Gość: @neta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 19:31 Prosze niech ktoś się podzieli sprawdzonym przepisem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Galantyna z kurczaka - krok po kroku 26.02.07, 20:20 pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/galantyna-z-kurczaka-%11-krok-po-kroku.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @neta Re: Galantyna z kurczaka - krok po kroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:09 Ale to nie ten:(Tamta galantyna była inna:(Może ktoś jeszcze wie o innym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Galantyna z kurczaka - krok po kroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 09:13 Inna? Tzn. jaka? Ja robię ostatnio, po pierwszej próbie, która wykazała nieoczekiwanie, że bardzo łatwo jest usunąć kości z ptaka, galantynę z kurczaka "wypchaną" tradycyjnym nadzieniem plus mięso z kupionych udek, bo wolę udka od piersi. Wychodzi super. Jest bardzo podzielne. Ja piekę w piekarniku. Zrobiłam, rozbestwiona sukcesem również galantynę z kaczki wypchanej jabłkami. Też świetne. Chcę teraz wypchać kaczkę osobno kupionymi piersiami kaczki. Będzie więcej mięsa. Nie bawię się w szycie nicią galantyny. Używam metalowych, krótkich szpadek do zrazów i wszystko idealnie się trzyma, a robota krótsza. Na amerykańskich stronach kulinarnych znalazłam informację, że teraz cieszy się tam coraz większą popularnością maxi-galantyna - kurczaka wkłada się do kaczki, a wypchaną tak kaczkę wkłada się do indyka plus np. jakieś lubiane nadzienie i piecze tą całość odpowiednio długo. Podobno jest super, co mnie przekonuje, bo podejrzewam kaczkę, że gdzie jak gdzie, ale w tej maxi-galantynie zrobi z pewnością dużo dobrego:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wir Re: Galantyna z kurczaka IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 15:52 Galantyna z kurczaka Kurczak, 25 dag pieczarek, 2 jajka, cebula, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz. Odciąć kuper, skrzydła i szyję. Oddzielić mięso od kości. Uformować prostokąt. Delikatnie rozbić. Pieczarki pokroić, poddusić z cebulą. Z jaj i odrobiny wody usmażyć 2 małe omlety. Mięso, posypać solą, pieprzem i posiekaną natką. Na środku płata położyć obok siebie omlety, a na nie pieczarki. Brzegi omletów przykryć pieczarkami, a następnie ciasno zrolować cały płat mięsa. Zawinąć w folię aluminiową raz a później drugi raz. Wstawić na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Co jakiś czas podlewać wodą. Roladę ostudzić zdjąć folię, pokroić na plastry. Każdy plaster można udekorować majonezem, kawałkiem pomarańczy, i plasterkiem kiwi. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś