Dodaj do ulubionych

MACIE JAKIS FAJNY PRZEPIS NA LECZO?

13.05.03, 14:59
Obserwuj wątek
    • Gość: izmat Re: MACIE JAKIS FAJNY PRZEPIS NA LECZO? IP: 213.17.193.* 13.05.03, 16:01
      mam całkiem niezły-tylko trochę drogi jak na tę porę roku. I robie go "na oko"
      czyli bez proporcji:
      dobrą kiełbaskę cienką(może być toruńska)ok. 2-3 laski, papryka czerwona (2-
      3),cebula, pomidory,czasami dodaję też pokrojoną w kostke cukinie
      (miooodzio,ale to moja improwizacja).
      Najpierw podsmażam na paletni kiełbaske w kostkę z cebulą, do tego dodaję
      papryke pokrojoną w kostkę, cukinie i duszę. Po jakiejś pół godzinie dodaję
      pokrojone pomidory,chwilkę duszę i doprawiam do smaku solą, pieprzem,curry.
      Jeżeli pomidory są mało kwaskowe dodaję trochę koncentratu pomidorowego.
      Smacznego !!
      • Gość: kaska Re: MACIE JAKIS FAJNY PRZEPIS NA LECZO? IP: *.tele2.pl 13.05.03, 16:42
        najbardziej lubie parowkowe: uduszone (najpierws podsmazone) plasterki parowek,
        cebula, zielenina, papryka, przecier pomidorowy lub karton pomidorow, smietany
        troche...moze nie jest to tradycyjna receptura ale ja takie uwielbiam!
      • basia Re: MACIE JAKIS FAJNY PRZEPIS NA LECZO? 15.05.03, 11:18
        Ja robię podobnie tylko ,że zamiast cukini kabaczek.To leczo zresztą nosi
        nazwę "Leczo z kabaczka"

Robię tego dużą ilość ,więc wszystkie skladniki po kilogramie
        (kiełbasa ,cebula,papryka,pomidory)+ 1 ostra papryka.A,i jeszcze pare ząbków
        czosku.
        Co co wyróżnia to leczo to starty ser żółty!!! dodany na koniec .Chwilę
        pomieszać aż się rozpuści.
        Pycha :)
    • Gość: alienor Re: MACIE JAKIS FAJNY PRZEPIS NA LECZO? IP: *.crowley.pl 13.05.03, 17:23
      Kawalek kielbaski (zwyczajnej albo jakiejs lepszej, jak kto lubi i wymaga)
      pokroic w kostke, podsmazyc, dodac cebulke, podsmazyc. Przerzucic do gara,
      wrzucic pokrojone pomidory bez skory (3-4), poddusic chwile, w tym czasie
      pokroic roznokolorowe papryki(2-3), drobno, w kostke, do gara, pokroic jednego
      lub dwa kabaczki/cukinie, do gara. Gotowac, az sie rozbazdzi i zacznie wygladac
      jak leczo. W tzw. miedzyczasie przyprawic sola i pieprzem. Na koniec zaprawic
      ketchupem Pudliszki lagodnym. Pycha! Znajomi uwielbiaja i usiluja wydrzec mi
      tajemnice smaku, hehe, gdyby wiedzieli, ze to Pudliszki...
    • Gość: kluba1 Re: MACIE JAKIS FAJNY PRZEPIS NA LECZO? IP: *.we.client2.attbi.com 13.05.03, 18:38
      "Kamienne tablice " -najlepszy
    • Gość: wegetariańskie Re: MACIE JAKIS FAJNY PRZEPIS NA LECZO? IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.05.03, 10:41
      Niezbyt 'węgierskie' bo bez kiełbasy i nie na smalcu.
      Kroję cebulę - i do gara. Smaży się na szklisto, a ja zalewam wrzątkiem
      pomidory, obieram je ze skóry i wrzucam do cebuli (jeśli jest już ok). Mieszam,
      bulgocą sobie, kroję paprykę - 3 kolory, kabaczka, cukinię - wrzucam- najpierw
      paprykę, bo kabaczek miękki, wsypuję mnóstwo przypraw - papryki słodkiej,
      trochę mniej ostrej, pieprz, pieprz ziołowy, sól. I gotuję, aż papryka będzie
      miękka.
      • petelka Re: MACIE JAKIS FAJNY PRZEPIS NA LECZO? 15.05.03, 11:34
        Też wegetariańskie: cebula+papryka+pieczarki+pomidory+przyprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka