monia_77 13.12.06, 14:16 Mam pytania o alkohol w Tiramisu. Nie mam teraz kasy na super drogi likier ale moze macie doswiadczenie z tym deserem, wiec poprosze o rade, jaki alkohol mam dodac do kawy w ktorej bede maczac biszkopty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chwileczka Re: Tiramisu IP: 205.193.50.* 13.12.06, 14:27 Ja nie dodaje zadnego alkoholu i tez jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tiramisu 13.12.06, 14:45 Oczywiscie: likier nie jest najwazniejszy. Mozna go w ogole nie dac. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Tiramisu 13.12.06, 15:17 Gość portalu: chwileczka napisał(a): > Ja nie dodaje zadnego alkoholu i tez jest OK. Ja też wyłącznie mocną kawę a wszelkie smaki dodatkowe w postaci amaretto i innych tym podobnych jakoś mi nie podchodzą. Jak klasyka to klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Tiramisu 13.12.06, 15:42 U mnie alkohol w domu sie nie trzyma, a obecnie mam na skladzie jakis afrykanski likier a la Bayleis, nie daje sie bo sie zwazy poprostu, no i vermouth martini, i hmmm whiskey chyba wyjszlo. Hmm musze jakis alkohol kupic, bo lubie w tiramisu smak alkoholu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Tiramisu 13.12.06, 16:08 Nie chcesz żałować - lepiej nie kombinuj. Smak źle dobranego alkoholu zabije smak tiramisu. Ważne są również proporcje, w tiramisu powinien przeważać smak kawy, nie alkoholu. Alkohol ma być delikatnym dodatkiem. Ale jeśli koniecznie musisz z alkoholem, to tylko takie, co się dobrze komponują z kawą, czyli np amaretto, koniak, brandy, likier kawowy (nie koniecznie Baileys tylko coś z "przezroczystych"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Tiramisu IP: *.firma.o2.pl 13.12.06, 16:47 Ja ostatnio robilam Tiramisu wg przepisu Anny Olson. Do ubijanych na parze zoltek z cukrem dolalam vermutu a do wierzchniej warstwy bitej smietany kawe rozpuscilam w wodce. Do maczania biszkoptow byla kawa i wisniowka. Wszystcy ozekli ze w najlepszej wloskiej restauracji nie jedli nic leszego. Trzeba wiec eksperymentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 13.12.06, 22:24 zgadzam sie z Corriną :) co do rodzajów alkoholu Aha, ŻADNEJ Śmietany :) Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Tiramisu 13.12.06, 16:56 Zastanawiam sie nad wariacją na temat tiramisu, tzn, nad bita smietana, widzialam na Kuchni TV jak jeden Pan dodawal bitą do serka mascarpone, hmm czy ktos probowal i czy dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Tiramisu 13.12.06, 20:02 Nie, Monia, bitej śmietany to tam lepiej nie dodawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Tiramisu 13.12.06, 22:27 za 5 zlotych kupisz małpkę rumu seńorita i starczy Ci na 2 tiramisu' :) ps. zadnej bitej smietany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Tiramisu IP: *.skranetcan.pl 14.12.06, 08:14 Daję zazwyczaj rum, zdarzyło się już z czystym alkoholem + 3 krople ojeku migdałowego. A śmietana FUJ! Aha, i dodaję alkohol do kremu, do kawy też, ale mało. Odpowiedz Link Zgłoś
veto12 Re: Tiramisu 14.12.06, 12:37 Co tak się wyrzekacie tej śmietany,będę się zwami kłócić,mam przepis na tiramisu właśnie ze śmietaną ijest super.Nie wiem czy to jest klasyka,ale pychota napewno.Oto przepis:1/2kg.serka maskarpone lub polskiego gładkiego serka śmietankowego,200ml. śmietany kremówki,5 łyżek cukru,20dkg. podłużnych biszkoptów,po 4 łyżki mocnego naparu z kawy i likieru migdałowego lub 8 łyżek naparu z kawy i kilka kropli olejku migdałowego,kakao.Śmietanę ubić z cukrem na sztywno.Serek zmiksować,następnie delikatnie mieszając ,stopniowo dodawać bitą śmietane.Kawę wymieszać z likierem ,lub olejkiem.Forme wyłożyć pergaminem ,ułożyć 1/3 biszkoptów,skropić kawą i posmarować kremem.Tak powtarzać aż do wyczerpania produktów,wstawić do lodówki najmniej na 2 godziny,posypać kakao.Jest to pyszny deser,najlepiej zrobić go podłużnej foremce. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu 14.12.06, 13:33 veto12 napisała: > Co tak się wyrzekacie tej śmietany,będę się zwami kłócić,mam przepis na > tiramisu właśnie ze śmietaną ijest super.Nie wiem czy to jest klasyka,ale > pychota napewno.Oto przepis:1/2kg.serka maskarpone lub polskiego gładkiego > serka śmietankowego,200ml. śmietany kremówki,5 łyżek cukru,20dkg. podłużnych > biszkoptów,po 4 łyżki mocnego naparu z kawy i likieru migdałowego lub 8 łyżek > naparu z kawy i kilka kropli olejku migdałowego,kakao.Śmietanę ubić z cukrem na > > sztywno.Serek zmiksować,następnie delikatnie mieszając ,stopniowo dodawać bitą > śmietane.Kawę wymieszać z likierem ,lub olejkiem.Forme wyłożyć > pergaminem ,ułożyć 1/3 biszkoptów,skropić kawą i posmarować kremem.Tak > powtarzać aż do wyczerpania produktów,wstawić do lodówki najmniej na 2 > godziny,posypać kakao.Jest to pyszny deser,najlepiej zrobić go podłużnej > foremce. Nie wyśmiewamy, tylko piszemy,zeby śmietany nie dodawać, bo nie ma takiej potrzeby śmietana wg mnie spełnia rolę "uzupełniacza" , swego rodzaju zapychacza no i zmienia smak w Tiramisu' powinno być czuć mascarpone i koniec Nie twierdzę, ze desery z serkami czy smietaną są niedobre, bo pewnie nie są, tyle, ze nie sa już prawdziwym Tiramisu' Odpowiedz Link Zgłoś
mariposaa Re: Tiramisu 14.12.06, 13:36 polecam tylko i wyłącznie serek mascarpone, żeden inny...bo tiramisu nie będzie takie samo! profanacja! osobiście korzystam z przepisu z dodatków dołanczanych kiedyś do gazety wyborczej...jest rewelka! ...jeśli są jacyś zainteresowani przepisem to chętnie służę mariposaa@gazeta.pl pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polala Re: Tiramisu 01.01.07, 20:01 a ile taki serek mascarpone kosztuje i czy w zwykłym supermarkecie go dostanę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anm Re: Tiramisu IP: 10.202.6.* 02.01.07, 16:59 serek kosztuje ok 10pln za pudełko jest w każdym supermarkecie i to zapewne więcej niż jeden rodzaj jest też teraz jakiś polski, tańszy, ale nie próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
mariposaa Re: Tiramisu 14.12.06, 12:20 do tiramisu pasuje amaretto, żubrówka, rum, co kto woli...ja osobiście wolę to pierwsze. smakuje super..pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Tiramisu 14.12.06, 13:30 Ja przeważnie dodaję żubrówkę i jest OK. Nawet bardzo OK;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Tiramisu IP: *.uci.agh.edu.pl 14.12.06, 13:31 Wczoraj robiłam i dałam do kawy czystą wódkę i trszkę cukru migdałowego (odpowiednik waniliowego) w torebce. Nikt się nie poznał, mimo że zawsze robiłam z oryginalnym amaretto. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
gloria2 Tiramisu - co zrobić, żeby mascarpone się nie... 01.01.07, 19:00 rozlał po nałożeniu na talerz? Zrobiłam wg. przepisu Agnieszki Kręglickiej z gazety (tylko mascarpone, żółtka i cukier) trzymałam w lodówce (+ 4) ok 12 godzin i rozpływa się, a chciałabym, żeby choć tochę stężał. Czy może zmnejszyć ilość żółtek? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tiramisu - co zrobić, żeby mascarpone się nie 01.01.07, 19:30 Nie znam przepisu, ale: - mascarpone nalezy dodawac lyzkami - tirmisù robic poprzedniego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Tiramisu IP: *.nyc.res.rr.com 01.01.07, 21:38 Robie tiramisu od lat i mam przepis od Wlochow, ktory zawsze wychodzi super smaczny. Mozesz dac jakiegokolwiek alkoholu nawet czystej wodki i w brew pozorom jest on bardzo waznym czynnikiem smakowym, gdyz nadaje wykwintny smak. Ja dodaje alkohol juz do masy serowej. Mase trzeba mieszac recznie i delikatnie ( raz zrobilam w mikserze i nie deser rozlewal sie) inaczej moze nie zsiazc. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim5 Re: Tiramisu IP: *.aster.pl 02.01.07, 11:31 Lubię eksperymentować w kuchni i od "klasycznych" dań wolę dania smaczne. Nie przekonuje mnie argument, że prawdziwe tiramisu jest lub nie jest z czymś. Gdyby ludzie nie próbowali nowych saków, kulinarny świat stałby w miejscu. Ile można jeść nawet najpyszniejszą potrawę. Ja od dawna wzbogacam smak tiramisu grubo posiekaną gorzką czekoladą. A ostatnio zrobiłam go na ciasteczkach ameretti, zamiast na biszkoptach, a wierzch posypałam utłuczonymi ciasteczkami. I ta wersja zdecydowanie bardziej mi smakuje niż tzw. klasyka. Acha, likieru amaretto nie dodaję nigdy - wolę go wypić solo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu 02.01.07, 13:22 Gość portalu: kim5 napisał(a): > Lubię eksperymentować w kuchni i od "klasycznych" dań wolę dania smaczne. Nie > przekonuje mnie argument, że prawdziwe tiramisu jest lub nie jest z czymś. > Gdyby ludzie nie próbowali nowych saków, kulinarny świat stałby w miejscu. Ile > można jeść nawet najpyszniejszą potrawę. > Ja od dawna wzbogacam smak tiramisu grubo posiekaną gorzką czekoladą. A > ostatnio zrobiłam go na ciasteczkach ameretti, zamiast na biszkoptach, a > wierzch posypałam utłuczonymi ciasteczkami. I ta wersja zdecydowanie bardziej > mi smakuje niż tzw. klasyka. Acha, likieru amaretto nie dodaję nigdy - wolę go > wypić solo:-) To kwestia nazewnictwa Tak jak nie nazwesz bigosem gotowanej kapusty pekińskiej , tak nie powinnnaś /powinieneś nazywać "tiramisu' " deseru z twarozku Campiny Eksperymentowac jak najbardziej można, tylko nie upierać sie przy nazwie. Wystarczy napisać Deser a' la Tiramisu' ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Tiramisu 02.01.07, 15:38 Masz rację:-) Aczkolwiek prawdą jest też, że czasem istnieją alternatywne przepisy sławnych potraw, o które spierają się wielcy kucharze - wystarczy wspomnieć spór wokół tortu Sachera. Chodzi mi o to, żeby w kuchni próbować, a nie tylko powielać wielkie kulinarne dzieła. Nie upieram się, że zrobione przeze mnie "Tiramisu" na amaretti to klasyk. Ale i nie o to mi chodziło: chciałam zrobić dobry deser, nawet, jeśli mam go swojsko nazwać deserem cioci Madzi. Tiramisu faktycznie jest prostym deserem, ale są też rzeczy bardziej skomplikowane, jak choćby podany bigos. I tu już jest wiele szkół traktujących o tym, kiedy bigos bigosem jest, a kiedy nie jest. Bo co musi mieć prawdziwy bigos? Kapustę? Mięso? Grzyby? OK, tu jeszcze będziemy zgodni. A czerwone wino "robi " bigos, czy jeszcze nie? A suszone śliwki? Czy potrawa bez śliwek to jeszcze bigos? Jedni powiedzą: muszą być, inni: nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 02.01.07, 21:45 o bigosie sie nie wypowiem bo nie umiem robić :) Ja uwielbiam eksperymenty, lubię się bawić, lubię kombinować ale niektóre rzeczy są tak dobre, ze moim zdaniem nie warto ich ulepszać :) do tych zaliczam własnie Tiramisu' Oczywiście, że we Włoszech są wariacje na temat Tiramisu' - są rózne szkoły - zwolennicy białek, przeciwnicy białek, są tacy, ktorzy dodają śmietanę, są tacy, kórzy jej nie dodają itp.. ale podstawą Tiramisu' jest mascarpone. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sploka Re: Tiramisu IP: *.korbank.pl 02.01.07, 18:49 Ludzie, zdziebko bredzicie. Znam kilka przepisów na tiramisu - w tym parę z Włoch - i są różne, zależnie z jakiego regionu pochodzą. Mnie osobiście najbardziej smakuje moja własna inwencja twórcza, ponieważ jest lekka jak piórko i pysznie kawowa. Poza tym wiadomo nie od dziś, że każdy twórca rzeczy jadalnych ma swoje własne smaki i sekrety, które sprawiają, że jego wariacja na temat Tiramisu jest jedyna i niepowtarzalna. I dalej jest to Tiramisu. A nie po prostu deser serowo - kawowy. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Tiramisu 04.01.07, 15:42 Zrobilam tiramisu juz 2 razy od czasu kiedy pytalam o alkohol. Za kazdym razem wedlug przepisu Marghe, z tym ze..... mala innowacja, nie dodawalam wszystkich bialek, tylko ubilam z dwoch i w zupelnosci wystarczylo, no i do kawy dolalam whiskey. A tak wszystko bez zmian. Trzeba pamietac zeby biszkopty lekko namoczyc najlepiej z jednej strony, zeby sie nie rozpaćkały, bo masa serowa ( nawet z dwoma bialkami) jest plynna. Opinie wyjadaczy ;) Pycha, pycha, pycha Odpowiedz Link Zgłoś