Dodaj do ulubionych

Pomysłowe rady i drobne przyrzady

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 12:12
usprawniające wam pracę w kuchni?Używam nożyczek do odcinania rożków/góry
wszelkich torebek np.kawy 2in1, torebek z mrożonkami, makaronami, gdy zużyję
mąkę, cukier itp.do połowy torby też ją odcinam,żeby łatwiej sięgnąć ręką lub
łyżką.Do odcinania folii spoż. używam ostrego nożyka.
Ułatwiłam sobie sposób wykonania kruchego ciasta,składniki mieszam melakserem,
kula ciasta jest miękka,dzielę na 2 cz. i rozwałkowuję między dwiema warstwami
folii spoż. obsypanej mąką ziemn. i dopiero schładzam w lodówce.Gotowymi
plackami wykładam blaszkę.Sposób łatwy, nie mam oklejonych ciastem rąk.
Wazne miejsce zajmuje w mojej kuchni obieraczka do warzyw /z Duki ze stali
nierdzewnej- znakomita/.Raz w tygodniu obieram większą ilość warzyw, ścieram
na przystawce do maszynki lub w melaserze i porcjuję do torebek.Takie porcje
zamrażam i mam na tydzień do zup, część warzyw zostawiam w całości - do
rosołu,pomidorowej itp.Ułatwia to przygotowywanie posiłków.Napiszcie o swoich
pomysłach, proszę by nie wypowiadali się głupko-filozofowie.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady 08.11.06, 14:40
      walkowanie pomiedzy kawalkami folii tez robie, ale bez maczki
      pod folia ubijam tez mieso na kotlety

co do ciecia folii - to akurat w handlu mam taka, co juz w opakowaniu jest nozyk
      dolaczony, prowadnica taka, wiec jeden klopot z glowy - nie cierpie ciac
      nozyczkami, bo sie do nich lepi
    • muscovado Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady 08.11.06, 14:49
      ooo, nożyczki to mój ulubiony sprzet kuchenny ;)
      ale nie takie zwykłe, do papieru, tylko kupiłam sobie w "Leroyu" nożyczki do
      ciecia kwiatów, takie ogrodnicze (nie, nie sekator!). Sa bardzo ostre i mają
      bardzo wygodne rączki.
      Oprócz rozcinania torebek, co jest oczywiste, odcinam nimi np. końcówki fasolki
      szparagowej, czasem tnę nimi zioła na mniejsze kawałki, no i oczywiście
      przydaja się do pielęgnacji kwiatów :)

Warzyw nie zamrażam, wolę obierać na bieżąco.
      • Gość: Klocia Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 15:00
        O, dzięki, przy najbliższej okazji popędzę do Leroya.
        • Gość: mała Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady IP: *.stk.vectranet.pl 08.11.06, 16:03
          jestem bardzo leniwa i gdy mam mało czasu robie na obiad gulasz z piersi
          kurczaka i wtedy nawet pierś tnę nożyczkami( mam jedne specjalnie do mięsa i
          robi sie to bardzo szybko i wygodnie)
      • linn_linn Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady 08.11.06, 16:59
        Przypominam o ostrezniu nozyczek poprzez ciecie nimi folii aluminiowej. Ja
        uzywam folii, w ktorej znakduja sie 2 opakowania kawy / sama torebke od kawy
        tez mozna pociac /, ale mozna uzyc normalnej folli, zlozonej kilkakrotnie.
        • qubraq Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady 09.11.06, 12:01
          linn_linn napisała:

> Przypominam o ostrezniu nozyczek poprzez ciecie nimi folii aluminiowej.

Linn, przyzwoite kuchenne nozyce obecnie robione są z wprasowanych w plastyk
          płytek węglika spiekanego, nie jestes w stanie (oczywiscie nie krojąc nimi
          kości!) ich stępić to raczej otwory osi ramion sie owalizują i powstaje luz,
          sprawiajacy pozory nieostrości; takie nozyce kosztuja grosze zreszta one są tak
          jak płytki widiowe - "throwaway" - mozna ewentualnie młotkiem troche przyklepać
          ośkę zeby ją nieco spęczyć, żeby lepiej wypelniała otwory w ramionach przez co
          zmniejszy się luz promieniowy! Natomiast jesli masz normalne mocne nozyce to
          lepiej założyc okulary i dokładnie bardzo drobnym korundowym pilniczkiem
          przytrzec powierzchnie natarcia - te widoczne jako wąskie paski stali na
          ramionach nozyc ale tylko je - nie ruszac powierzchni przyłożenia do siebie
          obydwu ramion...
          Ale podoba mi sie pomysł z jednorazowym przygotowaniem większej ilosci
          poszatkowanej cebuli i zamrożenie jej;
          Andrzej

• ampolion Noyczki kuchenne 09.11.06, 22:45
        Są przecież takie, wcale nie sekatory do zielska i kwiatów:
        easycookin.com/catalog/images/henckels%20twin%20sharp%20kitchen%20shears%20%5Blarge%5D.jpg
        • muscovado Ampolion! 10.11.06, 11:40
          nożyczki, które opisywałam i które kupilam w Leroyu nie są sekatorem do
          zielska!!!
          Przeczytaj dokładnie, co napisałam, nie chodzi mi o SEKATOR!
          Tylko o nożyczki do cięcia kwiatów (tak były opisane).

I baaaardzo przypominają te, które pokazałeś.
          :)
          • muscovado Re: Ampolion! 10.11.06, 11:44
            mam coś takiego:
            www.narzedziowy.pl/product_info.php?cPath=155_199_254_465&products_id=3209¤cy=PLN

sa bardzo wygodne :)
    • jagoda85 Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady 08.11.06, 18:21
      Czy ciasto kruche nie nagrzewa się w malakserze? Wiem, że powinno się je robić
      na zimnym blacie, ciasto należy siekać nożem, aż wszystkie składniki się
      połączą, ale może jestem w błędzie. Może ktoś, kto ma większe doświadczenie
      wyjaśni mi.
      • illiterate Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady 08.11.06, 19:17
        To pewnie zalezy od miksera - im dalej miska od silnika, tym lepiej dla ciasta.
        Ja robie kruche w mikserze od lat - z lodowkowo zimnego masla i jaj w tej samej
        temperaturze; latem wstawiam na pol godziny metalowa miske miksera do lodowki.
        W mikserze miskowym raczej nie ma prawa sie rozgrzac. Kula surowego ciasta
        wychodzi zimna i twarda - a ono samo jest po upieczeniu bardzo kruche, czyli
        wszystko ok.
        • jagoda85 Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady 08.11.06, 20:21
          Dzięki za odpowiedź.
          • Gość: zadumana Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady IP: 83.238.166.* 10.11.06, 13:03
            Robi się przecież na tyle krótko, że się nie rogrzeje.
            Przy drożdżowym trwa to dłużej i silnik czasem poci się i jęczy:)))
    • zielony_listek mizeria nożem do sera 09.11.06, 14:07
      Hm, a cięcie ogórka na mizerie przy pomocy noża do sera sie liczy?
      W jednej rece ogórek, w drugiej nóz i ścinam szybciutko cieniutkie plasterki...
      Bo "szatkownicy" (czyli pojemniczka z ostrzami w pokrywce) mi sie nie chce
      wyciągać...
      pozdrawiam
      zielony_listek
    • fettinia Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady 10.11.06, 11:01
      zaostrzony jezorek Kattkowy do riposty zawsze gotowy hehe:)))
      • e_katt Re: Pomysłowe rady i drobne przyrzady 10.11.06, 12:28
        Fettiś, gdyby nie byłoby obwarowania "wątek for non-freak only", to bym się nie
        wpisała. A że było... No, cóż, wykorzystałam kawałek wolnej przestrzeni na FK,
        co by sobie trochę pobredzić offtopicowo :) Wiem, jestem niepoprawna, ale czasem
        nie umiem się powstrzymać :)
    • tadek-niejadek Pomysłowe rady i drobne przyrządy 11.11.06, 13:48
      Klociu miła! W nagrodę za temat - trzy propozycje:
      1. Nóż do faszerowania boczku, zrobiony z paska nierdzewnej blachy o szerokości
      ok. 7 cm i długości ok. 30 cm, szpiczasty, obustronnie naostrzony, w ładną
      rękojeść oprawiony. Wbijasz w płat boczku i po jednym przepchnięciu masz w nim
      otwór, gdzie faszerunek rozmaity się zmieści (preferuję całe jajka na twardo
      w towarzystwie mielonego z grzybami i cebulą).
      2. Nóż rurkowy z rurki nierdzewnej o średnicy ok. 12 mm z naostrzoną krawędzią,
      wycięciem na usuwanie tego co wycinasz i w drewno oprawiony. Dobry do wycinania
      gniazd nasiennych z jabłek, gruszek itp., niezastąpiony do wycinania otworów w
      ziemniakach, w które potem - parówki, żółty ser, pieczarki i inne takie, które
      przed pieczeniem kartofelków można włożyć.
      3. Mikser z czubka choinki świątecznej zrobiony, przez takie obcięcie rozetki ,
      by i trzonek został (ok 20 cm i nasady gałązek na jego końcu(ok. 3 cm długie ).
      Używasz go tak,jak pierwotni patyka do rozpalania ognia - trzonek między dłonie,
      zakręcić parę razy a śmigiełka zrobią swoje. Masę omletową ubijesz tym
      przyrządem szybciej, niż otworzysz pudełko z fabryczną mieszarką.
      Pzdr - tn
      • jadwiga_r Re: Pomysłowe rady i drobne przyrządy 11.11.06, 19:06
        Ja zamiast "mikserka z czubka choinki" /u mnie nazywa się to koziołkiem/
        stosuję słoik twist lub pojemniczki po śmietanie.
        Wlewam do nich wodę, makę, poruszam energicznie w górę, w dół i na koniec
        dodaję śmietanę i gorącego wywaru zupy.
        Zaprawa do zupy bardzo szybko się rozkleja, nie ma grudek z mąki i trwa to parę
        sekund.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka