psychogirl 16.03.07, 15:26 Tu proponuję wklejać pomysły na różne nietypowe placuszki - wariacje na temat ziemniaczanych, z jabłkami i inne różne dziwne pomysły. Zaraz sama wkleję coś :oP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychogirl Placuszki marchewkowo-groszkowe 16.03.07, 15:39 Do niniejszych potrzeba: - mrożonkę marchewka z groszkiem - cebulę - ze 2 ząbki czosnku - 3 jajka - mąkę z amarantusa lub żytnią orkiszową, albo zwykłą - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, co kto lubi jeszcze. Mrożonkę przygotować wg. przepisu na opakiwaniu (udusić na łyżce masła z odrobiną wody), jak ostygnie, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek, wbić jajka, dolać z pół szklanki wody (lub więcej jak trzeba i wymieszać z taką ilością mąki, żeby ciasto było w sam raz plackowe. Można dodać ciupinę proszku do pieczenia. Smażyć na złoty kolor. Nie wiem, z jakim sosem są smaczne, bo dopiero je smażę, zjadłam jednego i baaaardzo mi smakuje! Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me Re: Placuszki marchewkowo-groszkowe 16.03.07, 15:48 Czy placki cukuniowe to oryginalne są? Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: Placuszki marchewkowo-groszkowe 20.03.07, 18:31 wrzuciłam fotki na bloga :o) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio szpinakowe 16.03.07, 16:59 Paczka szpinaku rozmrożonego i odciśniętego, jajko, mąka, sól. Upiec jak ziemniaczane. Podawać ze śmietaną z czosnkiem lub sosem tzatziki. Odpowiedz Link Zgłoś
luca28 cukiniowe 17.03.07, 17:10 składniki: - 1 cukinia - 1 feta - troche mąki - sól - jajko - przyprawy co kto lubi pieprz itd zetrzeć na grubej tarce cukinię, dodać fetę, jajko, mąkę, sól i smażyć placuszki. Pyszne są placzuszki z sosem grzubowym . palce lizać Odpowiedz Link Zgłoś
monikar26 z selera naciowego 21.03.07, 21:47 seler naciowy mąka pszenna, ilość "na oko" 2 jajka ewentualnie marchewka starta na tarce o drobnych oczkach olej do smażenia Przyrządzić jak ziemniaczane. Ale z uwagi na trudność starcia selera naciowego najlepiej wszystko wrzucić do robota i zmiksować. Ewentualnie można selera pokroić drobniutko, ale to jest baardzo pracochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś