Gość: ela IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 21:04 Czy ktoś wie jak robi sie ogórki małosolne? ela Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mufka Re: ogórki małosolne 28.05.03, 01:57 Ano wie. - kupujac ogorki, wybieram jednakowej wielkosci i jedrne, - po umyciu scinam koncowki ( przyspiesza to kiszenie) - do sloika wkladam zlozona galazke kopru na dno( kwiatostan i ciut lodygi), duzy zabek czosnku, pasek chrzanu, posypuje ciut ostrej papryki, - ukladam scisle ogorasy pionowo i powtorka z rozrywki: koper,czosnek, chrzan, papryka - na to ukladam "drugie pietro" ogorkow i znow: czosnek, chrzan, papryka i kawalek razowego chleba Wkladajac ogorki ukladam przy sciance sloika 2 liscie: czarnej porzeczki i debu.WAZNE! Mozesz dac jeden rodzaj. Do wrzacej wody wsyp sol ( ok, dwoch lyzek stolowych na litr- powinno wykrecac przy sprobowaniu;)))) wymieszaj i wlewaj powoli do sloika. Chleb powinien byc pod woda. Przykryj sloik talerzem. Kiedy beda gotowe, trudno powiedziec, bo zalezy jakie Ci smakuja. Moja mama w PL mowi, ze po 24godz. sa gotowe, mnie smakuja dokladnie po 2 dobach( w Szwecji) wiec nie wiem czy to kwestia smaku, czy moze kraju w ktorym ogorki sie robi. Po tygodniu bedziesz miala pyszne kiszone. Zycze smacznego i zazdroszcze, bo ogorki jeszcze sie u nas nie pojawily:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ogórki małosolne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 17:23 Dla mnie w Twoim przepisie Mufka jest stanowczo za dużo soli. Jedna łyżka soli na 1 litr jest w sam raz. No ale co kto lubi. Do kiszenia ogórków dodaję jeszcze 1 łyżeczkę ziaren gorczycy. Po za tym wszystko tak jak w Twoim przepisie. Ach, jeszcze zapomniałam. Zeby ogórki szybko się zakisiły, zalewamy je gorącą solanką. Gdy zalejemy letnią będą gotowe po 2 - 3 dniach. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: ogórki małosolne IP: *.kom / 10.104.36.* 28.05.03, 20:02 a ja robię tak teraz z braku kwiatostanów koperku dodaję zwykły,z pęczka,czosnek ogórki ze Sciętymi końcami zalewam solanką,ale zimną(1 łyżka soli na 1 l.przegotowanej wody) i żeby szybciej ukisły dodaję kawałak skórki zwykłego razowca,przykrywam talerzykiem i czekam ze dwa dni... Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: ogórki małosolne 30.05.03, 01:59 Gość portalu: Maria napisał(a): > Dla mnie w Twoim przepisie Mufka jest stanowczo za dużo soli. Jedna łyżka > soli na 1 litr jest w sam raz. ....moje lyzki stolowe sa male, Mario!;-P)))))))))))))))))) Pozdrawiam,M:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krak Re: ogórki małosolne IP: gateway:* / 192.168.32.* 29.05.03, 10:06 Poza czosnkiem, solą i koprem, ja dodaje do kiszonych ogórków gałązkę świerzego estragonu, mały pasek kory dębowej (z młodej gałązki) i po liściu z porzeczki czarnej i wiśni. Nigdy nie miałem problemów z przechowywaniem. Małosolne też tak robię. PS. Estrgon jest też dobry jako dodatek do kiszenia kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyme Re: ogórki małosolne 29.05.03, 19:46 Ja mam jeszcze trudniejsze pytanie. Czy ktos moglby doradzic co zrobic zeby ogorki byly "zjadliwe" gdy nie ma sie mozliwosci zdobycia tych wszystkich przypraw. To znaczy nie mam koperku, lisci porzeczek czy debu, chrzan jedynie tarty i to z dodatkiem chrzanu zielonego. Jedyne z czym nie mam problemu to ogorki, czosnek, sol i woda (o razowym chlebie, tez nikt tu nigdy nie slyszal, choc w eksluzywnych sklepach trafia sie zytni chleb). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: ogórki małosolne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.03, 20:00 To czym dysponujesz wystarczyłoby zupełnie do zrobienia bardzo dobrych małosolnych (ja i moja mama takie własnie robimy) ale koper musi być! A więc: ogorki, koper, czosnek, moze byc troszkę gorczycy ale nie musi. No i zalewamy gorącą osoloną wodą. Ja lubię je jesc po 2-3 dniach, a moja mama to i tego samego dnia wieczorem jesli kisiła rano :-)) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: ogórki małosolne 29.05.03, 20:06 onlyme napisał: > Ja mam jeszcze trudniejsze pytanie. Czy ktos moglby doradzic co zrobic zeby > ogorki byly "zjadliwe" gdy nie ma sie mozliwosci zdobycia tych wszystkich > przypraw. To znaczy nie mam koperku, lisci porzeczek czy debu, chrzan jedynie > tarty i to z dodatkiem chrzanu zielonego. Jedyne z czym nie mam problemu to > ogorki, czosnek, sol i woda (o razowym chlebie, tez nikt tu nigdy nie slyszal, > choc w eksluzywnych sklepach trafia sie zytni chleb). Spróbuj skołować trochę gorczycy i może niech Ci ktoś z ojczyzny przyśle w liście nasionka kopru - można hodować w doniczce :-) Niestety koper do kiszenia jest nieodzowny. PS. Zielony chrzan - piszesz z Japonii? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
goonia Re: ogórki małosolne 29.05.03, 23:11 Czy mozna ogorki ukladac poziomo? Czy tylko pionowo? Moja kamionka jest dosc szeroka ale niska i pionowo wejdzie tylko jedna warstwa ogorkow. Wolalabym zrobic nieco wiecej ale boje sie czy wyjda. Pozdrawiam Goonia Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: ogórki małosolne 29.05.03, 23:22 jak ulozysz bedzie dobrze, grunt, by byly cale pokryte solanka Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: ogórki małosolne 30.05.03, 09:42 wszystko święta racja - mi przyszło do głowy tylko jedno jeszcze, co mogłabym dorzućić: świeże, najświeższe ogórki, takie zerwane tego samego dnia z krzaczka (czy to można nazwać krzaczkiem? ;D) drapią i kłują. Jak poleżą - to przestają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( IP: *.lshtm.ac.uk 30.05.03, 11:51 moze ktos wie gdzie w Londynie mozna dostac ogoreczki takie pyszne do kiszenia, a nie ohydne szklarniane wielkie i dlugasne ogory bez smaku...? w polskich sklepach to chyba tylko gotowe kiszone? jedyne co widzialam podobne do oryginalu to 'ridge cucumbers' ale one tez wielkie i drogie... Odpowiedz Link Zgłoś
goonia Re: a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( 30.05.03, 16:09 Millie moze sa w Londynie tzw. farmer's markets, tam powinnas dostac zwykle ogorki. Zwykle tego typu targowiska sa otwarte 1 dzien w tygodniu, pt. lub sobota. Nie wiem czy tak jest w Londynie ale warto popytac. Pozdrawiam Goonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( IP: *.lshtm.ac.uk 30.05.03, 16:19 ale ja Gooniu mieszkam na wsi prawie, market mamy co piatek i przypuszczam ze wszystko na nim pochodzi z 'farmers' markets' wlasnie - oni tutaj po prostu nie uprawiaja normalnych ogorkow! tylko te dlugasy-obrzydlasy... Odpowiedz Link Zgłoś
goonia Re: a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( 30.05.03, 18:08 o rety to faktycznie klapa, malosolnych nie bedzie, chyba, ze sobie posiejesz w ogrodku. Mam nadzieje, ze chociaz kiszone w sloiku mozesz dostac. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( 30.05.03, 19:20 te cienkie, wezowe tez sie nadaja, ale musisz sie umowic z farmerem na takie niewyrosniete, o srednicy 1 cm. jadlam takie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: ogórki małosolne IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 11:05 dziękuje wszystkim za przepisy i rady, dzis zabieram sie do robienia ogórasów. pozdrawiam ela Odpowiedz Link Zgłoś