metal_fish 21.03.07, 17:56 szukam przepisu na coś dobrego z pora na dziś na kolację. jakiś prosty przepis... tarta odpada - nie mam formy. prosze o pomysły :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: annamaria Re: coś z pora IP: *.jmdi.pl 21.03.07, 18:00 Ja z pora robie suroweczke. Do pokrojonergo, sparzonego pora dodaje starte jablko i troszke majonezu. Sol i pieprz. Pychaaaaaaaa. Ale chyba prosilas o cos bardziej konkretnego, kolacyjnego. Surowka jako dodatek sie raczej nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: coś z pora 21.03.07, 18:06 pora na pora:)Mam gdzies fajny przepis-musze poszukac:) Na razie to:) pychotka.pl/przepisy-kulinarne/warzywa/5-x-pory.html Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: coś z pora 21.03.07, 18:11 tu sa pory w szynce:)Jesli chcesz przetlumacze:) www.cook4you.de/Rezepte/Fleisch/Schwein5/schwein5.html a tu jeszce inne:) www.marions-kochbuch.de/index/0390.htm po niemiecku-ale sluze pomoca:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: coś z pora IP: *.nowiny.net 23.03.07, 19:43 mogłabym prosić o przetłumaczenie tego przepisu? Pory bardzo lubię, najczęściej jadam je w postaci sałatki, chętnie spróbowałbym czegoś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
evivalarte Re: coś z pora 21.03.07, 22:47 A może na ciepło? Pora myjemy, obcinamy białą część. Zielonego troszkę można zostawić, ale niezbyt dużo (ponieważ jest gorzkie) i kroimy pora na plasterki. W płaskim rondelku rozgrzewamy trochę masła (łyżka stołowa na 2 średnie pory), do stopionego masła dodajemy por i dusimy 6-7 minut, aż zmięknie. Następnie dolewamy śmietankę - kremówkę (2 średnie pory - pół kartonika) i dusimy jakieś 10 minut aż woda odparuje. Doprawiamy białym pieprzem i ew. gałką muszkatołową. Lekko solimy. Ta "jarzynka" najlepiej smakuje z kozim serem (podawanym w plasterkach naokoło kopczyka z duszonych porów), bułką i białym winem. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Nalesniki 23.03.07, 20:24 Umyty i posiekany, podduszony/odparowany z pieprzem, odrobina niewarzacej sie smietany i serkiem topionym por jest idealnym nadzieniem do nalesnikow. W zaleznosci od humoru i zawartosci lodowki, mozna do tego wrzucic a to troche posiekanej szynki, a to fete, a to odrobine odcisnietego szpinaku, zagescic tartym parmezanem itd. Jesli lubisz ekspertymenty i niespodzianki, sprobuj przetlumaczyc na pora przepisy z cebulą. Odpowiedz Link Zgłoś