Dodaj do ulubionych

cukrowe ozdoby na ciasto

IP: *.starnettelecom.pl 28.02.07, 08:34
w jednym z watkow (tort z kaczką wyposazona w kolorowe ozdoby : lapki, oczy,
kapelusz) podano iz wystarczy do miseczki z bialkiem dodadc sporo cukru pudru
i urabiac az wyjdzie plastyczna masa, niestety nie udalo mi sie tym sposobem,
wprawdzie ugniatalam melakserem ale zawsze to wiecej sily i skutecznosci nic
reka ludzka, zmarnowalam duzo cukru, czy moge go jeszcze do czegos uzyc skoro
jest z bialkiem ?
a jak wykonac te ozdoby?
j
Obserwuj wątek
    • illiterate Re: cukrowe ozdoby na ciasto 28.02.07, 09:17
      Z surowym bialkiem zawsze jest ryzyko. Niby jajka sa przeswietlane, badane,
      myte itd - ale nadal zdarzaja sie przypadki bardzo ciezkich zatruc po zjedzeniu
      kogla-mogla np.

Czytalam niedawno o masie z mleka w proszku: mieszasz w rownych ilosciach mleko
      w proszku z cukrem-pudrem, dodajesz nieco wody i wyrabiasz 'plasteline', ktora
      mozesz barwic barwnikami. Nie wyprobowywalam tego, ale calkiem mozliwe, ze mase
      da sie walkowac (np miedzy dwoma kawalkami folii plastikowej, albo papierami do
      pieczenia - albo bezposrednio na stolnicy, podsypujac cukrem - musialabys
      poeksperymentowac. Pewnie z takiej rozwalkowanej masy daloby sie uformowac te
      elementy, o ktorych mowilas. Jesli nie chcesz jej marnowac (mleko w proszku - w
      proszku musi byc, nie w granulkach - jest dosc drogie), pocwicz formowanie
      elementow na plastelinie :)
      Byc moze tej masie dobrze by zrobilo dodanie do niej zamiast wody - dosc
      esencjonalnego roztworu zelatyny - nie wiem, wydaje mi sie, ze bylaby bardziej
      elastyczna i mniej by sie kruszyla. A ze wzgledu na smak (przypomina nieco
      biala czekolade) - pare kropli olejku aromatyzujacego.

Jesli sie zdecydujesz na ta opcje, daj znac, jak poszlo :)
      • Gość: jeanette Re: cukrowe ozdoby na ciasto IP: *.starnettelecom.pl 28.02.07, 11:54
        dzieki
        moj entuzjazm oslabl, niestety
        • illiterate Re: cukrowe ozdoby na ciasto 01.03.07, 19:37
          Jesli tu zagladasz - zobacz, mozna inaczej:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50005542.html
          Kaczka ma lapki i dziob ze skorki pomaranczowej. moznaby jej zrobic kapelutek
          tez z cytrusu (no, kapelusz to nie wiem, ale berecik to napewno, mozesz go
          ozdobic stokrotka albo innym jadalnym kwiatkiem :)
          • Gość: jaga Re: cukrowe ozdoby na ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 01:22
            Zajrzyj do www.tortownia.pl
            tam są gotowe lukry plastyczne - można bez ryzyka robić cuda na torcie i zawsze
            wyjdą.
            • Gość: gosc132 Re: cukrowe ozdoby na ciasto IP: *.starnettelecom.pl 02.03.07, 08:41
              chodzilo o czas a z ozbod chyba nic nie bedzie
              A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka