IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:05
ile dni może stać zupa w lodówce?
Obserwuj wątek
    • Gość: leda10 trzy dni wiem z praktyki, że każda wytrzyma. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:28
      Dłużej nie praktykowałam :)
      • paprotka-gd Re: trzy dni wiem z praktyki, że każda wytrzyma. 22.11.06, 17:32
        ale to już max
        • Gość: leda10 zgadza się, max obarczony ryzykiem, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:34
          na szczęście, do tej pory mi się udawało ;).Polecam gotować zupę na dwa dni.
          Jeśli wyjdzie za dużo wywaru - mrozić. Zupy czyste (np. barszcz) też nadają się
          do mrożenia (z innymi nie praktykowałam)
    • Gość: leda10 banito, a zabielane śmietaną, lub "treściwe" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:35
      (krupnik, żurek, ogórkowa, z soczewicy, grochowa) - też mroziłeś? Nic sie z tym
      nie dzieje ?
      • ba_nita Re: banito, a zabielane śmietaną, lub "treściwe" 22.11.06, 17:46
        Generalnie te "kwaśne" - na zakwasach można dłużej. Reszta raczej powyżej 2-3
        dni nie wytrzyma.
    • roseanne Re: zupa 22.11.06, 17:54
      do 3 dni , dluzej nie trzymam, mam inny patent :)
      swiezo po ugotowaniu wiekszej porcji wlewam do czystego sloja z kartetka,
      zasysa sie nawet bez dodatkowej pasteryzaji
      tak przygotowana trzymam i dluzej
      • nieskorzanka Re: zupa 23.11.06, 10:39
        Mój patent to gotowanie 5-6 litrów esencjonalnego wywaru z warzyw ( z
        dodatkiem zielonego suszu: seler, pietruszka, lubczyk), często na drobiu.
        Część zuzywam na bieżąco na zupę, wykorzystując warzywa. Resztę nalewam (po
        zagotowaniu) do gorących słoików, zakręcam, odwracam do góry nogami i po
        ostudzeniu wstawiam do lodówki. Taki półprodukt wytrzyma długo, ponad tydzień
        wypraktykowałam. Może stanowić bazę do wielu zup: pomidorowej, ogórkowej,
        grochówki, właściwie przy niewielkim nakładzie pracy do każdej.
    • Gość: leda10 dziękuję !! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 18:01
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka