Gość: daga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:20 Posiadam kawałek - 30 dag - sera haloumi. Podzielcie się proszę sprawdzonymi przepisami - na ciepłe dania - z wykorzystaniem tego smakołyku. Z góry uprzejmie dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: ser haloumi IP: *.pools.arcor-ip.net 12.05.07, 19:46 haloumi nadaje sie glownie na grilla lub do smazenia na patelni. jest w tej roli doskonaly. ja osobiscie polewam go oliwa i ew posypuje np ziolami prowansalskimi i wrzucam na grill kontaktowy. po 2-3 min jest gotowy. nie ciagnie sie tak jak inne sery, a smakuje wybornie. mozesz go tez podpiec w piekarniku. nigdy jednak nie bedzie calkiem "plynny". taka jego uroda i zaleta. do tego salata i posilek gotowy. 30 dag to sumie 3 porcje, bo ser zapycha, ma mnostwo tluszczu i prawie 400 kcaj w 100g Odpowiedz Link Zgłoś
j_aga Re: ser haloumi 13.05.07, 09:46 Ostatni zrobiłam zapiekanke. Forme do zapiekania wysmarowałam oliwą, ziemniaki w talarki na to czosnek (jak kto lubi), cukinia w talarki, cebyla i pomidory. Na wierzch ser halumi w kostke. Całość lekko polalam oliwą i posypałam bazylią i oregano. Wsadziłam do piekarnika. Ser cudnie się upiekł (był mocno brązowy). Było pyszne. Chyba dziś powtórze. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ser haloumi 14.05.07, 12:06 haloumi wg Nigelli przepis podaje Lis 2 opakowania sera halloumi (po 250g) 2 łyżki posiekanego świeżego czerwonego chili 4 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny Posiekaną papryczkę wymieszać z oliwą, zostawić do przegryzienia. Pokroić ser na półcentymetrowe plastry, usmażyć z obu stron. Ułożyć plastry sera na półmisku, polać sosem z oliwy i chili, skropić cytryną (ja nie kropię). Zakąszać bagietką, albo świeżym chlebem, którymi można wylizać sos z talerza. Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: ser haloumi 14.05.07, 12:57 bardzo dobra jest pizza z tartym serem hellim (tak nazywa sie w Turcji), wymieszanym z mozarella. nadaje sie tez jako dodatek do salat (rozne rodzaje salat, pomidor cherry, ogorek + ser podsmazonyw 0,5 cm plastrach), ale ostroznie z sola, bo sam ser jest bardzo slony. podsmazam bez tluszczu, do salatki tez staram sie nie dawac juz zbyt duzo oliwy. pyszna tez jest zapiekanka z cukinii - cukinie pokroic wzdluz na bardzo cienkie plastry (ok 2mm), ja do tego uzywam szatkownicy boerner. plastry lekko zgrillowac lub przelac wrzatkiem, by odrobine zmiekly. ser pokroic w dosc grube slupki, nastepnie zawinac je w plastry cukinii. zawijaski ulozyc ciasno w naczyniu do zapiekania, wysmarowanego oliwa. zalac sosem pomidorowym (moze byc z puszki) wymieszanym z odrobina smietany lub mleka, posiekana cebulka, czosnkiem, bazylia, sola i pieprzem. zapiec ok. 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200st. tak samo mozna przyrzadzic baklazana, mozna tez uzyc innego sera. smakuje wybornie rowniez na zimno nastepnego dnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
flaminia Re: ser haloumi 15.05.07, 14:11 mozna zrobic szaszlyki warzywne przelozone haloumi: - papryka, - pieczarki, - cukinia (zielona), - cebula, - pomidory (czeresniowe), - plasterki haloumi wszystko nadziane na drut szaszlykowy (ja jeszcze kropie odrobina oliwy z oliwek) i na grill (do lekkiego zrumienienia serka); przyprawy wg wlasnego smaku. procz tego zapiekanka warzywna z haloumi: - warzywa moga byc te same, lub inne w zaleznosci od smaku (np. zamiast cebuli uzywam pora, dodaje avocado), pokrojone w plasterki, - smaruje dno plaskiej brytfanki oliwa (z oliwek), wrzucam wymieszane warzywa, na wierzch pomidorki czeresniowe i kawalki avocado, obkladam kawalkami sera haloumi (sa dwa rodzaje: "naturalny" solony lub z przyprawami) i wlkadam do piekarnika na ok. 225 stopni C, najpierw na ok. 10-11 min, potem wyjmuje, leciutko (aby nie przemiescic plasterkow sera) przewracam zawartosc i z powrotem do piekarnika na kolejnych 8-10 minut. Ten czas pieczenia moze byc rozny, w zaleznosci od rodzaju piekarnika i czy wolisz warzywa jeszcze chrupiace czy bardziej podpieczone. Obie potrawy mozna podawac z platkami kurczaka z grilla (bez tluszczu), kasza gryczana, ryzem ciemnym lub makaronem ryzowym. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga ogromnie dziękuję Wszystkim za pomysły n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 18:45 Odpowiedz Link Zgłoś