Gość: Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 19:44 Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosiki, dipy itp. ostatnio widziałam w jakieś ulotce z pizzerii w ofercie sos gyros:))mniam....ale jak go zrobić??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: Jak zrobić sos gyros??? 27.11.06, 19:47 Gyro to nie sos, to potrawa. Dodaje się do tego sos na bazie chyba jogurtu. Poszukam po pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
asieksnachfolger tsatsiki, zaziki... 27.11.06, 22:46 www.gotowanie.wkl.pl/przepis1406.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jak zrobić sos gyros??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 16:39 Wiem,że to potrawa, ale pierwszy raz spotkałam sie z sosem pod taka nazwą (zamówiłam do pizzy w Telepizzy) i smak miał rewelacyjny...szukałam po necie,ale wszędzie był przepis na gyros jako potrawę,a nie sosik:(dlatego myslałam,że ktos już spotkał sie z takim sosem i może wie jak go zrobić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebra Re: Jak zrobić sos gyros??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.11.06, 10:33 napisz choć jak wyglądał, co w nim pływało, albo nie, i kierunek smakowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jak zrobić sos gyros??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 16:14 Sosik był biały- więc przypuszczam,że pewnie z powodzeniem wykorzystam jogurt naturalny, wyczuwało sie chcarakterystyczną przyprawę do gyroska:)ale nie moge poprostu dodać przyprawy do jogurtu:(, bo tamten był taki gęściejszy....więc cos jeszcze tam było. Cześto robiąc dipy bazuje na jogurcie i serkach(np. Ostrowia do dipu czosnkowego....super wychodzi), ale co tu moge dodac by ten sos był gęściejszy? Serka nie wykuwałam:( co jeszcze może byc bazą\? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Jak zrobić sos gyros??? 29.11.06, 16:48 W tych ohydnych fastfoodach do jogurtu dodają na ogół zawsze majonez, dlatego wrażenie że gęsty. Albo raczej odwrotnie - do majonezu dodają odrobinę jogurtu. Zapewne był tam sproszkowany czosnek itp Jeśli chcesz przepis na prawdziwy dobry naturalny bez chemii sos (arabski) do wszelkiego rodzaju gyrosów/kebabów itp, daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
fantas_magorie Re: Jak zrobić sos gyros??? 29.11.06, 20:09 corrina_f1 napisała: > Jeśli chcesz przepis na prawdziwy dobry naturalny bez chemii sos (arabski) do > wszelkiego rodzaju gyrosów/kebabów itp, daj znać. To ja ładnie proszę przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś
fantas_magorie Re: Jak zrobić sos gyros??? 29.11.06, 20:10 fantas_magorie napisała: > To ja ładnie proszę przepis Ups, zjadło mi 'o' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Jak zrobić sos gyros??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 12:15 Kup przyprawę gyros Kotanyi i dodaj do sosu. Odpowiedz Link Zgłoś
osesek22 Re: Jak zrobić sos gyros??? 29.11.06, 18:51 Jogurt naturalny + majonez + mieszanka przypraw do Gyros firmy Kotanyi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jak zrobić sos gyros??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:28 daję znać:)))...poproszę o fajny przepisik na gyrosówki i kebabki:) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Bardzo prosze :) 30.11.06, 10:34 W tym wątku gdzieś w połowie jest przepis na greckie tzatzyki oraz arabski baba ganough (bakłażan z tahini i jogurtem) - polecam właśnie sos z tego przepisu, zarówno z bakłażanem jak i bez :) A jeśli chodzi o kebab : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49825976,49834990.html?wv.x=1 i niżej w tym samym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Zapomniałam wkleić linka ;) 30.11.06, 10:53 do sosu : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42677268,42685399.html?wv.x=1 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42677268,42699175.html?wv.x=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Jak zrobić sos gyros??? IP: *.skranetcan.pl 29.11.06, 20:37 A zróbcie sobie porządne cacyki (tzatziki) - 2 opakowania serka Bieluch + 4 - 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, jak kto lubi, ja daję 6 ) + 1 średni (mały) ogórek zielony starty na drobnej tarce i odciśnięty z wody + sól + pieprz. Ewentualnie majonez (fu!), ewentualnie zamiast serka prawdziwy grecki lub bułgarski jogurt. I smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś