Dodaj do ulubionych

zbyt ostre

01.11.06, 14:35
wsypalem zbyt duzo chili, jak zniwelowac zbyt duza ostrosc?
Obserwuj wątek
    • e_katt Re: zbyt ostre 01.11.06, 15:28
      Jedną z lepszych metod jest dogotowanie drugiej, takiej samej porcji potrawy,
      doprawionej delikatnie tymi samymi przyprawami co normalnie (ale BEZ CHILI!!! :)
      i połączenie z tą przechilowaną porcją.

To jeden z lepszych i, tak szczerze mówiąc, jedyny ze znanych mi sposobów
      odratowania przepaprykowanego dania :) Ktoś zna lepszy? Chętnie się dowiem.
      • Gość: koleżanka Re: zbyt ostre IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.11.06, 00:58
        Właśnie to samo miałam napisać.Ostatnio w ten sposób ratowałam przesoloną fasolkę.
    • Gość: kabushka Re: zbyt ostre IP: *.proxy.aol.com 01.11.06, 16:33
      Nie wiem, jaka rzecz przeostrzyles, ale ja dodaje troche wina, bulionu lub
      smietany.
    • ampolion Re: zbyt ostre 01.11.06, 19:55
      W Indiach podają do takich ostrych potraw jogurt bo on łagodzi to piekło w
      ustach. Lassi lub raita.
    • Gość: senin ja rownowaze chilli sola, posol wiecej nt IP: 149.135.53.* 02.11.06, 09:20
      • Gość: zadumana Re: ja rownowaze chilli sola, posol wiecej nt IP: 83.238.166.* 02.11.06, 09:38
        Solą???
        Głowę bym dała (a to ryzykowne:), że sól tylko sprawę dobije. Nie lubię za dużo
        soli. Brzmi ciekawie.

Ostatnio przedobrzyłam ostrość curry w ryżu i dolałam jogur dla ratunku. Nieco
        to polepszyło sprawę, chociaż dorobienie drugiej porcji tego samego dania jest
        chyba najskuteczniejsze. No jeszcze może podwoić ilość sosu jeśli w potrawie
        jest.
        • Gość: senin Re: ja rownowaze chilli sola, posol wiecej nt IP: 149.135.53.* 02.11.06, 09:58
          > Solą???
          > Głowę bym dała (a to ryzykowne:), że sól tylko sprawę dobije. Nie lubię za
          dużo
          >
          > soli. Brzmi ciekawie

jest szybsze niz ponowne gotowanie tego samego
          jak dotad nikt nie nial chyba odwagi sprobowac ;))
          a zatem nie oczekuje potwiersdzenia

tak juz jest, ze jak przesole potrawe, ktora jest z natury ostra, to dodaje
          chilli, a jak przeostrze to soli

ale, co mi tam, to moj sekret, ktorym sie podzielilam
          skoro nikt nie ma odwagi zaryzykowac... to niech sobie gotuje to samo po raz
          drugi

co do nadmiaru soli - mieszkam w tropikach, trace jej dosc duzo, wiec nie
          zaszkodzi jak uzupelnie
          • Gość: zadumana Re: ja rownowaze chilli sola, posol wiecej nt IP: 83.238.166.* 02.11.06, 10:07
            Czyli trzeba spróbować:)))
            Skopiuję sobie:)
            • jottka eno 02.11.06, 11:30
              senin, nie załamuj sie:) chyba rok temu o soli na nadmierną ostrość napisałaś i
              od tej pory wiernie stosuje, działa jak złoto:)
              • Gość: zadumana Re: eno IP: 83.238.166.* 02.11.06, 11:32
                Oooooo:)
              • Gość: senin no dzieki, jottka :) IP: 149.135.53.* 02.11.06, 11:38
                nikt nie dal "feedbacku" , potemu tak zalosnie zawodze

no milo uslyszec, ze u innych tak samo dziala
                bo wiesz, ja wierze, ze z kuchnia tak, jak z samochodem: u niektorych dzialaja
                sposoby, ktore na zdrowy rozsadek innych dzialac nie maja prawa

(ad: samochod: historie o moich naduzyciach samochodowych moglabym pisac ;)
                • Gość: na_styku Re: no dzieki, jottka :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.06, 11:53
                  Jesli smakowa pasuje to dodaj jablka. Mam na mysli kompozycje smakowa z jablkiem
                  Niweluje ostrosc ale nie zawsze pasuje do dania.
                  • Gość: zadumana Re: no dzieki, jottka :) IP: 83.238.166.* 02.11.06, 11:57
                    Senin,
                    mam nadzieję, że prędko takiego numeru znowu nie wykręcę, żeby trzeba było
                    pożar "gasić", ale jak już się zdarzy to będę na FK donosić:)
    • e_katt A tak w ogóle to 02.11.06, 13:08
      to może szanowny pan Aszax byłby łaskaw dopisać, co też takiego konkretnie
      przechilił (chociaż w zasadzie, teraz to już trochę późno), bo jak na razie
      padły środki zaradcze, które w większości da się zastosować do dań typu gulasz,
      ragu i paciajopodobnych. A tymczasem może się Aszaxowi za dużo chili sypło na
      schaboszczaka na przykład.
      :-D

Przykład ze schabowym trochę głupi, przyznaję, ale ja tam nie wnikam: może
      niektórzy kotleciory posypują chili - ich prawo, ich smak, ich pieczący przełyk
      po konsumpcji takiego sznycla w końcu, prawda?
      :-)
      • aszax Re: A tak w ogóle to 03.11.06, 17:51
        Dziekuje za odpowiedzi. Przepis pochodzi z mens health X.06.

img504.imageshack.us/img504/869/potrawahy3.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka