Gość: Saldo IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.03, 17:06 Czy ktos z Was robi lazanki??? Jesli tak,to prosze o przepis! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: reniferek Lazanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.03, 09:29 kupuje makaron do ąłzanek ale w osatatecznosci daje taki zwykły. kokardki bądż muszelki. świerzą kapustę szatkuje i gotuję w osolonej wodzie. stapiam słoninke na swarki. mieszam makaron z kapustą, skwarkami i odrobina tłuszczyku. przyprawiam sola i pieprzem. czasami dodaje do tego mielonę mięsko, badż zazmiast świerzej kapusty daję kiszoną. kwesia smaku i akurat tego co mam w domu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saldo Re: Lazanki IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.03, 17:40 Bardzo Ci dziekuje! :-)))) A co z grzybkami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: Lazanki IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 05.05.03, 23:39 Najlepsze jest to że moja koleżanka myślała ze łazanki to potrawa a nie makaron.A tak na poważnie to muszą być łazanki czyli makaron pokrojony w małe kwadraciki, ugotowany na pół twardo.Odcedzony.Cebulka zeszklona, kapusta:świeża lub kiszona obgotowana,grzybki suszone ugotowane pokrojone w drobne paseczki (dla smaku i aromatu)można dodać jakieś mięsko (w drobnych kawałkach lub kiełbaskę)no i oczywiście koniecznie przecier pomidorowy, ze dwie łyżeczki.Wszystko wrzucić do jednego garnka uprzednio wysmarowanym tłuszczem może być słoninka ze skwarkami.Mocno podgrzać i....smacznego.Jest pycha!!!! Daj znać jak Ci smakowało! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saldo Re: Lazanki IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.03, 08:12 Bomi! Dziekuje bardzo za przepis! Tak mi sie zachcialo,ze na pewno dzis zrobie! Juz sie nie moge powstrzymac:-)))))! Wspanialosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniferek Re: Lazanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.03, 14:54 ja zazwyczaj dodaję grzybki tylko do tych swiatecznych łazanek. nabieraja wtedy takiego odpowiedniego swiatecznego klimatu. ale kwestia gustu i smaku. jesli chcesz to dodaj:) pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: Lazanki? IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 07.05.03, 00:30 Drogi reniferku, u mnie od pokoleń nie serwuje się ŁAZANEK na wigilię.Oczywiście w tej postaci.Raczej z makiem.Wigilijne dania to postne bez tłuszczu.A w tych o których mówimy jest go furę.Poza tym kto powiedział,że grzybki tylko od święta.Uwielbiam je w każdej postaci i często przyrządzam.Aby się stęsknić do wigilii tradycyjnie zypę grzybową gotuję 1 listopada oczywiście z łazankami a potem przerwa do...wigilii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saldo Re: Lazanki? IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.03, 08:52 Lazanki byly!!! Przepyszne,wysmienite!!! Cudo!!! Jeszcze raz dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniferek do bomi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 09:42 Mówi się ze co kraj to obyczaj. W moich stronach oprócz klusków z makiem podaje sie łzaznki z kapustą i grzybami. zamiast tłuszczu zwierzecego uzywa sie roslinnego. nie mowie ze nie uzywam grzybów w inne dni roku niż świeta ale akurat moja rodzinka chwali sobie na co dzień łazanki bez grzybków. kwesia gustu:) co nie znaczy ze nie uwielbiam grzybków pod każda postacią (oczwiście tych jadalnych:)) a moze dzisiaj zupkę grzybową przygotuje........ :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: do reniferka IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 07.05.03, 11:45 Święta prawda,co kraj to obyczaj.Kuchnia to cała kultura narodów,nieprawdaż.A zupki na dzisiaj Ci zazdroszczę.Ja się wzięłam za remont mieszkania więc z czasem krucho.Smacznego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: do reniferka IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 07.05.03, 11:49 Zapomniałam dodać,że u nas się podaje kapustę z grzybami oraz kapustę z grochem.A łazanki z makiem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: do reniferka 08.05.03, 03:27 Czy mnie sie zdaje, czy tez nikt nie wymienil lazanek z szynka, moim zdaniem najpyszniejszych i jak dotad sadzilam - b.popularnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saldo Re: do reniferka IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.03, 08:18 O lazankach z szynka nigdy nie slyszalam,ale chetnie zrobie. Czemu nie??? Prosze,napisz jak sie je robi! Odpowiedz Link Zgłoś
reniaszka Re: do reniferka 08.05.03, 12:06 A ja do kapusty dodaje zmielone mięsko, reszta tak samo jak w przepisie Bomi. Spróbujcie, bo to doobre! Odpowiedz Link Zgłoś