczkami.
          Pozdrawiam - Maria
        • Gość: Dalla Swieto Szparagow IP: 129.143.13.* 25.03.03, 09:58
          Swieto Szparakow istnieje... :)))
          Na poludniu Niemiec, a dokladniej w okolicach Freiburga - sama to przezylam w
          zeszlym roku.
    • huanna Re: Wiosenne smaki 21.03.03, 19:36
      Mnie z kolei wiosne przypomina swieza grahamka z serkiem typu cottage, duuuuza
      iloscia szczypiorku, pomidorkiem, rzodkieweczka i zielonym ogoreczkiem
      mmmnnniammm!!! pychotka!
      • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 25.03.03, 17:10
        ..huanna...a sama buleczka grahamka z prawdziwnym maselkiem i duzo,duzo
        szczypiorku,odrobina soli to pychotka....
        • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 06.04.03, 15:59
          I chyba Wszyscy nie uwiezycie.
          Dzis zebralam pierwszy "plon" szczypiorku "wlasnego chowu".Nakrywalam go co
          noc,dla przyspieszenia wzrostu.Dostalam piekna nagrode w postaci dodadku do
          smazonych jajek na niedzielne sniadanko,pychchchaaaaaa,a jaki zapach sie
          unosil,za na ulice hmmmmm.....
          Pozdrawiam Wszystkich lubiacy szczypiorek wiosenny...PA;..
          • Gość: huanna Re: Wiosenne smaki IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 06.04.03, 20:16
            Ja mam przepiekny zieloniutki szczypior na parapecie fakt ze nie z ogrodka ale
            wychodzowany przeze mnie i niesamowicie aromatyczny mnnnniaaaaam :)))
            • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 06.04.03, 21:42
              ..huanna..Jakos nigdy nie moglam szczesliwie szczypiorku w doniczce wychodowac
              na parapecie okna,lepiej udawalo mi sie z cebuli w kieliszku z woda,ale
              ilosc "plonow " zawsze mniejsza ,niz tego z ogrodka,i smakowo bez porownania.
              • Gość: huanna Re: Wiosenne smaki IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 18:22
                A mi sie na szczescie udało :) i jak ślicznie wyglada az szkoda jesc :) zeby
                bylo bardziej dekoracyjnie to ziemie i cebulke wlozylam do ładniej "drinkowej"
                szklanki i widac korzonki :)
                Ciekawe jak na chlebku bedzie smakowalo ?:)))
                Do wody to osobiscie nie lubie bo sie paprze strasznie i nieprzyjemny zapach do
                tego ... pozdrowka Tess :)
                • Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 12.04.03, 19:13
                  ..huanna..
                  ale ja tej cubuli nie wkladam calej do wody,dobieram djametralnie taki
                  kieliszek jak koncowka korzonka cebuli,dolewam wody czesto na poczatek,a jak
                  korzonki sa duze to tak nie pilnuje.

A teraz nakrywam ,rabarbar,a pozniej upieke ciasto rabarbarowe -tez pychotka.
                  Pozdrawiam Cie huanna....
                  • Gość: huanna Re: Wiosenne smaki IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 19:52
                    A ja własnie dzis zebrałam obfity plon i spozylam z serkiem ziarnistym pyszne :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka