Dodaj do ulubionych

Czy to prawda ?

21.11.06, 15:29
czy słyszeliście, że jedzenie nabiału jest niezdrowe ? ostatnio koleżanka
powiedziała, żeby nabiał jeść w jak najmniejszych ilościach i tylko rano,
ewnetulanie troszku mleczka do kawy. Szukam w necie i nic nie mogę znależć na
potwierdzenie tej tezy.
Obserwuj wątek
    • nieskorzanka Re: Czy to prawda ? 21.11.06, 15:34
      coś mi się obiło o uszy
      nie umiem wpiąć linków , ale wpisałam w gógle ,,pij mleko będziesz kaleką" i
      tam znajdziesz coś na ten temat ( wpisałam i jest)
      • terina Re: Czy to prawda ? 21.11.06, 15:39
        dzięki - rzeczywiście :)))
        • nchyb he, he... 21.11.06, 15:47
          to tylko jedna z teorii... czy prawdziwa?
          zważywszy, że Japończycy niemal nie znający nabiału, jak i Skandynawowie
          popijający niemal każdy posiłek mlekiem są równie przykładowymi okazami
          zdrowia, myślę, że to nie od nabiału wyłącznie t zdrowie zalezy...

a co do prawy, jest ona bardzo subiektywna, wyniki badan w tej materii
          uzależnione sa od tego, kto owe badania sponsoruje... :-)
          • chihiro2 Re: he, he... 21.11.06, 15:51
            Od kiedy Skandynawowie sa okazem zdrowia? Narody, ktore spozywaja najwiecej
            nabialu (Finowie i Amerykanie) cierpia najbardziej na osteoporoze. Natomiast
            osteoporoza nie wystepuje niemalze w Japonii i wiekszosci krajach afrykanskich.
            Jedzenie sporej ilosci nabialu zakwasza, powoduje wyplukiwanie wapnia z
            organizmu, a takze magnezu.
            Lobbysci amerykanscy prowadza kampanie "Drink milk", na ktorej opiera sie
            polska "Pij mleko", ale to tylko pogarsza sprawe, moim zdaniem.
            Znalazlam po polsku jeden link:
            integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm
            • Gość: keti Re: he, he... IP: *.ghnet.pl 21.11.06, 16:01
              W takim razie jakie są inne produkty bogate w wapń?
              Znalazłam taką stronę i zdecydowana większość podawanych tam produktów, to
              mleko i jego przetwory:
              www.resmedica.pl/zdart109912.html
              • chihiro2 Re: he, he... 21.11.06, 16:05
                www.vegansociety.com/html/food/nutrition/calcium.php
                Warzywa zielonolistne (zwlaszcza kale), migdaly, orzechy brazylijskie, suszone
                figi, sezam, pietruszka, produkty pelnoziarniste, quinoa, rzezucha, melasa - te
                maja najwiecej.
                • Gość: keti Dziękuję! nt IP: *.ghnet.pl 21.11.06, 16:07
            • Gość: jackk3 Re: he, he... IP: *.ptr.terago.ca 21.11.06, 16:04
              <Lobbysci amerykanscy prowadza kampanie "Drink milk", na ktorej opiera sie
              > polska "Pij mleko", ale to tylko pogarsza sprawe, moim zdaniem>
              Cholera nastepna teoria o spisku dziejowym. Wiecie wczoraj ktos powiedzial ze
              jedzenie warzyw jest bardzo niezdrowe, wiecie cos o tym?
              P.S.
              Ten przyklad z Afryka to jest super. Szczegolnie jak widze miliony ludzi
              niedozywionych, zyjacych na granicy ubostwa. No ale bialka to nie jedza.
              • chihiro2 Re: he, he... 21.11.06, 16:07
                Nie chodzi o wszystkie choroby, a osteoporoze. Nie slyszales, ze miliony
                Amerykanow jest niedozywionych? To, ze jest sie otylych nie znaczy jeszcze, ze
                nie ma sie niedoborow warzyw i witamin, zwlaszcza jesli w diecie przewazaja
                cukier i tluszcz. Dlaczego w USA tak duzo produktow (platki sniadaniowe, mleko,
                maka) jest wzbogacanych sztucznie m.in. kwasem foliowym, wit.D, wit. B?
                • Gość: jackk3 Re: he, he... IP: *.ptr.terago.ca 21.11.06, 18:45
                  <Nie slyszales, ze miliony Amerykanow jest niedozywionych? >
                  Slyszec nie slyszalem i takze nie zauwazylem. W kazdym kraju sa ludzie ktorym
                  sie gorzej powodzi. Ale akurat za Oceanem to jest ich bardzo malo. Osteporoza
                  to nie tylko zle odzywianie. Sa jeszcze inne powody.
                • linn_linn Re: czyzby 29.11.06, 16:29
                  Osteoporozoza zalezy od stylu zycia / m.in. palenia paierosow /: nie tylko od
                  braku nabialu. Warto poczytac:
                  www.zdrowie.med.pl/osteoporoza/osteoporoza_1.html
                  "Środki zapobiegawcze są zróżnicowane i obejmują:

zaprzestanie palenia tytoniu i ograniczenie spożycia alkoholu
                  zwiększenie (o ile to możliwe) aktywności fizycznej; z punktu widzenia
                  sprawności układu szkieletowego najlepsze są długie, regularne spacery oraz
                  taniec towarzyski czyli działanie w naturalny sposób angażujące nasz układ
                  ruchu. Jest to nawet lepsze niż jazda na rowerze lub pływanie.
                  eliminowanie ryzyka upadków co wymaga stworzenia bardziej przyjaznego otoczenia
                  w sensie technicznym oraz co nie mniej ważne, fachowe leczenie zaburzeń
                  krążenia i równowagi
                  zapewnienie odpowiedniego, codziennego spożywania wapnia w postaci źródeł
                  naturalnych lub odpowiednich preparatów tak, aby jego ilość wynosiła 1200 mg
                  (1,2 g) na dobę
                  stosowanie preparatów witaminy D w indywidualnie dobranych przez lekarza
                  dawkach, które zwykle wynoszą od 400 do 800 IU na dobę."

• chihiro2 Re: he, he... 21.11.06, 16:09
                Pocztaj troche, zwlaszcza raport China Study, moze sie przekonasz, ze wlasnie
                kampania na rzecz picia mleka jest "spiskiem".
            • jagoda85 Re: he, he... 21.11.06, 18:08
              Moja mama jadła zawsze bardzo dużo nabiału, niestety nie obroniła sie przed
              osteoporoza. Dlatego nie wydaje mi się, żeby nabiał zapobiegał osteoporozie.
              • linn_linn Re: he, he... 29.11.06, 16:31
                Moze za duzo jadla i palila,, nie uprawiala sportu itp.
                • jagoda85 Re: he, he... 29.11.06, 17:05
                  Nie jadła za wiele, jadała raczej skromnie, ale za to mnóstwo warzyw i owoców.
                  Papierosów nigdy w życiu nie paliła, alkoholu prawie nie piła, okazjonalnie
                  jeden kieliszek. Sportu fakt nie uprawiała, urodziła się w 1913 roku, w tamtych
                  czasach uprawianie czynne sportu raczej było mało popularne. Natomiast zawsze
                  się dużo ruszała, taką miała pracę, 12-14 godzin na nogach. Mimo wszystko miała
                  osteoporozę do wiwatu.
                • hania55 Re: he, he... 29.11.06, 17:55
                  Poza tym przy osteoporozie mają ponoć znaczenie kwestie hormonalne.
    • bagatella no wlasnie 21.11.06, 16:29
      zaniemoglam ostatnio, zatoki i takie tam zapalenie chrzastek stawowych, i moj
      lekarz zakazal mi spozywania nabialu. nie wiem co maja wspolnego zatoki z
      nabialem, ale ten zakaz powtarza mi wcale nie pierwszy raz ale przy kazdym
      nowym zapaleniu zatok. znajoma, ktora zywi sie tylko produktami bio i ma troche
      fiola na punkcie homeopatii i medycyny naturalnej potwierdzila to samo. chyba
      sie wiec dostosuje, choc ciezko bedzie, bo sery to moja wielka milosc.
      • chihiro2 Re: no wlasnie 21.11.06, 16:36
        Powiem Ci, co maja wspolnego. Nabial znacznie zwieksza produkcje sluzu w
        organizmie. Odkad odstawilam nabial niemal calkowicie w ogole nie uzywam
        chusteczek do nosa. Gdy zdarzy mi sie zjesc cos nabialowego, od razu widze
        roznice - zatkany nos jest jednym z objawow.
        • bagatella Re: no wlasnie 21.11.06, 16:39
          o kurcze, czyli jednak bede musiala sie pozegnac z nabialem, a szkoda
          • Gość: marbor Re: no wlasnie IP: *.npgo.pl 21.11.06, 17:54
            O kurcze, co mnie czeka. Ja stara baba ze wsi jestem wychowana na mleku i co?
            Osteoporozy ani widu ani słychu, śluzu też pewnie nie mam bo katarów u mnie jak
            na lekarstwo. Dla mnie dzień bez mleka, to jak dzień bez światła. I bądż tu
            mądrą babo.
            Pozdrawiam wszystkich pijących mleko - Maria [lat 72]
            • horpyna4 Re: no wlasnie 21.11.06, 18:13
              E tam, nie należy się niczym przejmować i jeść to, na co ma się apetyt.
            • gryka1 Re: no wlasnie 29.11.06, 13:36
              Tak, tylko Ty nie siedzisz godzinami w pracy tylko sie ruszasz i dlatego w
              Twoim wypadku nabiał nie jest dla Ciebie szkodliwy...
        • jagoda85 Re: no wlasnie 21.11.06, 18:12
          A na inne śluzówki też ma taki dobroczynny wpływ? Bo ja mam Zespół Sjogrena, to
          może nabiał byłby dla mnie wybawieniem?
      • cytrynka3 Re: no wlasnie 28.11.06, 22:53
        Mleko i jego przetwory zaśluzowują organizm, dlatego szczególnie należy go
        unikać w trakcie infekcji.
    • Gość: bb Re: Czy to prawda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 18:17
      Poczytaj o makrobiotyce, szczególnie Michio Kushi"Wielka ksiega makrobiotyki
      i sposobu zycia" i Ohashi np."Co mówi twoje ciało".Same mądrości wschodu.
    • maialina1 tluszcz tez niezdrowy... i cukier tez. 21.11.06, 18:22
      Tluszcz tez jest niezdrowy... i cukier tez. Wszystko jest niezdrowe. Warzywa i
      owoce rowniez (zwazywsze na ilosc chemii jaka sie w nie laduje).
      Ale chyba nie o to chodzi zeby cos wyeliminowac z diety, tylko raczej o to zeby
      jest wszystko w umiarze.
      • chihiro2 Re: tluszcz tez niezdrowy... i cukier tez. 21.11.06, 20:35
        Ale jesli sie nie ma enzymu, ktory trawi laktoze, wtedy nawet umiar nie pomoze.
        Po prostu nie trawi sie tego, wiec nie mozna tego jesc.
        Warzywa i owoce mozna bez problemu kupic niepryskane, organiczne, bez krztyny
        chemii.
        A tluszcze roslinne sa bardzo zdrowe.
        • Gość: marbor1 Re: tluszcz tez niezdrowy... i cukier tez. IP: *.npgo.pl 21.11.06, 20:57
          Tak, tylko nie odnośmy tego do wszystkich, że wszystkim szkodzi mleko.
    • Gość: gusia49 Re: Czy to prawda ? IP: *.dialog.net.pl 29.11.06, 14:08
      Mleko krowie, zdrowe,niezastąpione, jedyne ....dla cieląt!!!
    • Gość: dorota_s1 Re: Czy to prawda ? IP: 212.38.200.* 29.11.06, 15:02
      ortopeda, który składał nogę po złamaniu mojemu synowi też cytował "pij mleko
      będziesz kaleką" ale chodziło o mleko nieprzetworzone, sery i jogurty są
      trawione przez nasz organizm, ponieważ na nie odpowiedni enzym już zadziałał.
    • hania55 Re: Czy to prawda ? 29.11.06, 16:18
      Kawa za to jest bardzo zdrowa i zwiększa przyswajanie białka.
      • jagoda85 Re: Czy to prawda ? 29.11.06, 17:08
        Naturalna, czy zbożowa? Bo naturalna wspaniale wypłukuje np. magnez.
        • hania55 Re: Czy to prawda ? 29.11.06, 17:44
          Mój e-mail był ironiczny w zamierzeniu. Rozbawił mnie sposób na zdrowe życie -
          mleko do kawy :-)
    • lunatica Jakiś 29.11.06, 17:48
      czas temu w Wysokich obcasach był bardzo ciekawy artykuł na ten temat. Jak
      znjadę to podlinkuję :-)
      • Gość: MartaJ artykuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:57
        ja znalazłam, więc pozwolę sobie wkleić link:
        serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51186,3693119.html
        • linn_linn Re: kochajmy ricotte 30.11.06, 15:04
          Wynika z tego, ze lepsza powinna byc ricotta. Robi sie ja wlasnie z serwatki.
          Sprawdzilam zawartosc wapnia na 100 g i faktycznie:
          bialy ser 60 mg
          ricotta pochodzenia krowiego 295 mg
          ricotta bawolego 349 mg

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka