Dodaj do ulubionych

Poszukuję przepisu na pierogi z opieńkami

IP: *.agagis.com 08.02.07, 22:53
Jak w temacie. Jesienią zamroziłam obgotowane opieńki w sporych ilościach. Dodawane do sosów i mięsa nie są fajne - takie gumowate i bez smaku. Podobno smaczne są jako farsz do pierogów połączone z kapustą. Macie jakieś doświadczenia z takimi pierogami?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Poszukuję przepisu na pierogi z opieńkami 08.02.07, 23:07
      Po prostu podduś lub podsmaż kapustę z cebulą, dodaj opieńki, zmiel całość,
      jeśli zbyt wodniste dodaj bułkę tartą i masz farsz. Każdy farsz w pierogach, z
      pierogami jest dobry, smaczny, cudowny. Oczywiście trzeba całość doprawić.
      • Gość: Zosia Re: Poszukuję przepisu na pierogi z opieńkami IP: *.agagis.com 09.02.07, 00:12
        Dzięki. Z tą bułką tartą fajny patent, nie wpadłabym na to (bułkę daję natomiast zawsze do masy na kotlety mielone, jeśli wydaje mi się zbyt mokra).
        Masz pewnie na myśli kapustę kiszoną, prawda? Myślę że po podduszeniu raczej ją posiekam niż zmielę.
        Też pierogi kocham. W Krakowie na Kazimierzu jest malutka knajpka z samymi pierogami - Boże, czegóż tam nie ma w środku! W menu jest chyba ponad sto rodzajów.
        • Gość: evro44 Re: Poszukuję przepisu na pierogi z opieńkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 09:24
          kapustę podgotuj a potem smaż z cebulką i grzybami.Wolę zmielić bo farsz jest
          bardziej spoisty a smak jego składników lepiej zintegrowany
          • Gość: Zosia Re: Poszukuję przepisu na pierogi z opieńkami IP: *.agagis.com 09.02.07, 22:47
            Dzięki stokrotne za rady. Jeszcze jedno pytanie: jaka powinna być mniej więcej proporcja kapusty do opieńków - 1:2, 1:3? Pytam tych,którzy lepili takie pierogi i temat mają przetestowany.
            • ba_nita Re:Zosiu - jak chcesz! 09.02.07, 23:14
              Kuchnia nie apteka - ja bym wolał pół na pół...albo z przewagą grzybów.)))
        • makowapanienka2 Re: Poszukuję przepisu na pierogi z opieńkami 10.02.07, 13:07
          Mogła byś mi powiedzieć jak się knajpka nazywa i podać adres? Mieszkam w
          krakowie i niedługo odwiedzi mnie brat który uwielbia pierogi:-))))
          Napisz jeszcze jeśli możesz czytam drogo.
          Pozdrawiam A
          • Gość: Zosia Do Makowej Panienki IP: *.agagis.com 10.02.07, 20:31
            Knajpka nazywa się "Pierożki u Vincenta" i jest przy Józefa 11. Mam przed sobą karteczkę z menu, którą właśnie wyszperałam, żeby ci odpisać. Z tą setką przesadziłam, w menu jest ponad 30 rodzajów, ale to są dane z sierpnia, mogli się rozwinąć :)
            Ceny jak najbardziej ludzkie - porcja (10 sztuk) od 7,50 do 9,50 zł. Jest też coś takiego jak "Paleta Vincenta" - 30 pierogów w 2 zestawach: mięsnym (34 zł) i jarskim (32 zł).
            Przepiszę ci jeszcze godziny otwarcia: niedziela-czwartek od 12 do 21, piątek-sobota od 12 do 22. O, jest jeszcze telefon: (0-12) 430-68-34.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka