Dodaj do ulubionych

problem z ostrygami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:45
Jak otworzyc swieze ostrygi? Czy tylko w sposob silowy? Bo nie daje rady.
Obserwuj wątek
    • jacek1f tak. Nawet jakbys miał specjalny nóż do otwierania 19.01.07, 09:59
      to jednak siła jest niezbedna.
      Zaczynasz od strony więzadła, przesuwasz o 1/4 ostrygi i .. tu siłowo.
      Nóż im krótszy tym lepsz.
      • ddb2 Re: tak. Nawet jakbys miał specjalny nóż do otwie 19.01.07, 10:04
        Dzieki. Mialam nadzieje,ze jest jakis sposob, zeby otworzyla sie sama.
        One sa strasznie rosochate, nawet nie wiem, gdzie ten noz mam wetknac, nie
        widze styku muszli.
        • Gość: lu Re: tak. Nawet jakbys miał specjalny nóż do otwie IP: *.acn.waw.pl 19.01.07, 10:26
          Jesli w dobrym miejscu wlozysz specjalny noz, to otwieranie ostryg nie bedzie
          zadaniem sliowym. Wymaga to troche wprawy, wiec sie nie przyjmuj poczatkowymi
          trudnosciami. Jesli nie masz specjalnego noza, bedzie ci znacznie trudniej.
          Przyda sie solidna finka lub mocny, dajacy sie zablokowac, scyzoryk.

Ostryge warto trzymac przez sciereczke, a pierwsza wode z muszli wylac. Otwarte
          ostrygi powinny polezec ok. 30 min w chlodnym miejscu, zeby sie ponownie
          naplenily woda.

Zalaczam zdjecia jak otwiera sie ostrygi:
          chefsimon.com/huitre.htm
          www.prat-ar-coum.fr/site.php?cat=conseils&souscat=huitres
        • jacek1f przy więziadle, czyli tam gdzie widać zrost. Nie w 19.01.07, 10:26
          samo to miejsce, ale obos.

Dlatego są takie popularne te specjalne noże;-)
          Wyobrażasz sobie otwieranie dziennie 60-80 sztu w restauracji..?!

I koniecznie przez ręczniczek lub ściereczke trzymaj, bo skaleczenia od muszli
          są paskudne...
          • jacek1f o dubel ;-))) n/t 19.01.07, 10:27
            • Gość: ddb2 Re: o dubel ;-))) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:15
              No kurcze, ale przeszlam szkolenie! Bardzo wam dziekuje za pomoc. Oczywiscie
              noza specjalnego nie mam, bo pierwszy raz bede oprawiac ostrygi w domu.
              Przyjrzalam sie zdjeciom i taki podobny kozik znalazlam. Potem samo cialo
              ostrygi tez trzeba podciac? Zabiore sie za to przed kolacja. Wczoraj dojechaly
              swieze, lezaly w lodowce, mysle, ze dzis wieczor beda jeszcze dobre?
              • jacek1f beda beda... Tak, lekko podcinasz, zeby 19.01.07, 12:35
                goscie sie nie wysilali... Ma byc luzno na muszli - gotowa do łykniecia.
                mmm
                smacznego!
                • Gość: ddb2 Re:Hurra! Udalo sie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 14:59
                  Udalo mi sie wbic ten moj kozik, przeciagnac kawalek i wtedy, po nacisnieciu,
                  puszczalo. Dobrze, ze robilam to przez scierke, bo z rak bylaby miazga -
                  jeszcze nie mam wprawy. Bardzo dziekuje jackowi i lu za ogromna pomoc. Juz
                  myslalam, ze te ostrygi beda lezaly zamkniete na stole dla ozdoby.
                  • Gość: jackk3 Re:Hurra! Udalo sie! IP: *.abhsia.telus.net 20.01.07, 20:34
                    Wcale nie musza byc zamkniete. Zazwyczaj podaja w pozycji otwartej.
                    • jacek1f Super! Cieszymy się! :-) n/t 20.01.07, 20:48
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka