Dodaj do ulubionych

ogórki małosolne

IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 21:04
Czy ktoś wie jak robi sie ogórki małosolne?
ela
Obserwuj wątek
    • mufka Re: ogórki małosolne 28.05.03, 01:57
      Ano wie.
      - kupujac ogorki, wybieram jednakowej wielkosci i jedrne,
      - po umyciu scinam koncowki ( przyspiesza to kiszenie)
      - do sloika wkladam zlozona galazke kopru na dno( kwiatostan i ciut lodygi),
      duzy zabek czosnku, pasek chrzanu, posypuje ciut ostrej papryki,
      - ukladam scisle ogorasy pionowo i powtorka z rozrywki: koper,czosnek, chrzan,
      papryka
      - na to ukladam "drugie pietro" ogorkow i znow: czosnek, chrzan, papryka i
      kawalek razowego chleba

Wkladajac ogorki ukladam przy sciance sloika 2 liscie: czarnej porzeczki i
      debu.WAZNE! Mozesz dac jeden rodzaj.

Do wrzacej wody wsyp sol ( ok, dwoch lyzek stolowych na litr- powinno wykrecac
      przy sprobowaniu;)))) wymieszaj i wlewaj powoli do sloika. Chleb powinien byc
      pod woda. Przykryj sloik talerzem.

Kiedy beda gotowe, trudno powiedziec, bo zalezy jakie Ci smakuja. Moja mama w
      PL mowi, ze po 24godz. sa gotowe, mnie smakuja dokladnie po 2 dobach( w
      Szwecji) wiec nie wiem czy to kwestia smaku, czy moze kraju w ktorym ogorki sie
      robi. Po tygodniu bedziesz miala pyszne kiszone.
      Zycze smacznego i zazdroszcze, bo ogorki jeszcze sie u nas nie pojawily:(((
      • Gość: Maria Re: ogórki małosolne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 17:23
        Dla mnie w Twoim przepisie Mufka jest stanowczo za dużo soli. Jedna łyżka soli
        na 1 litr jest w sam raz. No ale co kto lubi. Do kiszenia ogórków dodaję
        jeszcze 1 łyżeczkę ziaren gorczycy. Po za tym wszystko tak jak w Twoim
        przepisie.
        Ach, jeszcze zapomniałam. Zeby ogórki szybko się zakisiły, zalewamy je gorącą
        solanką. Gdy zalejemy letnią będą gotowe po 2 - 3 dniach.
        Pozdrawiam - Maria
        • Gość: Kojka Re: ogórki małosolne IP: *.kom / 10.104.36.* 28.05.03, 20:02
          a ja robię tak teraz z braku kwiatostanów koperku dodaję zwykły,z
          pęczka,czosnek ogórki ze Sciętymi końcami zalewam solanką,ale zimną(1 łyżka
          soli na 1 l.przegotowanej wody)
          i żeby szybciej ukisły dodaję kawałak skórki zwykłego razowca,przykrywam
          talerzykiem i czekam ze dwa dni...
        • mufka Re: ogórki małosolne 30.05.03, 01:59
          Gość portalu: Maria napisał(a):

> Dla mnie w Twoim przepisie Mufka jest stanowczo za dużo soli. Jedna łyżka
          > soli na 1 litr jest w sam raz.

....moje lyzki stolowe sa male, Mario!;-P))))))))))))))))))

Pozdrawiam,M:)))
    • Gość: Krak Re: ogórki małosolne IP: gateway:* / 192.168.32.* 29.05.03, 10:06
      Poza czosnkiem, solą i koprem, ja dodaje do kiszonych ogórków gałązkę świerzego
      estragonu, mały pasek kory dębowej (z młodej gałązki) i po liściu z porzeczki
      czarnej i wiśni. Nigdy nie miałem problemów z przechowywaniem. Małosolne też
      tak robię.
      PS. Estrgon jest też dobry jako dodatek do kiszenia kapusty.
    • onlyme Re: ogórki małosolne 29.05.03, 19:46
      Ja mam jeszcze trudniejsze pytanie. Czy ktos moglby doradzic co zrobic zeby
      ogorki byly "zjadliwe" gdy nie ma sie mozliwosci zdobycia tych wszystkich
      przypraw. To znaczy nie mam koperku, lisci porzeczek czy debu, chrzan jedynie
      tarty i to z dodatkiem chrzanu zielonego. Jedyne z czym nie mam problemu to
      ogorki, czosnek, sol i woda (o razowym chlebie, tez nikt tu nigdy nie slyszal,
      choc w eksluzywnych sklepach trafia sie zytni chleb).
      • Gość: anma Re: ogórki małosolne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.03, 20:00
        To czym dysponujesz wystarczyłoby zupełnie do zrobienia bardzo dobrych
        małosolnych (ja i moja mama takie własnie robimy) ale koper musi być!
        A więc: ogorki, koper, czosnek, moze byc troszkę gorczycy ale nie musi. No i
        zalewamy gorącą osoloną wodą. Ja lubię je jesc po 2-3 dniach, a moja mama to i
        tego samego dnia wieczorem jesli kisiła rano :-))
        Smacznego
      • hania_76 Re: ogórki małosolne 29.05.03, 20:06
        onlyme napisał:

> Ja mam jeszcze trudniejsze pytanie. Czy ktos moglby doradzic co zrobic zeby
        > ogorki byly "zjadliwe" gdy nie ma sie mozliwosci zdobycia tych wszystkich
        > przypraw. To znaczy nie mam koperku, lisci porzeczek czy debu, chrzan
        jedynie
        > tarty i to z dodatkiem chrzanu zielonego. Jedyne z czym nie mam problemu to
        > ogorki, czosnek, sol i woda (o razowym chlebie, tez nikt tu nigdy nie
        slyszal,
        > choc w eksluzywnych sklepach trafia sie zytni chleb).

Spróbuj skołować trochę gorczycy i może niech Ci ktoś z ojczyzny przyśle w
        liście nasionka kopru - można hodować w doniczce :-) Niestety koper do
        kiszenia jest nieodzowny.

PS. Zielony chrzan - piszesz z Japonii? :-)
    • goonia Re: ogórki małosolne 29.05.03, 23:11
      Czy mozna ogorki ukladac poziomo? Czy tylko pionowo? Moja kamionka jest dosc
      szeroka ale niska i pionowo wejdzie tylko jedna warstwa ogorkow. Wolalabym
      zrobic nieco wiecej ale boje sie czy wyjda.
      Pozdrawiam
      Goonia
      • roseanne Re: ogórki małosolne 29.05.03, 23:22
        jak ulozysz bedzie dobrze, grunt, by byly cale pokryte solanka
    • the_ladybird Re: ogórki małosolne 30.05.03, 09:42
      wszystko święta racja - mi przyszło do głowy tylko jedno jeszcze, co mogłabym
      dorzućić: świeże, najświeższe ogórki, takie zerwane tego samego dnia z krzaczka
      (czy to można nazwać krzaczkiem? ;D) drapią i kłują. Jak poleżą - to przestają.
    • Gość: millie a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( IP: *.lshtm.ac.uk 30.05.03, 11:51
      moze ktos wie gdzie w Londynie mozna dostac ogoreczki takie pyszne do kiszenia,
      a nie ohydne szklarniane wielkie i dlugasne ogory bez smaku...? w polskich
      sklepach to chyba tylko gotowe kiszone? jedyne co widzialam podobne do
      oryginalu to 'ridge cucumbers' ale one tez wielkie i drogie...
      • goonia Re: a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( 30.05.03, 16:09
        Millie moze sa w Londynie tzw. farmer's markets, tam powinnas dostac zwykle
        ogorki. Zwykle tego typu targowiska sa otwarte 1 dzien w tygodniu, pt. lub
        sobota. Nie wiem czy tak jest w Londynie ale warto popytac.
        Pozdrawiam
        Goonia
        • Gość: millie Re: a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( IP: *.lshtm.ac.uk 30.05.03, 16:19
          ale ja Gooniu mieszkam na wsi prawie, market mamy co piatek i przypuszczam ze
          wszystko na nim pochodzi z 'farmers' markets' wlasnie - oni tutaj po prostu nie
          uprawiaja normalnych ogorkow! tylko te dlugasy-obrzydlasy...
          • goonia Re: a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( 30.05.03, 18:08
            o rety to faktycznie klapa, malosolnych nie bedzie, chyba, ze sobie posiejesz w
            ogrodku.
            Mam nadzieje, ze chociaz kiszone w sloiku mozesz dostac.
            Pozdrawiam serdecznie
            • roseanne Re: a ja nawet nie mam ogorkow!! :-(((( 30.05.03, 19:20
              te cienkie, wezowe tez sie nadaja, ale musisz sie umowic z farmerem na takie
              niewyrosniete, o srednicy 1 cm.

jadlam takie
    • Gość: ela Re: ogórki małosolne IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 11:05
      dziękuje wszystkim za przepisy i rady, dzis zabieram sie do robienia ogórasów.
      pozdrawiam
      ela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka