11.05.07, 22:18
była już panga, to teraz inne ryby. Chciałabym jeść więcej ryb, ale tyle się
mówi o zanieczyszczeniach wód morskich i słodkich, a tym samym ryb w nich
żyjących. Marzy mi się rybka z hodowli ekologicznej. Jakie ryby jecie? Czy
lepsze są morskie zanieczyszczone metalami ciężkimi, czy rzeczne, niemalże ze
ścieków, a może te hodowlane? Mam wątpliwości co do hodowców czym oni karmią
te ryby. Czy wiecie coś na ten temat? A może pstrąg? Kiedyś czytałam, że to
ryba, która może żyć tylko w czystych górskich potokach, ale może się już
przystosowała do zanieczyszczeń?
Obserwuj wątek
    • coralin Re: ryby 11.05.07, 23:03
      Ja jem najczęściej flądrę i solę. Najbardziej lubie kergulenę (ale droga dość).
      Przy okazji mam pytanie jaką rybę wędzona warto kupić (oprócz makreli). W
      osiedlowym sklepie mam co czwartek dostawę wędzonych ryb różnych gatunków:)
      • Gość: daga Re: ryby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:02
        zdecydowanie węgorza:)
    • ba_nita Re: Z takim podejściem jedzenie ryb jest bez sensu 11.05.07, 23:08
      no, może oprócz akwariowych.
      W zasadzie rozśmieszyła mnie ta "hodowla ekologiczna" - jak ona może być
      ekologiczna???????????
      • bezsensu70 Re: Z takim podejściem jedzenie ryb jest bez sens 11.05.07, 23:41
        czy umiesz odpowiedzieć na moje pytania a nie wiecznie się tylko nabijać ze
        wszystkich?
    • roseanne udaje ze mnie to nine dotyczy 11.05.07, 23:12
      i jadam ryby przynajmniej raz w tygodniu
      te, ktore akurat swiezo wyglaaja i sa danego dnia na promocji

ostatnio byla tilapia pieczona z mango
      dzis steki z miecznika, podane beda z rusztu z salsa pomidorowo oliwkowa
    • bezsensu70 Re: Z takim podejściem jedzenie ryb jest bez sens 12.05.07, 09:50
      bardzo proszę, powtarzam moje pytania, skoro nie umiesz wyłowić ich z tekstu:
      Jakie ryby jecie?
      Które, według was, są lepsze-morskie, czy rzeczne, biorąc pod uwagę stopień
      zanieczyszczenia?
      Czy wiecie czym karmione są ryby hodowlane(bo może jednak te są najlepsze)?
      Pasuje?

A hodowle ekologiczne istnieją, tak jak wszystko może być ekologiczne.

Pewnie, że ja nie jestem wszyscy, ale czytając Twoje posty, można zauważyć
      kąśliwość i złośliwość w większości odpowiedzi nie tylko do mnie. Jeśli działasz
      tu-na ,,kuchni,, i czujesz sie ekspertem to będzie bardzo miło jeśli usłyszę
      dobrą radę a nie tylko sarkazm.
      • ba_nita Re: Z takim podejściem jedzenie ryb jest bez sens 12.05.07, 11:46
        bezsensu70 napisała:
        > Jakie ryby jecie?
        Nie wiem jak inni ale ja wszystkie;
        > Które, według was, są lepsze-morskie, czy rzeczne, biorąc pod uwagę stopień
        > zanieczyszczenia?
        Jest większy lub mniejszy ale jest.Są jeszcze jeziorowe biorąc ten system
        klasyfikacji - każda ma inny smak. Lin nie ma smaku szczupaka a płoć karasia czy
        okonia. W morzu - porównywanie wg Twojej nomenklatury dorsza ze śledziem, flądry
        z tołpygą albo węgorza to delikatnie mówiąc - nieporozumienie.
        > Czy wiecie czym karmione są ryby hodowlane(bo może jednak te są najlepsze)?
        Najlepszą do rozrodu i rozwoju karmą plus odpowiednie leki aby były czyste od
        pasożytów. Jeśli chcesz podam Ci linka do stron opisujących pasożyty ryb
        żyjących naturalnie. I już podejmę zakład, że będziesz się od nich trzymać z daleka.
        • bezsensu70 Re: Z takim podejściem jedzenie ryb jest bez sens 12.05.07, 12:59
          Oooooooo!!! A więc można się z Tobą dogadać? No bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Przecież ja nie porównuję smaku ryb morskich z rzecznymi, tylko stopień
          zanieczyszczenia, bo mam małego bzika na punkcie ekologii. Chyba to nie
          szkodliwy bzik? Jestem skłonna jeść tylko jedną wybraną rybę na okrągło,
          jeślibym się tylko dowiedziała, że jest w miarę czysta, np. wspomniany pstrąg.

Link bardzo by mnie interesował jeśli można. Rozumiem, że proponujesz ryby
          hodowlane, ze względu na te pasożyty?

Czy Ty interesujesz się kuchnią pod względem smakowym, czy też zdrowotnym?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka