Dodaj do ulubionych

Rillettes de poulet rôti czyli

24.04.07, 09:06
jak sie zakochalam i uzaleznilam od tej 'ryjetki' z pieczonego kurczaka, jak
dla mnie super bomba niskokaloryczna, polecam wszystkim. cholerstwo ma jednak
jedna wade, jest ciut zbyt drogie.
chetnie podejme probe zrobienia w domu tylko jak sie do tego zabrac?
ktos z frakcji francuskiej podejmowal moze taka probe i sie podzieli?
Obserwuj wątek
    • Gość: Klara Re: Rillettes de poulet rôti czyli IP: *.adsl.alicedsl.de 24.04.07, 09:43
      http.//sijyarre.canalblog.com/archives/2007/04/12/4595452.html
      • bagatella klaro, 24.04.07, 10:45
        dzieki za dobre checi, ale... link ci nie wszedl, a podana strona juz nie
        istnieje, szkoda
        • Gość: Klara Re: klaro, IP: *.adsl.alicedsl.de 24.04.07, 11:18
          nie rozumie dlaczego ta strona nie istnieje skoro ja przed chwila czytalam,
          sprawdze jeszcze raz.
          • ba_nita Klaro - "przyrodnicza" strona mi się otwiera..nt 24.04.07, 11:21
    • Gość: Klara Re: Rillettes de poulet rôti czyli IP: *.adsl.alicedsl.de 24.04.07, 11:26
      sijyarrive.canalblog.com/archives/2007/04/12/4595452.html
      moze teraz
      • Gość: Klara Re: Rillettes de poulet rôti czyli IP: *.adsl.alicedsl.de 24.04.07, 11:28
        przepraszam, zle odpisalam.
      • bagatella Re: Rillettes de poulet rôti czyli 24.04.07, 11:33
        teraz to tak! dziekuje slicznie:)
        to co ja kupuje to jest rillettes od Bordeau Chesnel i tam sie nistety nie
        wyczuwa pomidorow i cebuli, jest natomiast marchewka, a tam, cos pokombinuje z
        tego przepisu, dzieki za odzew:)
        • Gość: Klara Re: Rillettes de poulet rôti czyli IP: *.adsl.alicedsl.de 24.04.07, 13:19
          Chetnie bym tez tego sprobowala ale nie widzialam tego w Niemczech, czy moze
          ktos widzial?
    • nimeska mówisz i masz :) 24.04.07, 16:27
      z gory uprzedzam, zenie robilam ich ale zrobie, bo smaczka mi narobiłaś :)
      www.toquentete.net/pl_rillette_porc.php
      www.saosnois.com/recettes.html#Rillettes
      users.skynet.be/la_cuisine_belge/recette_francais-rillette_de_porc.htm
      www.seniorplanet.fr/mag/et-si-vous-faisiez-vos-rillettes-sarthoises-vous-meme.1665.html
      www.saveursdumonde.net/?action=recette_show&id=972&lg=fr
      www.marmiton.org/recettes/recette.cfm?num_recette=32035
      www.marmiton.org/recettes/recette.cfm?num_recette=7956
      • bagatella Re: mówisz i masz :) 25.04.07, 08:19
        moze i juz mam, ale tu nigdzie o kurczaku pieczonym, a to duza roznica, ale za
        dobre checi dziekuje ci bardzo, buziaczek sasiadko ci posylam, bo slonca to
        mamy teraz az z naddatkiem:))))
        • nimeska Re: mówisz i masz :) 25.04.07, 09:37
          Bagatello, upiecz kurczaka lub kup upieczonego i z takiego mięska przygotuj ..
          przecież możesz sama cos wymyślić z tych przepisów :) biorac je do kupy :]
          powodzenia
          • nimeska Re: mówisz i masz :) 25.04.07, 09:39
            albo z tego przepisu co podala Klara , tylko bez użycia tych pomidorów i czego
            tam jeszcze chcesz :)
            • bagatella Re: mówisz i masz :) 25.04.07, 09:43
              no widzisz, ogolny zarys to ja mam od poczatku, tylko nie wiem jak to wszystko
              razem polaczyc i stad moje pytanie.
              a jadlas choc raz ta rillettes z kurczaka? jesli nie, to goraco cie namawiam, a
              zobaczysz sama jaka jest fajna i jeszcze uzaleznia majac tylko 30 kalorii:))))
              • nimeska rozmawiasz z fanka tego przysmaku :] 25.04.07, 10:27
                co tydz kupuje :] albo w pudelkach albo na wage :] ale z kaczki czy gesi tez nie
                pogardzę :]
                • bagatella Re: rozmawiasz z fanka tego przysmaku :] 25.04.07, 11:02
                  no to sie stokrotnie ciesze, myslalam, ze to tylko ja mam szajbe na tym
                  punkcie, ale przyznasz, ze ta ryjetka to uzaleznia?
                  tylko, kurka wodna, troche ta sklonnosc jest zbyt droga
                  • nimeska Re: rozmawiasz z fanka tego przysmaku :] 25.04.07, 14:14
                    oj tak jest pyszna ale placic 3-5e za takie maluśkie opakowanie to czysta
                    rozpusta ..
                    Bagatello, kombinuj z tym kurczakiem .. kup takiego z rozna pachnacego lub sama
                    go upipecz
                    dodaj troszke wedzonego .. i zrob .. chętnie tez zrobie jak ty juz zrobisz :)
              • nimeska Bagatello, ale rilettes jest bardzo kaloryczna 26.04.07, 10:58
                ma od 350 do 600kcal na 100g ...
                www.tabledescalories.com/index.php?page=aff_cal&id=1476
                www.tabledescalories.com/index.php?page=aff_cal&id=888
                www.tabledescalories.com/index.php?page=table&lettre=r&class=aliment
                wiadomo ze z kurczaka a jeszcze lepiej z ryby będzie miała mniej kalorii niż z
                kaczki czy gęsi .. no i każda rillettes jest prawie zawsze obsmarowana tłuszczem
                dla lepszej konserwacji

wiec to nie jest takie malo kaloryczne :/
                a szkoda :(
    • fettinia Fajnie,ze wszystko rozumiem hehe:) 24.04.07, 16:31
      Moze tak po ludzku by panie szanowne napisaly?:)No skoro sie tak zachwycacie to
      pewnie dobre:)
      • nimeska ale bardzo Cie prosze :) 24.04.07, 16:35
        Rillette- Przysmak wieprzowy a nawet bywa z kaczki, wieprzowiny baa nawet z
        lososia mozna dostac, wywodzi sie z francuskiego regionu "Bretagne et Normandie"
        To tradycja kulinarna sięgającą XVI wieku i na dzień dzisiejszy
        rozpowszechnionego na terenie calej Fr.
        jednym slowem taki pasztet z kawalkami miesa a raczej wlonkami bo zadko sa tam
        "kawalki" czyli kostki, raczej takie paseczki, pojedyncze wlokna :)
        .. tylko

chyba widziałam takie cos w Lidl w De :) sprawdz :)
        • nimeska z dedykacja dla Fetti :) 24.04.07, 16:37
          de.wikipedia.org/wiki/Rillettes
          • fettinia Ojej-dziekuje bardzo:) n/t 24.04.07, 16:38

• ba_nita Re: W rodzimym języku: 24.04.07, 17:11
      www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1209
      gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=6701
    • queenbee Re: Rillettes de poulet rôti czyli 25.04.07, 12:00
      Z kurczaka, choć nie pieczonego:
      www.marmiton.org/recettes/recette.cfm?num_recette=30082
    • nimeska dla tych co juz zrobili ;) kub beda robic 26.04.07, 20:22
      zdjęcia moje a z tego pudełeczka :]
      www.bordeau-chesnel.com/rillettes_poulet.php
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,615517,2,2.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,615528,2,1.html
      • Gość: Klara Re: dla tych co juz zrobili ;) kub beda robic IP: *.adsl.alicedsl.de 26.04.07, 21:10
        Tlusto to wyglada, jest to z kurczaka?
        • nimeska Re: dla tych co juz zrobili ;) kub beda robic 26.04.07, 21:49
          tak, wg składu to 86% kurczaka a reszta to tłuszcz z kaczki, plus przyprawy ..
          • nimeska Re: dla tych co juz zrobili ;) kub beda robic 26.04.07, 21:50
            bo to jest bardzo tłuste, zobacz pierwszy link, tam sa podane wartosci odzywcze :)
            • Gość: Klara Re: dla tych co juz zrobili ;) kub beda robic IP: *.adsl.alicedsl.de 26.04.07, 21:53
              Niestety nie znam francuskiego
              • nimeska bardzo psze :) 26.04.07, 22:07
                wartosc energetyczna 333 Kcal
                tluszcze 29,7 g
                weglowodany 0,6 g
                Bialko 15,7 g
                • Gość: Klara Re: bardzo psze :) IP: *.adsl.alicedsl.de 26.04.07, 22:11
                  Dzieki. tzn. nie jest takie tluste jak wyglada, mam nadzieje ze ze ktos to
                  wyprobuje.
                  • nimeska Re: bardzo psze :) 26.04.07, 22:21
                    osobiście jestem wygodna .. jeszcze kupuje .. bo place za 220 g tylko 2 e wiec
                    żaden majątek ... a na dwie osoby jest w sam raz .. ale znam kogoś kto dzis to
                    zrobił :) moze sam sie ujawni :]
                    • ba_nita Re: Ujawniam się Nimesko.))) 26.04.07, 23:05
                      Zrobiłem w/g przepisu z pierwszego z podanych wyżej przeze mnie linków. Jak sie
                      ukaże w mojej książce dam linka. Kto będzie chciał sobie zobaczy. Przy okazji
                      dzięki wielkie Nimesce za opis. Wykorzystałem go beszczelnie.))) I tak jak Ona
                      mówi - 1 kanapka z "rujetką" i wystarczy. Coś dla "optymalnych". Ale smaczne
                      cholipcia toto jest. Następna będzie kurczakowa.
                      • nimeska Re: Ujawniam się Nimesko.))) 27.04.07, 00:01
                        Banito, ciesze sie ze mogłam sie w końcu zrewanżować za okazana wielokrotnie
                        pomoc :)
                        i do usług na przyszłość :) i liczę na rewanż ;)
    • Gość: Klara Re: Rillettes de poulet rôti czyli IP: *.adsl.alicedsl.de 26.04.07, 22:01
      Mysle ze gdyby zrobic domowym sposobem to mogloby nie byc takie tluste, co
      sadzicie o tym?
      • nimeska Re: Rillettes de poulet rôti czyli 26.04.07, 22:09
        cala frajda polega na tymm ze rillettes ma to cos w sobie ze tak smakuje .. a ze
        tłusto .. cóż . cos za cos .. zresztą zjadasz 100g i pękasz w szwach .. bez
        pieczywa sie nie obejdzie .. nie da sie jej zjeść tak samej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka