Dodaj do ulubionych

Zupa z rabarbaru

IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.05.07, 12:14
Czy ktoś kiedyś jadł lub gotował zupę rabarbarową? Chciałabym
poeksperymentnować, ale czy będzie zjadliwa?
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Zupa z rabarbaru 17.05.07, 12:20
      Gógle nie gryzą, naprawdę. Pierwsze z brzegu:

      1 kg rabarbaru,
      500 ml wywaru jarzynowego,
      sól,
      pieprz,
      2 łyżki cukru (najlepiej z trzciny cukrowej),
      tabasco do smaku,
      1 pęczka bazylii,
      2 łyżki dobrej śmietany.

      Sposób przyrządzenia:
      Rabarbar obrać, umyć i pokroić w 4 cm kawałki. Wywar podgrzać, dodać rabarbar i
      gotować pod przykryciem przez 5 min. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i tabasco.

      Zupę podawać w miseczkach. Bazylię umyć i osuszyć. Pokroić listki w
      paseczki. Dadać po łyżeczce śmietany do zupy i posypać bazylią. Podawać gorące
      z bagietką.
    • winoczerwone Re: Zupa z rabarbaru 17.05.07, 13:10
      tez jestem ciekawa, czy to by było zjadliwe
      i chetnie bym poczytała uwagi kogos, kto spróbował i opisze doznania

      dziewczyna nie pytała o przepis, albo niekoniecznie o przepis
      po to jest to forum, aby spytać
      • Gość: Mućka Re: Zupa z rabarbaru IP: *.lodz.mm.pl 18.05.07, 20:20
        Ugotowałam dziś na słodko, właśnie tak jak typowe owocowe, zaprawiłam śmietaną,
        zmiksowałam. Nie dodawałam mąki ziemniaczanej, bo wyszła gęsta. Była
        orzeźwiająca, o ciekawym smaku "kwaśno-słodkim". Myślę, że będę gotować ją
        dość często. Pozdrawiam winoczerwone.
        • ampolion Re: Zupa z rabarbaru 18.05.07, 23:24
          Polecam nie z samego rabarbaru, ale z pół na pół mieszanki z truskawkami. Albo
          dla estetyki, zupa rabarbarowa i świeże truskawki w plasterkach. Ale z czym: z
          ryżem, makaronem, lanymi kluseczkami, tapioką, groszkiem ptysiowym?...
    • mimboo Re: Zupa z rabarbaru 17.05.07, 17:04
      Ja robię taką zupę na słodko (tak, jak zupy owocowe): myję, oczyszczam rabarbar
      z włókien, kroję i gotuję do miękkości. Potem odcedzam, dodaję nieco cukru do
      smaku i podaję z makaronem. Bardzo smakuje nam taka lekka zupka.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka