Dodaj do ulubionych

udziec barani

23.03.07, 16:54
Witam serdecznie. Kupiłam udziec barani z kością / 2,2 kg / i chcę upiec w
całości. Przeglądałam różne przepisy ale większość z nich dotyczy kotletów,
gulaszy,szaszłyków itp.Proszę o wskazówki, będę b. wdzięczna.
Pozdrawiam.
Krystyna
Obserwuj wątek
    • krystyna-maria Re: udziec barani 23.03.07, 18:05
      Dziękuję - przeczytałam.Mam jednak wątpliwości odnośnie zapachu,czy mięso nie
      będzie "capiło"?
      Pozdrawiam.
      • mazur39 przecież to jest cały urok baraniny!!!! 23.03.07, 19:25
        przynajmniej wiem co jem.
        • wanda-maria wazne przy pieczeniu 23.03.07, 22:55
          Nie zapominac o swiezych ziolach, jak: tymianek, rozmaryn, majeranek, estragon..
          Alternatywa moga byc ziola prowansalskie.
          No i najwazniejsze - CZOSNEK, nie obierane zabki czosnku, a jeszcze lepiej cale
          glowki.
          Nie nalezy szpikowac miesa zabkami czosnku, mozna kilka wepchnac tuz kolo kosci.
          Mieso do pieczenia ma miec temperature pokojowa, nigdy zimne, prosto z lodowki.
          Udziec jest tlusty, dlatego dobrze go przed pieczeniem naciac skosnie ostrym
          nozem, tluszcz szybciej sie wytopi.
          Solic pod koniec pieczenia, nigdy na poczatku.
          Pieczenie nalezy zaczac od wysokiej temperatury, tj. 220 °C, przez pierwsze 20
          min., potem zmniejszyc do temp. 180°C przez 30 min. Potem juz piec do konca w
          temp. 160°C. Czas pieczenia zalezy od miesa, jak rowniez od upodoban, tzn.
          dobrze upieczony lub lekko rozowy w srodku / najlepiej,gdy to jest udziec
          jagniecy /.
          Po upieczeniu udzca nalezy wylaczyc piekarnik, mieso przykryc folia aluminiowa
          i obowiazkowo zostawic / przy niedomknietym piekarniku /na 15 min., aby mieso "
          wypoczelo "
          Pieczen podawac b. goraca, najlepiej z bukietem warzyw.
    • jacek1f zrob jak najprosciej: 23.03.07, 18:05
      marynata mocna - na czerwonym winie lub na ocie; I pelna wloszczyna w plastrach
      lub na tarce starta - obloz mieso i zalej. Dodaj laur, jalowiec, ziele ang.

Potem - po m inimum 12 godzinach ponakluwaj mieso, kladz na ruszt lub plaska
      blache i piecz w 200-210 stopniach polewajac zalewa, a potem sosem wytopionym.

Koniec.
      • jacek1f dlatego marynata! Żeby nie capiło. 23.03.07, 18:05
        • jacek1f w zasadzie baraniło lub trykało, bo capi koza:-) 23.03.07, 18:06

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka