13.12.06, 14:16
Mam pytania o alkohol w Tiramisu. Nie mam teraz kasy na super drogi likier
ale moze macie doswiadczenie z tym deserem, wiec poprosze o rade, jaki
alkohol mam dodac do kawy w ktorej bede maczac biszkopty?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Tiramisu 13.12.06, 14:20
      a jaki masz w domu?
    • Gość: chwileczka Re: Tiramisu IP: 205.193.50.* 13.12.06, 14:27
      Ja nie dodaje zadnego alkoholu i tez jest OK.
      • linn_linn Re: Tiramisu 13.12.06, 14:45
        Oczywiscie: likier nie jest najwazniejszy. Mozna go w ogole nie dac.
      • corrina_f1 Re: Tiramisu 13.12.06, 15:17
        Gość portalu: chwileczka napisał(a):

> Ja nie dodaje zadnego alkoholu i tez jest OK.

Ja też wyłącznie mocną kawę a wszelkie smaki dodatkowe w postaci amaretto i
        innych tym podobnych jakoś mi nie podchodzą. Jak klasyka to klasyka.
    • patyska Re: Tiramisu 13.12.06, 14:41
      ja daje rum, taki tani, z malej malpki ;)
    • monia_77 Re: Tiramisu 13.12.06, 15:42
      U mnie alkohol w domu sie nie trzyma, a obecnie mam na skladzie jakis
      afrykanski likier a la Bayleis, nie daje sie bo sie zwazy poprostu, no i
      vermouth martini, i hmmm whiskey chyba wyjszlo.

Hmm musze jakis alkohol kupic, bo lubie w tiramisu smak alkoholu ;)
      • corrina_f1 Re: Tiramisu 13.12.06, 16:08
        Nie chcesz żałować - lepiej nie kombinuj. Smak źle dobranego alkoholu zabije
        smak tiramisu. Ważne są również proporcje, w tiramisu powinien przeważać smak
        kawy, nie alkoholu. Alkohol ma być delikatnym dodatkiem.

Ale jeśli koniecznie musisz z alkoholem, to tylko takie, co się dobrze
        komponują z kawą, czyli np amaretto, koniak, brandy, likier kawowy (nie
        koniecznie Baileys tylko coś z "przezroczystych").
        • Gość: Klara Re: Tiramisu IP: *.firma.o2.pl 13.12.06, 16:47
          Ja ostatnio robilam Tiramisu wg przepisu Anny Olson. Do ubijanych na parze
          zoltek z cukrem dolalam vermutu a do wierzchniej warstwy bitej smietany kawe
          rozpuscilam w wodce. Do maczania biszkoptow byla kawa i wisniowka.
          Wszystcy ozekli ze w najlepszej wloskiej restauracji nie jedli nic leszego.
          Trzeba wiec eksperymentowac.
          • linn_linn Re: Tiramisu 13.12.06, 16:52
            A ktora to ta najlepsza?
        • Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 13.12.06, 22:24
          zgadzam sie z Corriną :) co do rodzajów alkoholu

Aha, ŻADNEJ Śmietany :)
    • monia_77 Re: Tiramisu 13.12.06, 16:56
      Zastanawiam sie nad wariacją na temat tiramisu, tzn, nad bita smietana,
      widzialam na Kuchni TV jak jeden Pan dodawal bitą do serka mascarpone, hmm czy
      ktos probowal i czy dobre?
      • kasiulek_mysiulek Re: Tiramisu 13.12.06, 20:02
        Nie, Monia, bitej śmietany to tam lepiej nie dodawaj.
    • kubissimo Re: Tiramisu 13.12.06, 22:27
      za 5 zlotych kupisz małpkę rumu seńorita i starczy Ci na 2 tiramisu'
      :)

ps. zadnej bitej smietany!!!
    • Gość: zołza Re: Tiramisu IP: *.skranetcan.pl 14.12.06, 08:14
      Daję zazwyczaj rum, zdarzyło się już z czystym alkoholem + 3 krople ojeku
      migdałowego. A śmietana FUJ! Aha, i dodaję alkohol do kremu, do kawy też, ale
      mało.
      • veto12 Re: Tiramisu 14.12.06, 12:37
        Co tak się wyrzekacie tej śmietany,będę się zwami kłócić,mam przepis na
        tiramisu właśnie ze śmietaną ijest super.Nie wiem czy to jest klasyka,ale
        pychota napewno.Oto przepis:1/2kg.serka maskarpone lub polskiego gładkiego
        serka śmietankowego,200ml. śmietany kremówki,5 łyżek cukru,20dkg. podłużnych
        biszkoptów,po 4 łyżki mocnego naparu z kawy i likieru migdałowego lub 8 łyżek
        naparu z kawy i kilka kropli olejku migdałowego,kakao.Śmietanę ubić z cukrem na
        sztywno.Serek zmiksować,następnie delikatnie mieszając ,stopniowo dodawać bitą
        śmietane.Kawę wymieszać z likierem ,lub olejkiem.Forme wyłożyć
        pergaminem ,ułożyć 1/3 biszkoptów,skropić kawą i posmarować kremem.Tak
        powtarzać aż do wyczerpania produktów,wstawić do lodówki najmniej na 2
        godziny,posypać kakao.Jest to pyszny deser,najlepiej zrobić go podłużnej
        foremce.
        • marghe_72 Re: Tiramisu 14.12.06, 13:33
          veto12 napisała:

> Co tak się wyrzekacie tej śmietany,będę się zwami kłócić,mam przepis na
          > tiramisu właśnie ze śmietaną ijest super.Nie wiem czy to jest klasyka,ale
          > pychota napewno.Oto przepis:1/2kg.serka maskarpone lub polskiego gładkiego
          > serka śmietankowego,200ml. śmietany kremówki,5 łyżek cukru,20dkg. podłużnych
          > biszkoptów,po 4 łyżki mocnego naparu z kawy i likieru migdałowego lub 8 łyżek
          > naparu z kawy i kilka kropli olejku migdałowego,kakao.Śmietanę ubić z cukrem
          na
          >
          > sztywno.Serek zmiksować,następnie delikatnie mieszając ,stopniowo dodawać
          bitą
          > śmietane.Kawę wymieszać z likierem ,lub olejkiem.Forme wyłożyć
          > pergaminem ,ułożyć 1/3 biszkoptów,skropić kawą i posmarować kremem.Tak
          > powtarzać aż do wyczerpania produktów,wstawić do lodówki najmniej na 2
          > godziny,posypać kakao.Jest to pyszny deser,najlepiej zrobić go podłużnej
          > foremce.

Nie wyśmiewamy, tylko piszemy,zeby śmietany nie dodawać, bo nie ma takiej
          potrzeby
          śmietana wg mnie spełnia rolę "uzupełniacza" , swego rodzaju zapychacza
          no i zmienia smak
          w Tiramisu' powinno być czuć mascarpone i koniec

Nie twierdzę, ze desery z serkami czy smietaną są niedobre, bo pewnie nie są,
          tyle, ze nie sa już prawdziwym Tiramisu'
        • mariposaa Re: Tiramisu 14.12.06, 13:36
          polecam tylko i wyłącznie serek mascarpone, żeden inny...bo tiramisu nie będzie
          takie samo! profanacja! osobiście korzystam z przepisu z dodatków dołanczanych
          kiedyś do gazety wyborczej...jest rewelka! ...jeśli są jacyś zainteresowani
          przepisem to chętnie służę
          mariposaa@gazeta.pl
          pozdrawiam!!!
          • polala Re: Tiramisu 01.01.07, 20:01
            a ile taki serek mascarpone kosztuje i czy w zwykłym supermarkecie go dostanę
            • Gość: anm Re: Tiramisu IP: 10.202.6.* 02.01.07, 16:59
              serek kosztuje ok 10pln za pudełko
              jest w każdym supermarkecie i to zapewne więcej niż jeden rodzaj
              jest też teraz jakiś polski, tańszy, ale nie próbowałam
    • mariposaa Re: Tiramisu 14.12.06, 12:20
      do tiramisu pasuje amaretto, żubrówka, rum, co kto woli...ja osobiście wolę to
      pierwsze. smakuje super..pozdrawiam!
    • bogna71 Re: Tiramisu 14.12.06, 13:30
      Ja przeważnie dodaję żubrówkę i jest OK. Nawet bardzo OK;)
    • Gość: ela Re: Tiramisu IP: *.uci.agh.edu.pl 14.12.06, 13:31
      Wczoraj robiłam i dałam do kawy czystą wódkę i trszkę cukru migdałowego
      (odpowiednik waniliowego) w torebce. Nikt się nie poznał, mimo że zawsze
      robiłam z oryginalnym amaretto. Polecam!
    • gloria2 Tiramisu - co zrobić, żeby mascarpone się nie... 01.01.07, 19:00
      rozlał po nałożeniu na talerz? Zrobiłam wg. przepisu Agnieszki Kręglickiej z
      gazety (tylko mascarpone, żółtka i cukier) trzymałam w lodówce (+ 4) ok 12
      godzin i rozpływa się, a chciałabym, żeby choć tochę stężał. Czy może zmnejszyć
      ilość żółtek?
      • linn_linn Re: Tiramisu - co zrobić, żeby mascarpone się nie 01.01.07, 19:30
        Nie znam przepisu, ale:
        - mascarpone nalezy dodawac lyzkami
        - tirmisù robic poprzedniego dnia
    • Gość: monika Re: Tiramisu IP: *.nyc.res.rr.com 01.01.07, 21:38
      Robie tiramisu od lat i mam przepis od Wlochow, ktory zawsze wychodzi super
      smaczny. Mozesz dac jakiegokolwiek alkoholu nawet czystej wodki i w brew pozorom
      jest on bardzo waznym czynnikiem smakowym, gdyz nadaje wykwintny smak. Ja dodaje
      alkohol juz do masy serowej. Mase trzeba mieszac recznie i delikatnie ( raz
      zrobilam w mikserze i nie deser rozlewal sie) inaczej moze nie zsiazc.
      Pozdrawiam, Monika
      • Gość: kim5 Re: Tiramisu IP: *.aster.pl 02.01.07, 11:31
        Lubię eksperymentować w kuchni i od "klasycznych" dań wolę dania smaczne. Nie
        przekonuje mnie argument, że prawdziwe tiramisu jest lub nie jest z czymś.
        Gdyby ludzie nie próbowali nowych saków, kulinarny świat stałby w miejscu. Ile
        można jeść nawet najpyszniejszą potrawę.
        Ja od dawna wzbogacam smak tiramisu grubo posiekaną gorzką czekoladą. A
        ostatnio zrobiłam go na ciasteczkach ameretti, zamiast na biszkoptach, a
        wierzch posypałam utłuczonymi ciasteczkami. I ta wersja zdecydowanie bardziej
        mi smakuje niż tzw. klasyka. Acha, likieru amaretto nie dodaję nigdy - wolę go
        wypić solo:-)
        • marghe_72 Re: Tiramisu 02.01.07, 13:22
          Gość portalu: kim5 napisał(a):

> Lubię eksperymentować w kuchni i od "klasycznych" dań wolę dania smaczne. Nie
          > przekonuje mnie argument, że prawdziwe tiramisu jest lub nie jest z czymś.
          > Gdyby ludzie nie próbowali nowych saków, kulinarny świat stałby w miejscu. Ile
          > można jeść nawet najpyszniejszą potrawę.
          > Ja od dawna wzbogacam smak tiramisu grubo posiekaną gorzką czekoladą. A
          > ostatnio zrobiłam go na ciasteczkach ameretti, zamiast na biszkoptach, a
          > wierzch posypałam utłuczonymi ciasteczkami. I ta wersja zdecydowanie bardziej
          > mi smakuje niż tzw. klasyka. Acha, likieru amaretto nie dodaję nigdy - wolę go
          > wypić solo:-)

To kwestia nazewnictwa
          Tak jak nie nazwesz bigosem gotowanej kapusty pekińskiej , tak nie powinnnaś /powinieneś nazywać "tiramisu' " deseru z twarozku Campiny

Eksperymentowac jak najbardziej można, tylko nie upierać sie przy nazwie.
          Wystarczy napisać Deser a' la Tiramisu' ;-)
          • kim5 Re: Tiramisu 02.01.07, 15:38
            Masz rację:-) Aczkolwiek prawdą jest też, że czasem istnieją alternatywne
            przepisy sławnych potraw, o które spierają się wielcy kucharze - wystarczy
            wspomnieć spór wokół tortu Sachera.
            Chodzi mi o to, żeby w kuchni próbować, a nie tylko powielać wielkie kulinarne
            dzieła. Nie upieram się, że zrobione przeze mnie "Tiramisu" na amaretti to
            klasyk. Ale i nie o to mi chodziło: chciałam zrobić dobry deser, nawet, jeśli
            mam go swojsko nazwać deserem cioci Madzi. Tiramisu faktycznie jest prostym
            deserem, ale są też rzeczy bardziej skomplikowane, jak choćby podany bigos. I
            tu już jest wiele szkół traktujących o tym, kiedy bigos bigosem jest, a kiedy
            nie jest. Bo co musi mieć prawdziwy bigos? Kapustę? Mięso? Grzyby? OK, tu
            jeszcze będziemy zgodni. A czerwone wino "robi " bigos, czy jeszcze nie? A
            suszone śliwki? Czy potrawa bez śliwek to jeszcze bigos? Jedni powiedzą: muszą
            być, inni: nie.
            • Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 02.01.07, 21:45
              o bigosie sie nie wypowiem bo nie umiem robić :)

Ja uwielbiam eksperymenty, lubię się bawić, lubię kombinować

ale niektóre rzeczy są tak dobre, ze moim zdaniem nie warto ich ulepszać :)
              do tych zaliczam własnie Tiramisu'

Oczywiście, że we Włoszech są wariacje na temat Tiramisu' - są rózne szkoły -
              zwolennicy białek, przeciwnicy białek, są tacy, ktorzy dodają śmietanę, są
              tacy, kórzy jej nie dodają itp.. ale podstawą Tiramisu' jest mascarpone. i tyle.
    • Gość: sploka Re: Tiramisu IP: *.korbank.pl 02.01.07, 18:49
      Ludzie, zdziebko bredzicie. Znam kilka przepisów na tiramisu - w tym parę z
      Włoch - i są różne, zależnie z jakiego regionu pochodzą. Mnie osobiście
      najbardziej smakuje moja własna inwencja twórcza, ponieważ jest lekka jak
      piórko i pysznie kawowa. Poza tym wiadomo nie od dziś, że każdy twórca rzeczy
      jadalnych ma swoje własne smaki i sekrety, które sprawiają, że jego wariacja na
      temat Tiramisu jest jedyna i niepowtarzalna. I dalej jest to Tiramisu. A nie po
      prostu deser serowo - kawowy.
    • monia_77 Re: Tiramisu 04.01.07, 15:42
      Zrobilam tiramisu juz 2 razy od czasu kiedy pytalam o alkohol. Za kazdym razem
      wedlug przepisu Marghe, z tym ze..... mala innowacja, nie dodawalam wszystkich
      bialek, tylko ubilam z dwoch i w zupelnosci wystarczylo, no i do kawy dolalam
      whiskey. A tak wszystko bez zmian. Trzeba pamietac zeby biszkopty lekko
      namoczyc najlepiej z jednej strony, zeby sie nie rozpaćkały, bo masa serowa (
      nawet z dwoma bialkami) jest plynna.

Opinie wyjadaczy ;)

Pycha, pycha, pycha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka