Dodaj do ulubionych

Kluski śląskie - POMOCY

IP: 85.134.162.* 12.04.07, 12:27
Witam!
Prosze podpowiedzcie mi czy da rade zrobic kluski ślaskie gdy nie mam praski
do ziemniakow? Nie mieszkam w Polsce i tutaj nigdzie nie widzialam takiej
praski. Czy wystarczy ziemniaki dobrze rozgniesc tluczkiem do ziemniakow?
W ogole to bylby moj debiut jesli chodzi o takie kluski wiec jesli ktos ma
jakies porady to poprosze!
Ps. nie mam tez zadnego robota kuchennego ani maszynki do mielenia :((
Obserwuj wątek
    • ala67 Re: Kluski śląskie - POMOCY 12.04.07, 12:32
      A sitko? Możesz przetrzeć ziemniaki przez sitko albo nawet zetrzeć na drobnej
      tarce. Dobrze ugniecione też moga być, ale cieżko to jednak zrobić tak
      dokładnie, żeby żadne grudki nie zostały.
      • lisia312 Re: Kluski śląskie - POMOCY 12.04.07, 12:33
        ja zawsze / jak nie mam praski/ to bardzo dokładnie rozgniatam.
      • Gość: Kasia Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: 85.134.162.* 12.04.07, 12:39
        Dzieki kochani za rady. Sitka tez nie posiadam. Dopiero w sumie sie urzadzamy a
        sitko ktore mialo byc nierdzewne rdza zezarla po 3 uzyciach. Tarke mam :)
        A moze ktos jakis dobry przepisik wrzuci?
        Pozdrawiam
    • scoutek Re: Kluski śląskie - POMOCY 12.04.07, 12:34
      rozgniec dlonia po prostu
    • Gość: Klara Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: *.adsl.alicedsl.de 12.04.07, 12:37
      Wystarczy dobrze na cieplo zgniesc ziemniaki, tez nie mam takiego urzadzenia i
      kluski sie udaja.
    • ala67 Re: przepis 12.04.07, 12:45
      3/4 objętości ziemniaków
      1/4 objętości mąki ziemniaczanej
      jajko

Najważniejsze, żeby zachowac proporcje i nie przesadzić z mąką. Z tego
      zagniatamy ciasto i robimy pyszne kluseczki z dziurką. Mniam:)
      • lisia312 Re: przepis 12.04.07, 12:50
        przepis jak wyżej, ale bez jajka, bo kluski są wtedy twardsze
        • fettinia Re: przepis 12.04.07, 12:53
          Tez nie dodaje jajka i zawsze wychodza:)A co do tluczka to oczywiscie,ja tez nie
          mam praski:)Tylko odparuj nieco ziemniaki:)
        • scoutek Re: przepis 12.04.07, 13:27
          slaskie musza miec jajo
          jak bez jaja to "oszukane"
        • Gość: asia Re: przepis IP: 81.210.69.* 12.04.07, 13:45
          W mojej Śląskiej rodzince zawsze się robiło i robi 2/3 gotowanych ziemniaków i
          1/3mąki ziemniaczanej.
          Koniecznie obtoczyć w mące ziemniaczanej.Bez jajka.
          • zuzinkas Re: przepis 12.04.07, 14:00
            w mojej slaskiej rodzinie natomiast wsypywalo 1/4 zawartosi ziemniakow...
            bez jajka... i bez dziurki...
            • tekisk Re: przepis 12.04.07, 21:10
              zuzinkas napisała:

> w mojej slaskiej rodzinie natomiast wsypywalo 1/4 zawartosi ziemniakow...
              > bez jajka... i bez dziurki...
              >

w mojej rodzinie , proporcje ziemniaków i mąki ziemniaczanej są takie same ,
              ale dodaję jajko ( z dziurką różnie bywa - zależy kto robi kluski ;) ) .
    • merlana Re: Kluski śląskie - POMOCY 12.04.07, 13:55
      ziemniaki najlepiej ciepłe
    • Gość: Kasia Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: 85.134.162.* 12.04.07, 14:04
      znalazlam taki przepis
      Ugotować ziemniaki, przecisnąć dwa razy przez praskę, ubić w misce, wyjąć 1/4
      część, w to miejsce wsypać na równo mąki ziemniaczanej, dołożyć wyjęta część.

A czy w waszych przepisach tez sie doklada ta odjeta czesc ziemniakow czy nie???

Ps. ja wlasnie lece na poszukiwania maki ziemnaczanej (dobrze ze mam 3 polskie
      sklepy w poblizu). A potem zabieram sie za produkcje :)
      • zuzinkas Re: Kluski śląskie - POMOCY 12.04.07, 14:06
        doklada sie, doklada
        • Gość: Klara Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: *.adsl.alicedsl.de 12.04.07, 14:33
          I koniecznie dodac jajko! Kluski sa pulchniejsze i smaczniejsze.
          • Gość: kim Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 16:09
            Jak juz sie uperasz przy jajku, to chociaz samo żółtko.
            • Gość: EWa Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: *.CNet.Gawex.PL 12.04.07, 21:29
              W mojej ślaskiej rodzinie tez z jajkiem, a i z ociupiną wrzacej wody. No i
              koniecznie z dziurką.
              Gorące kartofle przez praskę (ewentualnie inaczej roztentegować), ale do
              robienia kluch zabierać się dopiero, jak pyry ostygną. Proporcje; wyjąc 1/4
              kartofli, dodać 1/4 mąki. Te odjęte kartofle się z powrotem dokłada. A w ogóle
              to makę walę na oko.
    • karo66 Re: Kluski śląskie - POMOCY 12.04.07, 21:59
      Proporcje jak wyżej oczywiście z mąka ziemniaczaną ale wsypuje dokladnie tyle ile zajmowała 1/4 częć kartofli. potem je dokładam i jednak z ajkiem lepsze. Kartofle ubijam cieple ale studzę do robienia klusek. I jeszcze jedno, naprawde dobra rada do gotującej się wody oprócz soli dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w pół szklanki zimnej wody. A dopiero potem wrzucać kluski. Zapobiega to rozpadaniu sie klusek i sa takie fajne gładziutkie. Radzę wypróbować. Zawsze można wrócić do starych metod gdy nie przypadnie do gustu.
      • trufla3 Re: Kluski śląskie - POMOCY 12.04.07, 22:54
        Jak nie masz praski to rozgnieć widelcem,pałką do ciasta albo skręć na
        maszynce. Proporcje też daję jak każdy:3/4 iemniaków,1/4 mąki.Będą bardziej
        puszyste jak zaczniesz ugniatać jeszcze ciepłe ziemniaki.
        .......
        Trufla i jej kuchnia
        • Gość: Klara Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: *.adsl.alicedsl.de 12.04.07, 23:25
          Jestem ciekawa co nasza Kasia wybrala i jak sie jej kluski udaly? Tez kiedys bylam
          poczatkujaca i chociaz moja mama bardzo dobrze gotowala sama musialam do tego
          dojsc jak np. kluski sie dobrze robi a z biegiem czasu wychodzily mi coraz
          lepsze i teraz sa perfekt. Pozdrowienia
          • fettinia Re: Kluski śląskie - POMOCY 12.04.07, 23:30
            tez jestem ciekawa:)Oj tym razem Klaro stoimy po dwoch stronach barykady:D Z
            jajem-czy bez jaja:DD
            • Gość: Klara Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: *.adsl.alicedsl.de 12.04.07, 23:45
              Sama dziewczyna musi wyprubowac, hi hi
              • Gość: Klara Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: *.adsl.alicedsl.de 12.04.07, 23:54
                Kasiu napisz jak ci sie kluski udaly?
            • Gość: asia Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: 81.210.69.* 13.04.07, 10:50
              Bez jaja:))
              • Gość: iskial1 Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 20:31
                Witaj ja jestem ze śląska i kluski śląśkie w/g przepisu mojej rodziny robisz w
                następujący spośób ok 1 kg ziemniaków ugotować ostudzić zupełnie, można na drugi
                dzień przechowane w lodówce zmielić w maszynce do mięsa o mniejszych oczkach ,
                ziemniaki uklepujesz w misce dzielisz ją na cztery cz. 1/4 wyjmujesz;w dołek
                wsypujesz mąke ziemniaczaną troche soli garść mąki pszennej 1 jajko i
                wyrabiasz małe kluski z dołkiem w środku gotujesz w wrzątku ok 3 min podawac z
                sosem z pieczeni lub boczek zrumieniony z cebulką. Kluski kopytka robisz
                identycznie tylko w 1/4 wolnego miejscz w misce wsypujesz mąkę pszenną a
                dodajesz garść ziemniaczannej i formujesz kopytka pozdr. :))
    • Gość: Matylda Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: 85.112.196.* 15.04.07, 22:17
      Dziurki w kluskach to nie jest ozdoba. Kluski podaje się na talerzu dziurką do
      góry żeby w niej zatrzymał się sos. Wtedy kluchy nabierają wspaniałego smaku.
      Prawdziwe śląskie kluski robi się BEZ jajka.
      • ewa9717 Re: Kluski śląskie - POMOCY 15.04.07, 22:27
        E, tam, moje prawdziwe Z jajkiem. Co dom, to szkoła. To tak jak z roladami:
        jedni do PRAWDZIWYCH dają ogórki kiszone, inni nie. Ja nie.
        • pinkink2 sposob na rozgniecenie kartofli przy braku sprzetu 15.04.07, 22:52
          Przy braku odpowiednich narzedzi kuchennych tez mozna sobie poradzic.
          Kiedy kartofle sa jeszcze cieple ale juz nie gorace, siup je do worka
          plastikowego a potem rozdusic czym popadnie.
          Mozna walkiem, mozna z braku takowego--butelka, dnem kubka, a potem wymietosic
          przez woreczek reka.
    • Gość: etna Re: Kluski śląskie - POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 12:11
      Z jajkiem czy bez - mozna tak i tak, ale jeśli planuje się podanie na drugi
      dzień podanie klusek odsmażanych (ugotowane dzień wczesniej, na drugi dzień
      pokrojone w cienkie plastry i podsmazone, koniecznie na maśle), to lepiej
      wybrać opcje bez jajka, są wtedy znacznie miększe i smaczniejsze.
      • u.burtowska Re: Kluski śląskie - POMOCY 18.04.07, 16:41
        z jajkiem i z dziurką. Jeśli nie masz Kasiu nadal maszynki, tłuczka albo praski
        to jest jeszcze jeden prosty sposób. Zawijasz ugotowane, koniecznie zimne
        ziemniaki , w czystą ściereczkę i tłuczesz bez litości o podłogę. Rozbiją sie na
        miazgę bez żadnych grudek. Pozdrówka
    • Gość: Zuza Jak rozgnieść kluski IP: *.pools.arcor-ip.net 20.05.14, 13:48
      Ja tez niemam praske i do klusek wiec zaraz po ugotowaniu jakies 10-15min biore wsypuje make i gniotką która gnieciesz ziemniaki do obiadu zagniatam make z ziemniakami jakies 10min gniote a potem biorie i recznie wygniatam ciasto na kluski i zawsze pyszne bez grodek wychodza. nie dodaje jajka bo po jaku ciapa mi sie robi i musze wiecej maki dac a tak bez i nawet malo maki daje i sa super.
      • mmagi Re: Jak rozgnieść kluski 20.05.14, 15:33
        fajnie,wyszukaj coś jeszcze:/
      • jarek_zielona_pietruszka Re: A starszych tematów nie było? 20.05.14, 17:56
        Ten ma tylko 7 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka