Dodaj do ulubionych

ryba w pomarańczach

IP: *.idealan.pl 23.12.06, 16:45
Witam, dostałam ostatnio taki oto przepis na rybę: w rondelku rozpuści
margarynę ze szklanką soku pomarańczowego i tym zala usmażoną w mące rybkę.
Jeszcze tylko pomarańcze do ozdoby i gotowe. Chciałam zapyta czy ktoś z was
może już tego próbował i jak to smakuje. Czy warto? Pozdrawiam i życzę
Wesołych Świąt.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lublinianka Re: ryba w pomarańczach IP: *.pronet.lublin.pl 23.12.06, 18:06
      Taki mam przepis i robiłam rok temu z małą modyfikacją. Do soku pomarańczowego
      dodałam sok z cytryny i trochę bulionu warzywnego, a zamiast margaryny masło.
      Można też w maśle posmażyć parę minut namoczone wcześniej bakalie (koryntki,
      daktyle, suszone śliwki. Ale nam to smakowało, w tym roku też zrobimy.
      • Gość: denim81 Re: ryba w pomarańczach IP: *.idealan.pl 23.12.06, 18:48
        Dzięki za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
    • Gość: zołza Re: ryba w pomarańczach IP: *.skranetcan.pl 23.12.06, 18:53
      Pamiętasz "Dwie puszyste damy"? Był taki przepis na łososia w czerwonych
      pomarańczach, baaaaaaardzo smakowity, niestety jeszcze nie zrobiłam. Nawet nie
      pamiętam, gdzie go schowałam.
    • ereshkigal Re: ryba w pomarańczach 23.12.06, 22:13
      osobicie nie probowalam, ale to sie moze udac... gotuje w irlandii i oni tu
      kochaja swinke w pomaranczach, kurczaczkiem w takiej samej postaci tez nie
      gardza. wiec dlaczegoby nie rybka? pozdrawiam
    • doris-ek Re: ryba w pomarańczach 24.12.06, 04:04
      Skoro o pomaranczach mowa polecam jeszcze ten przepis:
      filet z łososia pokrojony w porcje (jeden kawałek na biesiadnika)
      2 pomarańcze
      1 duża cebula
      koperek i szczypiorek, zielona cebulka - co tam rośnie u Pani w kuchni w doniczce
      sok z 1 pomarańczy i z połówki cytryny
      oliwa

Pomarańcze ze skórką i cebulę pokroić w plastry i ułożyć w brytfance nasmarowanej oliwą: na plastrach
      pomarańczy po plasterku cebuli. Polać oliwą, i zapiec, aż cebula zrobi się złota i miękka, około 20
      minut. Odsunąć cebulę i pomarańcze na brzeg brytfanki, do brytfanki włożyć łososia i przykryć go
      plasterkami pomarańczy i zapieczoną cebulą. Piec 8 minut. Przez ten czas zrobić sos z soku z
      pomarańczy i połowy cytryny oraz szczypiorku i koperku, schować go do osobnego pojemnika (sosem
      tym lekko zrosimy łososia tuż przed podaniem). Pieczone pomarańcze zdjąć z łososia, zostawić na nim
      tylko cebulę. Łososia ułożyć na długim talerzu do ryb i przykryć świeżymi plasterkami pomarańczy oraz
      polać sosem tuż przed podaniem.
      Przepis skopiowany stad:
      www.pinezka.pl/content/view/1342/202/
      Ja w tym roku robie ten:
      www.pinezka.pl/content/view/2164/300/
      Umiescilam tam fotografie (krok po kroku). Takze naprawde pyszny. Skorka pomaranczowa idzie do
      nadzienia a sok do sosu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka