Gość: Tess IP: *.telia.com 19.03.03, 01:18 Euforia wiosenna nas dopadla po letargu zimowym. Organizm krzyczy glosno za czyms "nowym". Czym zaspakajacie niedobor letargu zimowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 01:54 szparagami gotowanymi na parze jak rowniez salatka z cykorii, avocado, grejfruta i krewetek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 09:13 Bialy serek z zodkiewka ,smietana i duzo szczypiorku ,tego pierwszego z ogrodeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 11:22 Na razie jeszcze niczym, bo te najpierwsze nowalijki są tradycyjnie nafaszerowane chemią, więc zostaję przy mrożonkach i suszonych pomidorach. Ale niech się jeszcze troszkę cieplej zrobi, a na pewno rzucę się na soczyste rzodkiewki, szczypiorek, sałatę. I niech no tylko pojawią się szparagi i młode ziemniaki!! Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 13:08 Ja korzystam z mrozonek, bo zawsze są cennym źródłem witamin. Zajadam się np. truskawkami z makaronem i śmietanką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 13:25 **Hania: widze ,ze jestes goraca zwolenniczka suszonych pomidorow,tez to lubie.Zima swiezy pomidor jest dla mnie bez walorow smakowych. **givenchy: racja mrozonki zachowuja bardzo duzo witamin,tez duzo tego papusiam. **u_ :masz na mysli jajecznice smarzona z duzo szczypiorku?..pychotka. U mnie w ogrodeczku juz na 2 cm.wyrosl,jest nadzieja ,ze juz ,juz,wkrotce bedzie swoj. A tak jeszcze Wam powiem ,ze pije codziennie sok marchewkowo - pomaranczowy.Mowia ,ze ladniejsza i szybsza bedzie opalenizna na sloneczku wiosennym. Polecam,sprobujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 13:31 Przepraszam rosanne,zapomnialam o Tobie, Tez lubie szparagi,obowiazkowo zawsze mam w swoim wazywiaku,ale lubie rowniez bardzo Sparis to po szwedzku i tu sie boje ,ze moglam pomylic Twoje szparagi z fasolka szparagowa lub ze lubimy wlasnie to samo szparagi -sparis. Troche sie poplatalam,ale moze zrozumiesz cos z tego.hi,hi,. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne :)) 19.03.03, 14:57 szparagi, szparagi, nie fasolka, choc ta mrozona tez jest ok :) szparagi zielone, bo bialych tu prawie nie znaja... i jeszcze risotta z tymiz albo duszone z porami i grzybami w formie "ragu" szparagi to poezja w kuchni :0) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: :))Wiosenne -szparagi. IP: *.telia.com 19.03.03, 22:18 roseanne napisała: > szparagi, szparagi, nie fasolka, choc ta mrozona tez jest ok :) > szparagi zielone, bo bialych tu prawie nie znaja... > > > i jeszcze risotta z tymiz > albo duszone z porami i grzybami w formie "ragu" **a tego nie jadlam. Czy mogal bys byc grzeczna i uchylic rabka tajemnicy jak przyzadzasz.Z gory dziekuje. > > szparagi to poezja w kuchni :0) **Szparagi maja badzo duzo fibru.Czytalam ,gdzies,ze przedluzaja mlodosc,i pasuja wysmienicie do romantycznych kolacji.... Niemcy sa zakochani w szparagach,i jak sie nie myle to nawet obchodza jakies swieto pierwszego ich zbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne rabek tajemnicy :) 20.03.03, 19:18 "ragu" z porow, grzybow i szparagow pory calosc bialej czesci i kawalek zielonej, (miekiej) pokroic w plasterki, poddusoc na oliwie lub masle. Na malym plomieniu, zeby zmiekly, a nie zrumienily sie. Dodac pokrojone w cwiartki pieczarki. Osolic, popieprzyc. Dusic z 20 min na koniec dodac pokrojone na kawalki szparagi - dusic do miekkosci szparagow. nie podaje ilosci skladnikow, bo zawsze robie to "na oko" :) najlepiej smakuje do bialego chleba co do zwyczajow w NIemczech to niestety nie wiem nic Mieszkam znacznie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: rabek tajemnicy :) IP: *.telia.com 20.03.03, 20:19 Dziekuje skarbie,ja tez zrobie na oko i na pewno bedzie mi smakowalo,napisze po degustacji. Szparagi-progran wdzialam w niemieckim programie TV,nie mieszkam tam. PA;... Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 13:40 > **u_ :masz na mysli jajecznice smarzona z duzo szczypiorku?..pychotka. > U mnie w ogrodeczku juz na 2 cm.wyrosl,jest nadzieja ,ze juz ,juz,wkrotce bedzie swoj. dokladnie to mam na mysli, choc przy mojej ilosci szczypiorku to jajko jest tylko elementem wiazacym calosc ;) zostalam pozbawiona ogrodka, wiec czeka mnie hodowla papapetowa jedynie w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 13:48 U_ , szczypiorek w doniczkach tez sie udaje - Powodzenia Wlasie,tez tak lubie ta jajecznice ,mniam mniam,,,az juz czuje jej zapach.. Lubie tez zupe jazynowa pozna wiosna z koperkiem i zdziebko smietany - pychotka,a jaki zaappaachch hmmmmmmm,warzywa takie smaczne - "slodziotkie" Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 14:29 > U_ , szczypiorek w doniczkach tez sie udaje - Powodzenia > Wlasie,tez tak lubie ta jajecznice ,mniam mniam,,,az juz czuje jej zapach.. az zglodnialam od wyobrazania sobie tego ;))) > Lubie tez zupe jazynowa pozna wiosna z koperkiem i zdziebko smietany - > pychotka,a jaki zaappaachch hmmmmmmm,warzywa takie smaczne - "slodziotkie" u mnie sie po prostu nazywa to koperkowa, ale do tego obowiazkowo musza byc kluski lane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 14:43 ...u_,ale mi narobilas smaczkow....... Od dzisiaj, zaczne na noc nakrywac szczypiorek to moze wczesniej go posmakuje.. Zupka ,moze byc i z kluseczkami lanymi tez mniam mniam.... A mlode kartofelki z koperkiem smazone -czujesz zapach...????? Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: Wiosenne smaki 19.03.03, 16:29 > ...u_,ale mi narobilas smaczkow....... > Od dzisiaj, zaczne na noc nakrywac szczypiorek to moze wczesniej go posmakuje.. hi hi hi, jutro jak sie wyspie pojde sprawdzac jak sprawa wyglada w ogrodku taty. choc moge sie zdziwic i zobaczyc jeszcze snieg... > A mlode kartofelki z koperkiem smazone -czujesz zapach...????? bosze.... marzenie... dla sprowadzenia na ziemie powiem co teraz zjadlam... zupke chinska ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 19.03.03, 22:10 -u_ ...-Tez takie zupki podjadalam na lunch,ale przestalam,lato sie zbliza. Wzbogacalam je mrozonymi jarzynami a czasami to jakies miesko czy kielbaske wkroilam. A grilowana kielbaska w zacisznym miejscu ,z salatka z jajko +zodkiewka +szczypiorek +koperek + majonez z jogurtem i buleczka wlasnego wypieku .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: May Re: Wiosenne smaki IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.03.03, 19:10 Witam! A mnie się przypomniał chłodnik na bazie jogurtu naturalnego, z botwinką, świeżutkim ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem z działki i do tego jajko...mniam, czymś takim raczymy się zawsze w najgorętsze dni, kiedy nikt nie ma ochoty na nic gorącego. Może to bardziej letnie, ale też zapachniało :) Pozdrawiam smacznie, May! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 20.03.03, 20:23 May,Witam Taz lubie chlodnik,tylko mam problem z batwinka ,bo nie zawsze mi wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: May Re: Wiosenne smaki IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.03.03, 22:06 Gość portalu: Tess napisał(a): > May,Witam > > Taz lubie chlodnik,tylko mam problem z batwinka ,bo nie zawsze mi wychodzi. Witaj Tess! Nie wiem czy dobrze przygotowuję botwinkę do chłodnika, ale rodzince i mnie zawsze bardzo smakuje. Poprostu wkładam botwinkę do zakwaszonego wrzątku (winnym octem lub kwaskiem) i gotuję do odpowiedniej twardości, ja np. nie lubię zbyt rozgotowanej. Jak wystygnie drobno siekam i hop, do jogurtu :) Pozdrawiam smacznie, May! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 21.03.03, 12:04 ..May, bede musiala sprobowac ,Twojej metody,moze tym razem bede miala wiecej szczescia.dziekuje. Robie nieraz cos takiego:dlugi ogorek -kroje w slupki,zodkiewke,jajko na twardo,szczypiorek ,przyprawy,mieszam majonez z jogurtem-smaczne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: Wiosenne smaki 24.03.03, 11:23 Tess, w ubieglym tygodniu tak sobie rozmawialysmy o tej koperkowej i jajecznicy ze szczypiorkiem i... w czwartek pojechalam do swego ojca, dojechalam o 4 rano, i chcialo mi sie troche jesc. zagladam do lodowki, wiedze garnek z zupa... koperkowa!!! rano tata pyta co bym chciala na sniadanie... moze jajecznice ze szczypiorkiem!!! nie moglam uwierzyc w takie spelnianie sie marzen kuchenno-wiosennych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki - do u_ IP: *.telia.com 24.03.03, 15:32 ...u_..Ale jestes szczesliwa wybranka losu,i niech mi ktos powie ,ze marzenia sie nie spelniaja ???. Pozdrawiam...Tess Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Do Tess o pomidorach 20.03.03, 20:54 Gość portalu: Tess napisał(a): > **Hania: widze ,ze jestes goraca zwolenniczka suszonych pomidorow,tez to > lubie.Zima swiezy pomidor jest dla mnie bez walorow smakowych. > Tess, ja jestem od pomidorów uzależniona - mogłabym je jeść w każdej postaci okrągły rok. Ale te zimowe, czyli sprowadzane w chłodniach ze szklarni w Holandii, Włoszech czy Hiszpanii są po prostu namiastką. A poza tym parę tygodni temu, kiedy dorodnego (na oko) pomidorka zalałam wrzątkiem i po kuchni rozszedł się apteczny zapach, jakoś straciłam sentyment do "świeżych" pomidorów. Co zatem zostaje tomatofilowi zimą? Ano pomidory suszone (ostatnio odkryłam przepyszne włoskie w zalewie z oleju słonecznikowego, bez konserwantów), soki pomidorowe (ukochane - Fortuna) i pomidory w puszcze (co drugi dzień zupa-krem na kolację). Oby do czerwca!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Do Tess o pomidorach IP: *.telia.com 21.03.03, 12:10 ...Haniu - zajadam sia pomidorkami,podobnie jak Ty ,az do jesieni,a pozniej ,jak mam w ogrodku to ratoje je zeby pomalu dojrzewali .Sa wtedy smaczne i zatrzymuja smak i aromat. Robie tez marmolade z zielonych pomidorow,ale nie wszyscy to lubia ,mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Wiosenne smaki 21.03.03, 08:44 A co powiedzie na taki zestaw: młode ziemniaczki, młoda kapustka z koperkiem lub cukinia duszona z czosnkiem i cebulą...do tego może by c jakieś mięsko. Albo gołąbki w młodej kapuście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 21.03.03, 11:59 givenchy napisała: > A co powiedzie na taki zestaw: młode ziemniaczki, młoda kapustka z koperkiem **Ja od razu ,to" pozeram" > lub cukinia duszona z czosnkiem i cebulą...do tego może by c jakieś mięsko. > Albo gołąbki w młodej kapuście. **Same pychotki,uwielbiam golabki. A mloda kapustka,lekko sparzona z marchewka i smietana pyszna salata do obiadu,Zamrazam ,nieraz ten smakolyk(oczywiasie bez smietany). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabba Zielony sos IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 21.03.03, 13:09 Pierwsze oznaki wiosny to pojawiajace sie tutaj w NIemczech, truskawki, chyba holenderskie, nienaturalnie duze, srednio dojrzale i wodniste w smaku. Nawet nie zatrzymuje sie przy nich...szparagi, no coz, sezon sie jeszcze nie zaczal...wczoraj widzialam co prawda na targu ale za 500g 7 Euro???? Ja jestem centus z Krakowa, wiec tyle to mi za drogo...poczekam na sezon. A o swietowaniu na czesc szparag nie slyszalam tez... No wiec do rzeczy. Ja uczcilam wiosne mlodymi ziemniakami (nie wiem skad bo zapewne nie rodzimymyi) i tz. zielonym sosem frankfurckim. Sos sklada sie z zieleniny: szczypiorku, duzej ilosci pietruchy, rzezuchy, szczawiu, pimpinele (nie wiem jak po polsku) i jeszcze paru innych zilenin...kupuje sie to juz popaczkowane, wystarczy pokroic drobno, dodac dwa lub trzy pokrojone w kostki jaja na twardo, 2 ogorki konserwowe, cebule w kostke, do tego sol, pieprz, jogurt plu musztardy odrobinke i gotowe. To jest dla mnie poczatek wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Zielony sos IP: *.telia.com 21.03.03, 18:13 Sabba,widzialam w TV.caly procez uprawy szparag,ktore bylo uwienczone pierwszym zbiorem i degustacja na masowa skale,moze to tylko pokazywali tak pod publike w TV.,jako "propaganda"-niewiem. U nas 250g szparag kosztuje 25 SKR=3 euro(okolo),kupilam w puszce. Sprobuje tej wiosny ten zielony sosik do mlodych kartofelow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: do roseanne IP: *.telia.com 21.03.03, 18:18 ..skarbie ,pychotka te Twoje "ragu". Zrobilam dzis do obiadu i celowo wiecej,przypuszczalam,ze bedzie nam smakowac. Po prostu PYCHOTKA....dziekuje. Uzylam cytrynowego pieprzu,zaostrzylo smak,polecam,jak nie probowalas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: wisenny smak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 18:32 Och dziewczyny, narobiłyście tyle smaku. W Polsce na pierwsze świeże warzywa trzeba jeszcze trochę poczekać. Już mi się marzy młoda kapustka duszona [bez wody] na masełku z dużą ilością dymki i zielonego koperku, czywiście z młodymi ziemniaczkami. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dalla Swieto Szparagow IP: 129.143.13.* 25.03.03, 09:58 Swieto Szparakow istnieje... :))) Na poludniu Niemiec, a dokladniej w okolicach Freiburga - sama to przezylam w zeszlym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
huanna Re: Wiosenne smaki 21.03.03, 19:36 Mnie z kolei wiosne przypomina swieza grahamka z serkiem typu cottage, duuuuza iloscia szczypiorku, pomidorkiem, rzodkieweczka i zielonym ogoreczkiem mmmnnniammm!!! pychotka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 25.03.03, 17:10 ..huanna...a sama buleczka grahamka z prawdziwnym maselkiem i duzo,duzo szczypiorku,odrobina soli to pychotka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 06.04.03, 15:59 I chyba Wszyscy nie uwiezycie. Dzis zebralam pierwszy "plon" szczypiorku "wlasnego chowu".Nakrywalam go co noc,dla przyspieszenia wzrostu.Dostalam piekna nagrode w postaci dodadku do smazonych jajek na niedzielne sniadanko,pychchchaaaaaa,a jaki zapach sie unosil,za na ulice hmmmmm..... Pozdrawiam Wszystkich lubiacy szczypiorek wiosenny...PA;.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huanna Re: Wiosenne smaki IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 06.04.03, 20:16 Ja mam przepiekny zieloniutki szczypior na parapecie fakt ze nie z ogrodka ale wychodzowany przeze mnie i niesamowicie aromatyczny mnnnniaaaaam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 06.04.03, 21:42 ..huanna..Jakos nigdy nie moglam szczesliwie szczypiorku w doniczce wychodowac na parapecie okna,lepiej udawalo mi sie z cebuli w kieliszku z woda,ale ilosc "plonow " zawsze mniejsza ,niz tego z ogrodka,i smakowo bez porownania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huanna Re: Wiosenne smaki IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 18:22 A mi sie na szczescie udało :) i jak ślicznie wyglada az szkoda jesc :) zeby bylo bardziej dekoracyjnie to ziemie i cebulke wlozylam do ładniej "drinkowej" szklanki i widac korzonki :) Ciekawe jak na chlebku bedzie smakowalo ?:))) Do wody to osobiscie nie lubie bo sie paprze strasznie i nieprzyjemny zapach do tego ... pozdrowka Tess :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Wiosenne smaki IP: *.telia.com 12.04.03, 19:13 ..huanna.. ale ja tej cubuli nie wkladam calej do wody,dobieram djametralnie taki kieliszek jak koncowka korzonka cebuli,dolewam wody czesto na poczatek,a jak korzonki sa duze to tak nie pilnuje. A teraz nakrywam ,rabarbar,a pozniej upieke ciasto rabarbarowe -tez pychotka. Pozdrawiam Cie huanna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huanna Re: Wiosenne smaki IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 19:52 A ja własnie dzis zebrałam obfity plon i spozylam z serkiem ziarnistym pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś