Gość: kant Re: utopence IP: 153.19.102.* 20.05.03, 16:10 jeżeli będziecie w czechach lub na słowacji obowiązkowo spróbujcie utopenców. to takie ichnie marynowane parówki-mówiąc w skrócie można to kupić w sklepie, 6-7 zł. za litrowy słoik. można to dostać w piwiarniach ,utopeńce firmowe ,robione na zapleczu tak jak u nas dajmy na to śledzik firmowy...w każdej knajpie są inne. RE WE LA CJA. można samemu przygotować w domu ,tylko może być kłopot z parówkami bo jak się okazuje(wiem z doświadczenia) niektóre nasze "parówki" mają dużo ulepszaczy które reagują z octem i wychodzi z tego nie wiadomo co. warto kupić lepsze parówki. Polecam. jestem fanem i czekam na firmę która weźmie się za import utopenców. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: utopence 20.05.03, 17:39 Ja nie chcę nic mówić, ale przepis na ten specjał już raz przesyłałam... ;-))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=3244658&a=3246021 Ciao Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: utopence IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.05.03, 10:19 Polecam spróbować kiełbasę Polską surową, ja zawsze robię ją na gorąco, to znaczy odparzam w gorącej wodzie z cukrem, octem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem itd., a więc w sposób zbliżony do utopency. Wydaje mi się, że przyrządzona w ten sposób też będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś