paool Re: dżem rabarbarowy 13.05.03, 14:27 dlaczego dżem z rabarbaru nie cieszy się takim powodzeniem jak truskawkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: dżem rabarbarowy IP: *.e-cho.pl 14.05.03, 20:48 Marmolada Rabarbarowa Hiram (Kuchnia skandynawska) 1kg rabarbaru, 1kg cukru, 1 wyszorowana cytryna, 3 łyzki imbiru ( ja sypie sproszkowany ale nie koniecznie aż tyle) Pokroić rabarbar na małe kawałki. Wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i pokrojoną na małe kawałki skórką cytryn. Zostawić na noc. Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę gęstnienia( czy krzepnie kropla marmolady na zimnym talerzyku). Jest to rewelacyjny wiosenny przysmak mojej rodziny.Mnnn, to połączenie kwaśności rabarbaru z aromatem cytryny i imbiru... . Warto spróbowac! Odpowiedz Link Zgłoś
paool Re: dżem rabarbarowy 19.05.03, 11:09 Jola, dzieki! Chodziło mi właśnie o przepis skandynawski. W weekend biorę się do pracy. pozdrowienia p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: dżem rabarbarowy IP: 213.33.69.* 19.05.03, 14:34 Przestrzegam!!! Smazylam w sobote dzem z rabarbaru, dodalam (jak kazano) imbir i niestety zamiast pysznej konfitury wyszedl wsciekle ostry smar. Imbiru dodawajcie w wyczuciem. pozdrawiam joa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: dżem rabarbarowy IP: *.e-cho.pl 20.05.03, 21:07 joa, przykro mi bardzo. Pewnie jednak zauważyłaś że, w przepisie umieściłam uwagę dotyczącą ilości imbiru w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED a ja usmażyłam ze świeżym imbirem IP: 193.0.117.* 21.05.03, 08:27 kilo rabarbaru + kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego starty na tarce + cukier. Wyszło mniam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: dżem rabarbarowy IP: 213.33.69.* 21.05.03, 14:51 ja tez smazylam ze swiezym imbirem, jednak musialam przesadzic...;( To moje pierwsze konfitury- mam pretensje do siebie, nie do przepisu. pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś