truscaveczka 05.11.06, 07:41 Proponuję wrzucić lokalne specjały :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka PODLASIE 05.11.06, 07:43 Obowiązkowo babka ziemniaczana :) Moja ulubiona :D Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka PODKARPACIE 05.11.06, 07:46 Tu jedzą żurek, którego nadal nie umiem zrobić bez zastoswania Vegety lub kostki rosołowej :( Pysznista jest też pamuła (zupa ze śliwek i ziemniaków). I pacyfały, zwane gdzie indziej kartaczami, nadziewane farszem z twarożku lub mięsno-kapustnym. Przepisy pobiorę od Ślubnej Babci :) Chyba, że któraś podkarpacka wiedźma zna :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: Łódzkie 05.11.06, 09:05 zalewajka, cudo, pycha, niebo w gębie. i jeszcze groch z kapustą Odpowiedz Link Zgłoś
pszczola99 Re: Łódzkie 05.11.06, 15:00 ewajer napisała: > zalewajka, cudo, pycha, niebo w gębie. No popatrz, a ja się właśnie zastanawiałam, czy ktoś spoza Częstochowy będzie wiedział co to jest ;)) Miałam to wstawić jako częstochowski specjał :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: Łódzkie 05.11.06, 15:53 Ja się urodziłam pomiędzy Częstochową, a Łodzią i też wiem co to jest zalewajka ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: Łódzkie 05.11.06, 17:11 A ja się urodziłam w Warszawie i też wiem co to zalewajka :o) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Wielkopolska lub Śląsk 05.11.06, 12:43 Rolady wołowe, modra kaspusta (sałatka z kapusty czerwonej gotowanej). Do tego na Śląsku kluski śląskie, a w Wielkopolce pyzy na parze (czyli pampuchy). Wielkopolska: Moja Babcia robiła pyszne prażuchy (zimniaki gotowane gorące + mąka przerobione na purre + skwarki do tego kefir - to nie są żadne smażone placki). Na obiad w piątek były ziemniaki ze śledziami w śmietanie - pyszne, lub tzw ślepe śledzie - czyli śledzie w śmietanie bez śledzi ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Wilno 05.11.06, 15:04 kołduny w rosole smazone pierogi z kapusta i grzybami kutia Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Kuchnia regionalna - co warte spróbowania? 06.11.06, 17:13 pierogi z kasza gryczana i twarogiem taki wariant ruskich bez ziemniakow wszystoko inne tak samo, sa zajebioza kasze oczywiscie trzeba ugotowac najpierw ;) Odpowiedz Link Zgłoś