Dodaj do ulubionych

Co dla gości?

01.03.07, 14:58
Witam,
urządzam urodziny, typowa domówka. Poszlałam jednak z ilością gości, bedzie
około 25 osób. Oczywiście poza standardowymi sałatkami i takimi tam
chciałabym podać coś na ciepło. I pojęcia nie mam co:(
Poradzcie coś, co mogłaby przygotować osoba niespecjalnie "kucharząca", żeby
dało się zjeść. Najlepiej żeby dało sie to zrobić szybko i nie za dużym
kosztem. Nie musi to być nic wykwintnego (goście znają moją niechęc do
przebywania w kuchni;))
Licze na Was:)
Bromba
Obserwuj wątek
    • jacek1f jesli nie bigos;-) i nie zupe gulaszową bardzo 01.03.07, 15:00
      gęstą... to wymarzona okazja do chilli con carne.

Pyrka samo długo, podgrzewane lepsze... syci.

polecam to.
      • bromba_bez_glusia Re: jesli nie bigos;-) i nie zupe gulaszową bardz 01.03.07, 15:08
        Cos takiego?
        poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/pomysly_knorra/161/
        A poradzisz ile tych skladnikow wziasc dla dwudziestu paru osob? Zupelnie nie
        mam wprawy i nie wiem np. ile kg miesa uzyc?
    • evamarija Re: Co dla gości? 01.03.07, 15:42
      Na taka liczbe mozna upiec kurze palki - no nie powiem z 50 sztuk? Wrzuc w
      marynate, pieka sie okolo 40 minut - koniec nozki zawija sie w kawalek folii
      aluminiowej zeby mozna bylo wziac w reke. Do tego tzatzyki i micha (dwie? trzy?)
      swiezych warzyw albo salatki greckiej. Ja bym standardowych salatek nie robila -
      zakroisz sie na smierc.
    • illiterate Re: Co dla gości? 01.03.07, 16:11
      Zupe im - cebulowa np, z grzankami serowymi. Mozesz przygotowac dzien
      wczesniej, zeby w dniu spotkania zrelaksowac sie w wannie i w ogole zrobic na
      bostwo :)
      • bromba_bez_glusia Re: Co dla gości? 01.03.07, 16:39
        O cebulowej też myslalam. Bo nawet kiedyś mi całkiem przyzwoita wychodziła:)
        Ale wizja skrojenia kilku kilogramów cebuli lekko mnie przeraziła;)

Nic to, sprobuje zrobić chili con carne, albo jakies leczo. Może nie schrzanie;)

Dzieki wszystkim za rady:)
        Bromba
        • jacek1f tak, z grubsza jak u Pascala, tylko bez 9 pkt :-)) 01.03.07, 16:57
          Pomnoz skladniki, oczywiscie nie trzeba dokladnie razy 12,5 :-) ale z 10 razy:-)

5-8 duzych cebul, ze 2 kg mielonego miesa, wiecej puszek fasoli, pomidorow,
          glowka czosnku... wiecej przypraw, ale to do smaku, to wiadomo - samo wyjdzie...

• bromba_bez_glusia Re: tak, z grubsza jak u Pascala, tylko bez 9 pkt 01.03.07, 17:06
            No dobra, czas sie pogodzić z faktem że jestem kulinarnie tępa, ale nie
            rozumiem:)Znalam dwa przepisy na to chili..jeden ten Pascala wyżej, a drugi ten:

kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408599,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
            W obu skład jest podobny jesli chodzi o fasole czy pomidory, ale ilosc uzytego
            mięsa zupełnie inna: u Pascla 0.5kg, a ten drugi 1.5 kg.

Jako doświadczony kolega powradz, ktorych proporcji sie trzymac?Pascalowych czy
            tych drugich?

• jacek1f bo Pascal jest sknerus:-) i dla 2 osob podaje niby 01.03.07, 17:20
              a kto robi ccc dla 2 osob:-)) A po 250 g miesa na osobe, z drugirj strony -
              sporo:-)

Przyjmij 1,5 - 2 kg miesa....i fasoli podobnie....z 6 puszek fasoli...
              średnio po 1 duuzec cebuli na puszkę:-), czyli 6.
              główke czosnku itd.

Ja bym zakladal jak w prostych fajnych - ponizej - przepisach. Że fasoli tyle
              ile miesa wagowo.

O;
              Chili con carne
              yfcia 02.03.05, 11:57 zarchiwizowany

Chili con carne
              Składniki Przepis
              0,5 kg mielonego mięsa
              2 puszki czerwonej fasoli w zalewie Kidney
              2 puszki pomidorów (bez skórki!!!)
              2 ząbki czosnku
              3-4 średnie cebule
              oliwa
              sól, pieprz, chili
              Cebulę podsmaż na złoty kolor. Dodaj mięso i rozgnieciony czosnek, smaż na
              ostrym ogniu ok. 15 minut, ciągle mieszając. Dodaj fasolkę i pomidory, duś pod
              przykryciem ok. 40 min. Przypraw do smaku - im ostrzej, tym lepiej!
              ....

sa i takie:
              I takie dla 2 osob...

300 g czerwonej fasoli (z puszki lub ugotowaej)
              1-2 cebule
              300 g mielonej wołowiny
              4 ostre papryczki lub przyprawa chili
              30 dkg pomidorów (lub z puszki)
              sól,pieprz, mielona papryka
              1 duzy kieliszek czerwonego wytrawnego wina (mozna zrezygnowac)

Cebulę podsmażyć, dodać zmieloną wołowinę, strąki oczyszczonych z gniazd
              nasiennych i pokrojonych papryczek oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
              Dusić pod przykryciem do miękkości, doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
              Gdy mięso będzie miękkie, dodać fasolę, wino i jeszcze chwile gotować. Chili
              con carne jada sie z pieczywem.
              ///////////////////////////////////////////

• chili con carne
              jasmina_tdi 29.06.05, 15:14 zarchiwizowany

podaję za Wielkim Żarciem, ale przepis wielokrotnie sprawdzony:

250 g czerwonej fasoli z puszki,
              500 g miesa wolowego (mielone lub samemu posiekac),
              2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone,
              1 czerwona papryka (pokrojona w kostke)
              1 cebula (pokrojona w kostke)
              1 lyzka przecieru pomidorowego
              2 zabki czosnku (drobno pokrojone)
              2-3 puszki pomidorow (bez skory)
              1 szklanka rosolu (z kostki)
              100 g kukurydzy z puszki
              2 liscie laurowe
              bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn

Mieso podsmazyc na oliwie z cebula i czosnkiem, a nastepnie poddusic z chili,
              papryka, przecierem pomidorowym i cayenn. Zalac rosolem, dodac liscie laurowe i
              pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotowac pod przykryciem jakies 15-20 minut.
              Na koniec dodac fasole i kukurydze i pogotowac jeszcze 2-3 minuty. Doprawic
              sola i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorowac (najlepiej swieza) bazylia.
              Konsystencja powinna byc dosyc gesta.
              /////////////////////////////////////////////////////////////////////////

i z gotowania.....
              Składniki:
              - 40-50 dag mielonej wołowiny
              - 40 dag pomidorów (mogą być mrożone)
              - puszka czerwonej fasoli konserwowej
              - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
              - 2 cebule średniej wielkości
              - 2 ząbki czosnku
              - 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30-proc.
              - półtorej szklanki rosołu wołowego winiary z kostki
              - 1-2 łyżeczki chili
              - sól, pieprz
              ponadto:
              - bagietka i zielona sałata mieszana

Wykonanie:
              Obrane cebule i czosnek oraz pomidory (po sparzeniu i zdjęciu skórki) drobno
              posiekaj, a fasolę osącz z zalewy. W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zeszklij
              cebulę wraz z czosnkiem (2 minuty), włóż mięso i smaż je na dużym ogniu przez 3-
              4 minut ciągle mieszając. Dodaj pomidory, koncentrat, fasolę, chili i rosół,
              doprowadź do wrzenia, i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut.
              Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. W czasie gotowania potrawy
              przygotuj zieloną sałatę mieszaną.
              ///////////////////////////////////

• bromba_bez_glusia Re: bo Pascal jest sknerus:-) i dla 2 osob podaje 01.03.07, 17:26
                Dzieki serdeczne:))
                Zrobie z 2 kg miesia i 2 kg fasoli.
                Najwyzej jak wyjdzie za malo dopcham gosci bagietka;))
                • jacek1f :-) przeciez nie dasz im tylko tego... Poza tym 01.03.07, 17:30
                  sypnij szczodrze chili (nazwa zobowiązuje)... to pomoże:-))
                • fettinia Re: bo Pascal jest sknerus:-) i dla 2 osob podaje 01.03.07, 18:33
                  bagietke czy inne pieczywo podaj tak czy tak:)Bo to dosc ostre jest-ale sycace i
                  naprawde trudno spieprzyc:)
                  • Gość: bromba_bez_glusia Re: bo Pascal jest sknerus:-) i dla 2 osob podaje IP: *.stegny.2a.pl 01.03.07, 22:01
                    O dzieki za wiare we mnie ale nie znacie moich wyjatkowych zdolnosci wlasnie do
                    "spieprzania". Jak powiedzial moj znajomy "Niepotrzebnie sie, Brombo, starasz i
                    gotujesz jakies dania. Jakbys ugotowala miske ryzu i popieprzyla po swojemu,
                    smakowaloby tak samo, jak dajmy na to twoja chinszczyzna:)

• fettinia Re: bo Pascal jest sknerus:-) i dla 2 osob podaje 01.03.07, 22:10
                      hihi-wierze w ciebie i trzymam kciuki:)Ludzie z fantazja i poczuciem humoru
                      zawsze cus dobrego upichca:)
    • Gość: shorthair Re: Co dla gości? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:15
      Też miałam raz taką imprezę (coś około 35osób) - to była parapetówka, nie
      mieliśmy jeszcze piekarnika więc ugotowałam ogromniasty gar leczo - podałam je
      dosyć późno i zrobiło furrore! Polecam takie pikantne z pieczywkiem - pycha!
    • Gość: julita419 Re: Co dla gości? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:47
      podaję ci przepis na danie mięsne,ale w miare tanie i szybkie do zrobienia:
      1kg filetów z kurczaka
      1kg miesa mielonego
      1kg pieczarek
      0,5 litra śmietany 18%
      2 zupy cebolowe z Knorra
      Filety rozbić, wyłożyć na brytfance takiej wielkosci jak pieczesz placek,posypać
      Vegetą,na to wyłożyć mięso mielone przyprawione tak jak robisz kotlety
      mielone,z kolei na tą warstwę dać usmazone pieczarki, śmietane zmiksować z
      zupami i wylać na pieczarki, wstawić do piekarnika i upiec(około godzinyalbo
      krócej, ta góra ma byc dosyć zarumieniona), jest to syte, nie trzeba więc kroić
      dużych plastrów,do tego podaje się jakąś surówkę, np z kapusty pekinskiej,
      można to zrobić wczesniej, a potem tylko odgrzać, niektórzy podają tez na
      zimno, myślę, ze na tyle osób musiałabys zrobić na małej brytfance jeszcze
      dodatkowo z połowy porcji, poniewaz z jednej brytfanki wyczodzi około18-20
      kawałkow, naprawde polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka