Gość: anka IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 23.11.06, 11:16 - czy makaron wymieszac z sosem w garnku czy miesza sie juz na talerzach? - czy podac jakas salatke? - jakie wino? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: jak podac spaghetti gosciom? 23.11.06, 11:28 serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42457,2375677.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak podac spaghetti 23.11.06, 11:32 Dlaczego gosciom? A domownikom to inaczej? Nie w garnku / tym bardziej na talerzu /: uzywamy patelni. Tu mozesz zobaczyc video: english.incucina.tv/ricette/2968/2970/1543/ricetta.asp Kliknij "high" kolo kamery / jest to carbonara, ala zasada jest podobna: makaron wrzucamy do sosu, ewentualnie posypujemy jeszcze serem: nie wiem jaki makaron sos chcesz podac /. Wlosi do makaronu salaty nie podaja: makaron to jest pierwsze danie. W polsce roznie bywa. Co do wina, zalezy od sosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: jak podac spaghetti IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 23.11.06, 11:39 juz mowie - sos bolonski, i chyba bedzie z tagliatelle a nie spaghetti (jeszcze nie zdecydowalam). Pytam o gosci, poniewaz moj maz nie znosi jak mieszam w garnku, lubi sobie sam mieszac na talerzu, dlatego wolalam sie upewnic. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak podac spaghetti 23.11.06, 11:49 Wytlumacz mezowi, ze na talerzu juz sie nic nie polaczy / glownie z uwagi na spadek temperatury /. Makaron i sos to jedno, tym bardziej jesli ma byc ser. Przyrzadzanie musi byc zakonczone na malenkim ogniu. Przy okazji polecam artykul: www2.tygodnik.com.pl/unia/wlochy/wlochy08.php Ah wino w tym wypadku czerwone... Lepsze tagliatelle... Odpowiedz Link Zgłoś
kuki-gastronom Re: jak podac spaghetti 25.11.06, 18:57 Mieszmy makaron z sosem w garnku a nie na patelni. Uważam że tagiatelle to bolońskiego nie pasuje tu raczej klasyczne spaghetti. W Twiom przypadku czerwone pólwytrawne wino bedzie na miejscu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak podac spaghetti 23.11.06, 11:41 Mamy tez artykul... Jak zwykle diabel tkwi w szczegolach "wymieszac z sosem"... Co do wazy, moim zdaniem ilosc gosci jest wazna: ja podalabym raczej np. glebokich talerzach podobnych do miseczek / oczywiscie ogrzanych /. O ile waza jest elegancka, samo nakladanie makaronu niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: jak podac spaghetti IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 23.11.06, 11:45 linn_linn, fajna ta stronka, dziekuje, juz dodalam do ulubionych :)) Goscie beda "krajowi", Polacy, nie wiem czy podac jakas salatke? To nie ma byc super elegancka kolacja, po prostu chcemy zjesc wspolnie. No i to winko, please... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak podac spaghetti 23.11.06, 11:53 Jesli juz to po makaronie, nie razem. Chyba ze sa przyzwyczajeni do makaronu z salatka... Przy okazji inny cenny link: viewitaly.blogspot.com/2005/09/recipes.html Sporo ciekawych przepisow, w tym tradycyjne np. na Boze Narodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: jak podac spaghetti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:12 nienawidzę miesznego makaronu, niezależnie, czy na słodko, czy na ostro. Musze mieć wszysko oddzielnie, tzn. sos/śmietanę/itp na makaronie. Nienawidze paciai. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jak podac spaghetti 23.11.06, 15:50 Nie bardzo wiem jak z ugotowanego al dente makaronu i sosu może powstać paciaja, ale różne cuda widać bywają. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak podac spaghetti 23.11.06, 15:54 Chodzilo o to, ze kazdy "spaghetto" musi byc czysciutki, bez sladow sosu: moze byc zimny, sztywny, ale czysciutki. Tzw. szkola reklamowa: to, czym racza nas w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jak podac spaghetti gosciom? 23.11.06, 15:18 wymieszać na patelni a podawać np w misie sałata moze byc, ale nie sałatka wino w zależnosci od sosu Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jak podac spaghetti gosciom? 23.11.06, 15:47 Albo podać od razu na podgrzane wcześniej (np. w piekarniku nastawionym na 50C) talerze. Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: jak podac spaghetti gosciom? 25.11.06, 19:01 wymieszaj przed podaniem, salata zielona, moje ulubione wina do makaronow to Chianti Classico lub Tempronillo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe temprAnillo to szczep winogron, a nie marka wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 21:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia1960 Re: jak podac spaghetti gosciom? IP: *.core.lanet.net.pl 25.11.06, 23:43 jakoś nigdy nie miała watpliwosci-podaję osobno każdemu porcję makaronu w misce sr,rozmiaru -u mnie sa takie 8-kątne,na to wylewam sos i posypuję serem tartym (żółty +ozzarella ), lekko podgrzewam albo w piekarniku(jest to tz.lekko zapiekany ) lub w mf i naprawde jeszcze nie było reklamacji -to moze takie polskopodobne danie ale najwazniejsze ze smakuje moim znajomym i rodzinie, Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jak podac spaghetti gosciom? 26.11.06, 03:53 Sos dodany na talerzu: www.incredibleinedibles.shoppingcartsplus.com/i/bread/IM006826.JPG Sos wmieszany wczesniej: thumb.shutterstock.com/photos/display_pic_with_logo/4911/4911,1109693956,29.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak podac spaghetti gosciom? 26.11.06, 09:24 Na pierwszym zdjeciu jak NIE podawac spaghetti. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f po pobycie w Bolonii dłuższym stwierdzam, że: 26.11.06, 11:24 w żadnej restauracji i tratorri - od najdroższych po malutkie rodzinne i uliczne "jadłodajnie" nie znaleźliśmy spaghetti po bolońsku ! :-) Chodzi o rodzaj makaronu. Nie uzywa sie spaghetti, a szefofiw pytani przeze mnie najpierw nie rozumieli o co mi chodzi, a potem jednogłosnie stwierdzlai, ze do bolońskiego sosu - większe kawałki mięsa zawsze w Bolonii, prewaie ragu..., i pomidorów i innych wielu rzeczy duszonych dłuuuuugo - to nigdy nie uzywa sie cienkiego makaronu, bo szkoda i nie wydajnie. Zawsze byly wiec najmarniej wstążki :-))) Zawsze wymieszane na patelni z "sosem" i podane w głębokich talerzach. Spaghetti spotykałem tylko w zestawach z salami, panchettą, prosciutto itp... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: po pobycie w Bolonii dłuższym stwierdzam, że: 26.11.06, 11:46 Powiem wiecej: dla Wlocha za granica spaghetti po bolonsku jest jednym z szokow kulinarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: po pobycie w Bolonii dłuższym stwierdzam, że: 26.11.06, 19:01 A pizza z ananasem? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f :-) nie wiedzialem, ale ... tam, to zwykly cieniut 26.11.06, 19:47 ki placek z sosem czerwonym, czyli pomidorowym i serem. A na to - osobno - kazdy prosi o dodatki jakie chce. (ale ananasa nie widzialem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: :-) nie wiedzialem, ale ... tam, to zwykly ci 27.11.06, 11:25 Bolonia jednak trochę za daleko od północy od Krainy Pizzy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: jak podac spaghetti gosciom? IP: *.socal.res.rr.com 26.11.06, 14:26 Nie rozumiem poprawek typu : w ganku - nie na patelni.... na patelni - nie w garnku - co za roznica ? Niektorzy lubia wiecej sosu a niektorzy mniej - przy wersji z "wymieszaniem przed podaniem " - nie mozna wszystkich zadowolic. Resztki z "wymieszanego" nie przechowaja sie dobrze - makaron " wypije" sos - to tak z praktycznej strony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak podac spaghetti gosciom? 26.11.06, 14:32 W garnku oznacza zwykle / moge sie mylic / wrzucanie odcedzonego makaronu z powrotem do garnka i zalewanie sosem. W przypadku patelni / wystarczy popatrzec na kazdego wloskiego kucharza przy pracy / to ona "gra glowna role" i do niej wrzucany jest makaron. Po wlosku bedzie zawsze tak i z niewielka iloscia sosu. po polsku bywa roznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łomatko Re: jak podac spaghetti gosciom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 01:46 półsłodkie - do ragout? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: jak podac spaghetti gosciom? 26.11.06, 22:58 nakladam makaron na talerze i polewam sosem - nie mieszam. salatka do spagetti nie pasuje mi żadna. wino - czerwone półsłodkie mi pasuje. ale ja to czysta amatorszczyzna jestem w kuchni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak podac spaghetti gosciom? 27.11.06, 09:44 Wloskiej na pewno... Zawsze mozna sie nauczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: jak podac spaghetti gosciom? IP: *.chello.pl 30.11.06, 01:40 a ja mieszam na talerzu, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś