Dodaj do ulubionych

Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :)

28.03.07, 18:23
Zrobiłam wczoraj pastę jajeczną tak "na oko", bo nigdy wcześniej tego nie
robiłam [oprócz pasty z makreli i sera] i moim dzieciakom strasznie smakuje.
Idzie wiosna i w związku z tym pasta to rewelacyjny sposób na przemycenie na
niej zieleniny. Proszę o różnorakie przepisy na różne pasty :)
Obserwuj wątek
    • Gość: antycyponek Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) IP: *.chello.pl 28.03.07, 18:46
      prosze bardzo: 6 jaj na twardo, 2 łyżki majonezu, musztarda - ile kto lubi,
      świeżo zmielony pieprz, szczypiorek, sól, wybełtać, smacznego. Ale wydaje mi
      się, że ten wątek już tu był. W wyszukiwarce na pewno znajdziesz sporo
      przepisów.
    • linn_linn Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 19:04
      "to rewelacyjny sposób na przemycenie na niej zieleniny...". Niestety takze
      cholesterolu. Duzo zieleniny zreszta nie przemycisz... Ja bym jednak uwazala.
    • figrut Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 19:14
      Dzięki, sprawdzałam w wyszukiwarce ale tam królują raczej takie niepospolite
      pasty chyba z owoców morza. Co do cholesterolu, nie boję się cholesterolu z
      jajek, bo ten właśnie według lekarza mojego ojca [zawałowca] jest tzw. dobrym
      cholesterolem, czyli nie da się go tak łatwo "namnożyć" w organiźmie.
      • linn_linn Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 19:28
        No jesli lekarz daje gwarancje...
    • figrut Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 19:41
      Nie wiem, czy lekarz dałby całkowitą gwarancję na ten cholesterol, ale tego
      właśnie się trzymam. Tak samo, jak trzymam się zaleceń lekarza w przypadku raka
      jelita grubego - mleko krótkoterminowe, w żadnym wypadku UHT. Co do zieleniny,
      jeśli jest akurat dostępna [mam ogród], to jada się jej u mnie bardzo dużo, ale
      łatwiej dodać ją do pasty a później jeszcze tą kanapkę nią posypać, niż posypać
      chleb z szynką z której będzie spadać.
      • linn_linn Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 19:46
        No wlasnie... Skoro nikt gwarancji nie daje, zostaje zdrowy rozsadek. A zdrowy
        rozsadek mi mowi, ze z jajkami nie nalezy przesadzac. A juz na pewno nie po to,
        aby jesc wiecej zieleniny. No ale kazdy jest kucharzem swego losu...
        • figrut Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 19:50
          Pisałam, że proszę o różnorakie przepisy nie tylko z jajek. Nie lubię jeść wciąż
          tego samego. Poza wymyśloną pastą z jajek i pastą z makreli i białego sera nie
          znam innych przepisów i o to właśnie prosiłam w tym temacie. Poza tym, zielenina
          jedzona "na sucho" bez kanapek nie bardzo smakuje mi i dzieciakom.
          • kendo Re: buraczki czerwone ze sledzikiem 28.03.07, 21:14
            w skandynawi tak sprzedaja gotowa,ale mozna samemu zrobic:
            buraki ugotowane, w drobna kostke pokrojone,najlepsze ze sloika,
            dodac jakiegos sledzika ze sloika,rowniez pokrojonego,doprawc przyprawami,dodac
            majonez i gotowe.
            lepszy smak,gdy do majonezu dodamy troszke ubitej smietany,ale to wedlog smaku.
            • figrut Kendo 28.03.07, 21:34
              Czyżbyś mieszkała w Skandynawii ? Jak czytam o buraczkach ze słoika, to chyba
              dobrze kumam, że to Szwecja ? Znasz może przepis na śledzie w musztardzie ?
              Jadłąm takie ze sklepu w Szwecji, ale nigdy nie udało mi się ich zrobić tak, jak
              to było w oryginale. Wiem, że tam jest musztarda i śledzie, z pewnością też i
              cukier bo są słodkawe. Były pyszne :)
              • kendo Re: Kendo-Figrut i sledziki 29.03.07, 09:36
                dobrze myslisz,tam mieszkam,i te sledziki polubilam od pierwszego posmakowania,
                zreszta tu wala niemal do wszystkiego cukier,
                nie robilam sama sledzikow musztardowych,bo sa w przystepnej cenie i
                kupuje,mysle,ze mieszaja musztarde/majonez/bita slodka smietane w odpowiednich
                proporcjach,oczywiscie odrobina cuktu i przyprawy,jak znajde recepte to podesle.

pozdrawiam cieplutko.
                • figrut Re: Kendo-Figrut i sledziki 29.03.07, 21:51
                  Spróbuję zrobić dodatkowo ze śmietaną i majonezem, bo zawsze dawałam tylko
                  musztardę, trochę oleju i cukier, ale zawsze brakowało im tej delikatności.
                  Zauważyłam, że cukier jest nawet w parówkach :))) Co do chleba, w Szwecji
                  nauczyłam się go piec sama, bo mi słodki nie smakował, a mąka [te duże
                  opakowania] była śmiesznie tania [tańsza niż w Polsce]. Tęsknię za tym pięknym
                  krajem. Może latem wskoczę z córą na prom i pokażę jej, że można mieć
                  fantastyczne wakacje w nieco chłodniejszym kraju niż tych popularnych jak Włochy
                  czy też Grecja :) Jak byś skombinowała przepis na śledziki, to proszę na
                  gazetową pocztę :)
                • figrut Re: Kendo-Figrut i sledziki 29.03.07, 21:54
                  Zielenina różna - szczypiorek, pietruszka, koperek, szałwia. Zwykle sypię to na
                  kanapkę, ale z niej spada.
              • Gość: pani ela Re: Kendo IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.07, 10:04
                1) buraczki w słoikach mozna kupić również w Polsce
                2) cholesterol organizm "robi" sobie sam (z cukrów), jeżeli jesteśmy zdrowi to
                jego poziom jest utrzymywany na bezpiecznym poziomie i w tylko w niewielkim
                stopniu zalezy to od diety. Kiedy pojawiają sie zaburzenia w funkcjonowaniu
                organizmu wtedy istotnie należy przyjrzeć się swojej diecie.
                • kendo Re: pani elau 29.03.07, 10:48
                  po prostestach cukrzykowcow producenci zminilizowali cukier w niektorych
                  produktach,niemniej ja wyczuwam go,unikam zakupowania,i co sie da
                  sama "produkuje".
                  pocieszajace jest,ze wiele gatunkow chleba jest juz bez cukru.
          • veto12 Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 21:15
            Pasty można robić z dodatkiem tuńczyka ,szynki,suchej kiełbaski utartej na
            tarce,twarogu,bryndzy,żółtego sera.Można im nadawać różne kolory przez dodanie
            keczupu lub przecieru albo oliwek i kaparów.Takimi pastami można faszerować
            zielonego ogórka/łódeczki lub słupki/ lub jajka ugotowane na twardo,a pastą
            robioną z samych żółtek faszerować połówki białek.Aby było zdrowiej możemy
            pasty robić z jaj przepiórczych.Acha do past lub farszów można dodać
            zioła :rzeżuche,trybule,szczypiorek,natke pietruszki.
    • figrut Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 21:31
      Czy pasty nie potrzebują w swoim składzie masła ? Wiem, że pytanie o pasty może
      się wydawać nieco głupie, ale ja nigdy tego nie robiłam, oprócz wspomnianej już
      pasty z makreli [do niej masła nie trzeba]. Niby to takie proste, a mi o wiele
      łatwiej upiec dobry chleb, czy też zrobić pyszne zrazy, a o pastach nie wiem nic.
      • fettinia Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 21:39
        a ja polecam fasolowa z GP:)Wyprobowana i pyszna-nie z jajek-ale napisalas itp:D
        tiny.pl/cvbj
        • figrut Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 21:48
          Dzięki :), wypróbuję tą fasolową. Duży plus, że można zrobić na zapas i się nie
          zepsuje tak szybko.
          • veto12 Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 22:13
            Do past potrzebny jest jakiś poślizg a więc masło masło jak najbardziej.Podam
            ci przepis dokładny na pastę z wędzonego pstrąga,bez jajek,ale można nią
            faszerować jajka.25dkg wędzonego pstrąga,1łyżka masła,1łyżka śmietany
            kremowej,koperek,szczypior,pietruszka,nieco białego pieprzu,sok z cytryny.Mięso
            pstrąga podzielić na kawałeczki a następnie utrzeć z masłem i śmietaną na
            mase,doprawić dodać zielenine,gdy za gęste dodać odrobine mleka.Albo pasta
            twarożkowa zielona:20dkg chudego twarogu niekwaśnego,1-2 łyżki śmietany lub
            20dkg serka homo ,8 startych na grubej tarce rzodkiewek,1łyżka
            szczypioru,1łyżka posiekanej pietruszki,1łyżka szczypioru,2 liście drobniutko
            porwanej sałaty ,sól ,pieprz.Składniki trzeba dokładnie rozetrzeć.Albo pasta z
            szynki lub kiełbasy:20-25 dkg szynki zemleć z 2jajami ugotowanymi na twardo .Do
            zmielonej masy dodać masło i do smaku musztarde,sól pieprz .Smacznego.
            • buterfly5 Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 22:31
              - tuńczyk z puszki, cebulka, 1 łyżka majonezu, pieprz cytrynowy i kilka kropel
              cytryny...
              - jajka, masło, szczypior, sól, pieprz
          • loganmylove Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) 28.03.07, 22:30
            Ja zupełnie przypadkiem wczoraj stworzyłam nową pastę-zostało mi pół paczki
            ugotowanego bobu,dorzuciłam dwa jaja,kilka kaparów,przyprawy i zmiksowałam.
            Dodałam łyche majonezu i wyszło super smarowidło:-)
    • linn_linn Re: zielenina? 29.03.07, 08:45
      Jesli maja to byc rozne pasty, to napisz jaka to konkretnie zielenina.
      • kendo Re: pasta z pasztetu 29.03.07, 09:41
        mieszam nieraz z ogorkiem kiszonym lub slodkim lub dodaje tez jajko na twardo
        i zdziebko majonezu by wszystko mialo odpowiednia konsystencje,mozna i
        szczypiorek/koperek/groszek zielony domieszcza,wedle fantazji smakowej.
        • kendo Re: pasta z szynki 29.03.07, 09:43
          moze byc gotowana/wedzona lub inne kanapkowe wedlinowate,
          dodac pomidora bez pestek w kosteczke pokrojony,bazylia inne przyprawy i
          oczywiscie majonez do"sklejenia".
          • Gość: Gośka Re: pasta z szynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:26
            Jajka na twardo np.4szt,kawałek białej części pora,natka
            pietruszki,majonez.Jajka posiekać,pora w kosteczkę,natkę drobniutko,wymieszać z
            majonezem,doprawić solą i pieprzem.
    • kendo Re: Figrut-sledzie w musztardzie 05.04.07, 13:51
      przepraszam,ze z opuznieniem,znalazlam recepte obiecna,

* 4-5 wymoczonych filetow sledziowych,
      * 4-5 lyzek slodkiej smietany,
      * 1 lyzka cukru,
      * 1 lyzka ostrej musztardy,
      * 1 lyzka oleju,
      * 1 lyzka majonezu,
      * 1 lyzka wody
      * pieprz,

- Pokroicfilety w 2 cm. paski,
      - wymieszac cukier musztarde,
      - wlewac po woli olej ciagle mieszajac,
      - wymieszac pozostale skladniki i zalac caloscia sledzie.
      Jesc najwczesniej na drugi dzien.
      zycze smacznego.
    • Gość: wsuwka Re: Pasty z jajek itp., proszę o przepisy :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 15:57
      moje dzieciaki b. lubią taką:

-ryba w pomidorach w puszce - rozgnieść w misce widelcem
      -drobno pokrojona cebulka albo szczypiorek (lub jedno i drugie :)
      -2-3 jajka na twardo starte na tarce o grubych oczkach
      -trochę sera żółtego startego na tarce
      -sól i pieprz do smaku
      -trochę majonezu lub śmietany dla sklejenia.

lub

-kostka sera,
      -puszka tuńczyka rozdrobnionego (ja daję w oleju),
      -drobno pokrojona cebula, szczypiorek, rzodkiewka starta na tarce (oczywiście
      nie wszystko musi być jednocześnie)
      sól i pieprz do smaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka