Dodaj do ulubionych

Deska serów

27.02.07, 22:50
Witam :) Planuję przygotować deskę serów na sobotnie spotkanie z
przyjaciółmi, szukałam informacji i mniej więcej już wiem co i jak powinno
się podawać, natomiast mam prośbę - może ktoś z własnego doświadczenia poleci
jakieś konkretne sprawdzone gatunki serów dostępne w naszych sklepach,
szczególnie mam problem jaki wybrać kozi albo owczy serek... Nigdy takich nie
kupowałam, a wyczytałam że dobrze aby się znalazły na takiej desce.
Obserwuj wątek
    • caribbean.rum Re: Deska serów 28.02.07, 02:06
      hej, jezeli ja staje przed takim wyborem, to zawsze sprawdzam sklad im mniej
      sztucznych skladnikow tym lepiej- metoda prosta i chyba calkiem rozsadna ;)
      • Gość: Aga Re: Deska serów IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 28.02.07, 04:01
        O ile pamiętam to z kozich w supermarketach bywa francuski Soignon albo
        półtwardy Murcia hiszpański (?). O owczych nie wiem, ale może masz możliwość
        kupić dobry oscypek albo bryndzę?
        • jacek1f olecą Ci śmiało kozi pleśniowy saint-loup, a 28.02.07, 07:51
          jako owcę rzezcywiście kup dwa przeciwstawne konsystencją: dobra fetę grecką np
          Patra, i do tego bryndzę polską w srebrnej kostce (nie w pudełkach..).
          • Gość: geny Re: olecą Ci śmiało kozi pleśniowy saint-loup, a IP: 217.11.129.* 28.02.07, 09:09
            W srebrnej kostce? Nie widziałam. Używam arli albo żółtej mlekowity
            • aquarius1980 Re: olecą Ci śmiało kozi pleśniowy saint-loup, a 28.02.07, 09:27
              >i do tego bryndzę polską w srebrnej kostce (nie w pudełkach..)

> W srebrnej kostce? Nie widziałam. Używam arli albo żółtej mlekowity

bryndzę a nie fetę
              • jacek1f bryndze w srebrnej kostce. Feta tylko grecka 28.02.07, 09:31
                Mevgal, Patra - z pasterzem, lub Grecco.
                • wanda-maria deska serow 28.02.07, 10:39
                  Na desce powinno znalezc sie conajmniej 6 gat. sera, np. plesniowe, camembert,
                  ementalski, tylzycki i in.
                  Poza tym rozne rodzaje pieczywa, krakersy, pumpernikel, maslo, orzechy,
                  korniszony i marynaty. Nie zapominac o owocach, jak np. winogrona, kiwi,czastki
                  pomaranczy, a takze suszone figi, morele i in.
                  Ja serwuje tez rozne salatki na bazie sera z owocami lub wedlinami.
                  No i odpowiednie wina !
                  • Gość: anita Re: deska serow IP: 212.122.223.* 28.02.07, 14:30
                    to nie jest deska serów, wanda
                    choć pewnie wszystko smaczne
                    • wanda-maria Re: deska serow 28.02.07, 23:02
                      Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Moze polmisek serow ? Takie serowe
                      przyjecia sa b.popularne we Francji, Belgii, Holandii i in. O takim przyjeciu
                      chyba chodzilo autorowi. Nie wyobrazam sobie przyjecia z dwoma serami i pajda
                      chleba popijana herbata. Nieprawdaz ?
                  • olablok Re: deska serow 06.12.14, 14:28
                    wood-idea.pl/
                    Idealne deski do serow.
                    • Gość: x Olu, nie wiesz, na co sie narazilas, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 06.12.14, 14:33
                      juz jestes martwa :D
                    • jackk3 Re: deska serow 06.12.14, 20:00
                      Chyba was powalilo deska do krojenia za 200zl ktora wyglada jak kawelek drewna i ktora prawdopodobnie sie wapaczy po roku.
    • Gość: shorthair Re: Deska serów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 11:18
      Dziękuję za podpowiedzi :)
      Znalazłam też taką stronkę - jest kilka ciekawych propozycji.
      www.swiat-serow.pl/category/zastosowanie/do-deski-serow/
      • Gość: miki202 Re: Deska serów IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.14, 11:20
        A deska serów (plateau du fromage) to nie jest przypadkiem to, co się podaje na zakończenie wykwintnego obiadu? Kilka pierwszorzędnych serów w małych ilościach z pendant w postaci plasterka owocu?
        • Gość: x to jest to, co na deser sie podaje ;) IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 07.12.14, 12:02
        • Gość: x Re: Deska serów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.12.14, 13:36
          Gość portalu: miki202 napisał(a):

> A deska serów (plateau du fromage) to nie jest przypadkiem to, co się podaje na
          > zakończenie wykwintnego obiadu?

wyobraz sobie to byl wspanialy czas, 40 lat temu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka