yavorius Re: Przepis na Strogonof- pilnie potrzebny! 30.03.07, 13:34 Gógle ukradli? www.gotowanie.wkl.pl/przepis2133.html www.pysznie.pl/index.php?m=przepisy&p=pokaz&r=426 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=38599594&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
marghot rozumiem, że chodzi o StrogAnowa? nt 30.03.07, 13:46 szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=stroganow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Strogonow - pycha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 17:15 1kg mięsa wołowego, 1kg pieczarek, 1 papryki, 4 średnie ogórki konserwowe, sok pomidorowy 1-1.5 litra(ale tylko Hortex, kiedyś zrobiłam z innym i smak nie ten sam), ketchup Kotlin mały, średnie 2 cebule Mięso kroić w kostkę osolić, popieprzyć, obtązyc w mące i usmażyć. Przełożyć do garnka podlać wodą i dusić. Pieczarki pokroić w paski i udusić z cebulką na smalcu i dodać troszke masła. Paprykę udusić na oleju pokrojoną w paski. Jak mięso będzie miękkie włożyć pieczarki i paprykę , gotować ze 25 minut. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę w proszku do smaku i wegetę w proszku. Wlać sok pomidorowy i sporo ketchupu(ja kupuje pikantny), dodać majeranek. PO wyłączeniu dodać pokrojone w kostke ogórki konserwowe U mnie ten przepis robi rewelacje, wypróbowywałam róże ale ten jest najlepszy Można zrobić też ponoć z kurczakiem zamiast wołowiny ale ja nie próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola czy mozna wołowinę zastąpić wieprzowiną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 18:45 Odpowiedz Link Zgłoś
mazur39 nie będzie ten prawdziwy, ale będzie smaczny! 30.03.07, 18:55 robiłem już stroganowa z filetów drobiowych. podobnie chili con carne też z drobiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: nie będzie ten prawdziwy, ale będzie smaczny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 19:17 mam awersje do wołowiny :( tzn nie lubie jak mięso jest żylaste, gumiastem, klejące.. ale uwielbiam sos, ktory powstaje z duszenia wołowiny z cebulką. jeśli dasz mi kompromis, to korona dla Ciebie.. moze jest jakas cześć wołowiny, ktora strukturą bedzie przypominala wieprzowe? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Aniu, czasem trzeba sie zastanowic 30.03.07, 18:57 twoj przepis jest bardzo sympatyczny, ale ze strogonowem nie ma absolutnie nic wspolnego! gdyby ktos poprosil o przepis na gulasz czy inne mieso duszone moglabys smialo z nim wystartowac, ale nie teraz ani nie tutaj. twoj przepis to tak wogole zalatuje mi bardziej gulaszem cyganskim nizli tym o co pytala autorka watku. pomijam wtyki wegety i siku hortexu, tudziez keczupu, swiat sie wali, ludzie robia byle co Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Aniu, czasem trzeba sie zastanowic 30.03.07, 20:16 bouef stroganow musi być z polędwicy wołowej ! polędwica krojona w paski , cebula , pieczarki , śmietana , przecier pomidorowy , sól i czarny pieprz - to są składniki do chyba klasycznego przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Aniu, czasem trzeba sie zastanowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 20:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Bagatella nie pouczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 20:27 Przepis pochodzi ze sławnej restauracji-niestety dałam słowo że nie powiem skąd i jeśli chodzi o powyższe przepisy do których zostały podane linki to raczej w niektórych przypadkach mało sie różni, ja robiłam wiele razy dla różnych gości i wszyscy byli zachwyceni, więc nie pouczaj tylko najpierw zrób i spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Bagatella nie pouczaj 31.03.07, 16:00 Aniu, powtorze sie jeszcze raz, twoj przepis jest sympatyczny, ale on ma tyle wspolnego ze strogonowem co cytryna z pomarancza. to, ze jakas tam resto w w-wie tak serwuje to wcale nie znaczy, ze tak sie robi i tak ma byc. jadlam kiedys w modnej w w-wie restauracji faux-filet zrobione z mielonego miesa, ubaw mialam przedni. i tak samo w twoim przypadku, boeuf strogonow to boeuf strogonow, a nie schabowy zrobiony z piersi kurczaka. mozna i tak jak komus brak elementarnych podstaw co jest co. gdy ktos poprosilby o przepis na placki ziemniaczane to zaproponowalabys placki z cukinii? i nie upieraj sie bo w tym wypadku absolutnie nie masz racji, podalas przepis na jakas odmiane gulaszu, cyganskiego wg mnie, choc i tam nie ani keczupu, ani soku pomidorowego ani wegety, uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Bagatella nie pouczaj IP: *.chello.pl 01.04.07, 17:10 Klasyczny Boeuf Stroganow wg Neli Rubinstein (a ona znala sie na gotowaniu) jest taki: 900 g poledwicy wolowej najlepszego gatunku 3 lyzki maki 1, 5 szklanki bulionu wolowego 3 lyzki klarowanego masla 1 mala cebula lyzeczka papryki 1/4 szklanki smietany 2 lyzki brandy Poledwice pokroic w paski grubosci palca, obtoczyc w mace, przesmazyc. Mieso powinno byc czerwone w srodku. Na patelnie wlac goracy bulion, zamieszac. cebule utrzec nad patelnia. Dodac papryke i smietane. Wymieszac. Polac podgrzanym brandy, zapalic i podawac. Nela R. pisze, ze zna wersje bardziej smietanowa z pieczarkami, ale uwaza, ze powstala po to, zeby zwiekszyc objetosc (poledwica jest droga) i powinna sie nazywac inaczej, bo to inna potrawa. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Bagatella nie pouczaj 01.04.07, 17:12 podobny do "mojego"przepisu-tylko jeszcze brendka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Bagatella nie pouczaj IP: *.chello.pl 01.04.07, 17:29 Przepis jest swietny, zrobilam kiedys z polowy, bo ten jest na 6 osob i kosztowny jednak. Hrabia Stroganowem nie jestem, to sie licze z kosztami. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Przepis na Strogonof- pilnie potrzebny! 30.03.07, 17:15 Jak masz mylic forum z google'm, to lepiej zapoznaj sie z roznica miedzy nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Aniu, z dedykacja dla Ciebie 30.03.07, 20:51 Boeuf StrogAnow <a href="www.slownik-online.pl/kopalinski/dfc027546d2bb9e7412565d4004f4884.php" target="_blank"> Słownik wyrazów obcych</a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Strogonow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 20:59 Wiesz. Uwielbiam gotowanie i eksperymenty w kuchni , sama mam tysiące przepisów i czasem potrawy oryginalne są do bani, wystarczy coś dodać i da sie zjeść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Strogonow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 21:11 Wiesz, nie stawiam się. To raczej ty to robisz. A jeśli chodzi o tą restaurację to mimo tego co myślisz działa wiele lat, cieszy się dużym zainteresowaniem i nie mieści się w małej mieścinie tylko w W-wie. Nie zawsze to co oryginalne jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Strogonow 30.03.07, 20:53 przepis który podałaś nie jest przepisem o który pytała autorka wątku ale jego imitacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Strogonow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 20:54 Być może , a czy wszystkie potrawy , które robicie w domu są oryginalne?. Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Strogonow 30.03.07, 20:56 jasne, ze nie, ale jesli robie gulasz nie nazywam go strogonowem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: I całe szczęście, że to ostatni raz. Nimeska 30.03.07, 21:15 Nie wyobrażam sobie aby podano mi w jakiejkolwiek restaracji stroganowa z wołowiny pokrojonej w kostkę , z ogorkami konserwowymi , majerankiem i ketchupem bo ta potrawa ( może i smaczna ) nie ma prawa nazywać się boeuf stroganow Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Re :klękajcie jak chcecie dodająć wg 30.03.07, 21:23 Ania-wyluzuj i daj Nimesce spokoj:)Akurat ona od kostek jest daleka:) Milego wieczoru:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Podoba mi się ta fraza: "...nic nie UMIĄ..."n 30.03.07, 21:28 Banita-daj spokoj:D Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Fetti - dla Ciebie wszystko.))) Dam dziecku 30.03.07, 21:30 spokój. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ba-nita -rewelacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 21:33 na wszystkich postach się niemalże czepiasz. Rzeczywiście taki nick jaka i natura Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Ania 30.03.07, 21:42 daj sobie juz spokoj:)To watek o strogonowie a nie o Banicie:)Spokojnej nocy zycze:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia strogonof 30.03.07, 21:46 coby nie bylo,ze pisze gupoty a watku sie nie trzymam:) 500g poledwicy 30g masla 2 cebule sol pieprz mielony lyzka maki 3 lyzki masla na zasmazke 300ml kwasnej smietany koperek lub natka Przepis wg "Kuchnie Swiata"-i nie widze przecieru ani keczupu:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Strogonow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 22:04 Och i znów napisałam o ba-nita jako ona-sorry Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia ty se Ania nie odpuscisz:) 30.03.07, 22:08 Jestem Fettinia-i w srodku:)I nikt nikogo nie miesza z blotem bo nie jest zalogowany:)Bardzo duzo sympatycznych osob pisze jako gosc.Nie rozumiem tylko dlaczego sie tak jezysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: odpuszczam- odpowiadm tylko na wasze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 22:12 pytania. Właśnie przeglądałam przepis o tiramisu i tam niejaka Sonia-Gość też nie ma najlepszego zdania o forum. Na innych forach jest ok, a tu tak jakoś dziwnie. A probo czy gość nie ma prawa podać przepisu? ma prawo tylko pytać, bo już sama nie wiem? Oświeć mnie Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: odpuszczam- odpowiadm tylko na wasze 30.03.07, 22:20 To jest otwarte forum.Gosc ma takie same prawa jak zalogowany.Ma prawo podac przepis,wyrazic swoje zdanie itp.Nikt nie jest faworyzowany.Ja po prostu nie rozumiem dlaczego tak sie wkurzylas?Bo imho keczup w tym daniu jest nie na miejscu.I jest to po prostu wymiana zdan-podobnie jak na kazdym innym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.olina fettino :) IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.07, 22:38 bardzo cenię sobie Twoje zdanie(a) :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś