IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.03, 17:06
Czy ktos z Was robi lazanki??? Jesli tak,to prosze o przepis!
Obserwuj wątek
    • Gość: reniferek Lazanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.03, 09:29
      kupuje makaron do ąłzanek ale w osatatecznosci daje taki zwykły. kokardki bądż
      muszelki.
      świerzą kapustę szatkuje i gotuję w osolonej wodzie. stapiam słoninke na swarki.
      mieszam makaron z kapustą, skwarkami i odrobina tłuszczyku. przyprawiam sola i
      pieprzem.

czasami dodaje do tego mielonę mięsko, badż zazmiast świerzej kapusty daję
      kiszoną. kwesia smaku i akurat tego co mam w domu.

pozdrawiam
      • Gość: Saldo Re: Lazanki IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.03, 17:40
        Bardzo Ci dziekuje! :-))))
        A co z grzybkami???
        • Gość: bomi Re: Lazanki IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 05.05.03, 23:39
          Najlepsze jest to że moja koleżanka myślała ze łazanki to potrawa a nie
          makaron.A tak na poważnie to muszą być łazanki czyli makaron pokrojony w małe
          kwadraciki, ugotowany na pół twardo.Odcedzony.Cebulka zeszklona, kapusta:świeża
          lub kiszona obgotowana,grzybki suszone ugotowane pokrojone w drobne paseczki
          (dla smaku i aromatu)można dodać jakieś mięsko (w drobnych kawałkach lub
          kiełbaskę)no i oczywiście koniecznie przecier pomidorowy, ze dwie
          łyżeczki.Wszystko wrzucić do jednego garnka uprzednio wysmarowanym tłuszczem
          może być słoninka ze skwarkami.Mocno podgrzać i....smacznego.Jest pycha!!!!
          Daj znać jak Ci smakowało!
          Pozdrawiam
          • Gość: Saldo Re: Lazanki IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.03, 08:12
            Bomi!
            Dziekuje bardzo za przepis! Tak mi sie zachcialo,ze na pewno dzis zrobie! Juz
            sie nie moge powstrzymac:-)))))!
            Wspanialosci!
    • Gość: reniferek Re: Lazanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.03, 14:54
      ja zazwyczaj dodaję grzybki tylko do tych swiatecznych łazanek. nabieraja wtedy
      takiego odpowiedniego swiatecznego klimatu. ale kwestia gustu i smaku. jesli
      chcesz to dodaj:)

pzdr:)
      • Gość: bomi Re: Lazanki? IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 07.05.03, 00:30
        Drogi reniferku, u mnie od pokoleń nie serwuje się ŁAZANEK na
        wigilię.Oczywiście w tej postaci.Raczej z makiem.Wigilijne dania to postne bez
        tłuszczu.A w tych o których mówimy jest go furę.Poza tym kto powiedział,że
        grzybki tylko od święta.Uwielbiam je w każdej postaci i często przyrządzam.Aby
        się stęsknić do wigilii tradycyjnie zypę grzybową gotuję 1 listopada oczywiście
        z łazankami a potem przerwa do...wigilii.
        Pozdrawiam
        • Gość: Saldo Re: Lazanki? IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.03, 08:52
          Lazanki byly!!! Przepyszne,wysmienite!!! Cudo!!!
          Jeszcze raz dziekuje!
    • Gość: reniferek do bomi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 09:42
      Mówi się ze co kraj to obyczaj. W moich stronach oprócz klusków z makiem podaje
      sie łzaznki z kapustą i grzybami. zamiast tłuszczu zwierzecego uzywa sie
      roslinnego.

nie mowie ze nie uzywam grzybów w inne dni roku niż świeta ale akurat moja
      rodzinka chwali sobie na co dzień łazanki bez grzybków. kwesia gustu:) co nie
      znaczy ze nie uwielbiam grzybków pod każda postacią (oczwiście tych jadalnych:))
      a moze dzisiaj zupkę grzybową przygotuje........ :)

pzdr
      • Gość: bomi Re: do reniferka IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 07.05.03, 11:45
        Święta prawda,co kraj to obyczaj.Kuchnia to cała kultura narodów,nieprawdaż.A
        zupki na dzisiaj Ci zazdroszczę.Ja się wzięłam za remont mieszkania więc z
        czasem krucho.Smacznego
        Pozdrawiam
        • Gość: bomi Re: do reniferka IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 07.05.03, 11:49
          Zapomniałam dodać,że u nas się podaje kapustę z grzybami oraz kapustę z
          grochem.A łazanki z makiem.
          pzdr
          • pinkink Re: do reniferka 08.05.03, 03:27
            Czy mnie sie zdaje, czy tez nikt nie wymienil lazanek z szynka, moim zdaniem
            najpyszniejszych i jak dotad sadzilam - b.popularnych.
            • Gość: Saldo Re: do reniferka IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.03, 08:18
              O lazankach z szynka nigdy nie slyszalam,ale chetnie zrobie. Czemu nie???
              Prosze,napisz jak sie je robi!
              • reniaszka Re: do reniferka 08.05.03, 12:06
                A ja do kapusty dodaje zmielone mięsko, reszta tak samo jak w przepisie Bomi.
                Spróbujcie, bo to doobre!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka