Dodaj do ulubionych

ajerkoniak

23.05.07, 18:22
Czy ktos robił właśnie na mleku skondensowanym z puszki?
Bardzo prosze o przepis
Obserwuj wątek
    • jagoda85 Re: ajerkoniak 23.05.07, 18:46
      Właśnie się przymierzam do robienia ajerkoniaku. Mleko niesłodzone z puszki
      wlewam do naczynia, dodaję 1 szklankę cukru pudru i dobrzem mieszam(jeśli mleko
      jest słodzone, cukier nie jest potrzebny). W osobnym naczyniu robię kogiel
      mogiel z 5 żółtek i cukru waniliowego. Po dokładnym utarciu, łączę masę
      jajeczną z mlekiem, mieszam dokładnie i potem bardzo powoli wlewam ćwiartkę
      spirytusu. Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, wtedy jest
      gwarancja, że ajerkoniak się uda, nie zatnie się. Można dodać też lampkę
      koniaku. Ja nie daje.
      • Gość: EWa Re: ajerkoniak IP: *.CNet.Gawex.PL 23.05.07, 18:52
        Ja robię na oko, ale za to w ilościach hurtowych.
        Żółtka miksuję z cukrem pudrem (szybciej, a ajerkoniak gęściejszy), cienkim
        ciurkiem wlewam mleko skondensowane niesłodzone, nadal miksując, potem cienkim
        ciurkiem spirytus lub wódkę (co akurat mam na stanie) i po dkładnym zmiksowaniu
        do butelek. Można robic wariację, dodając a to cukier waniliowy, a to kakao.
        Zwykle podczas jednej produkcji robię ok. 3.5 litra, przechowuje się swietnie,
        nawet niekoniecznie w lodówce.
      • sorrento_8 Re: ajerkoniak 23.05.07, 21:32
        robiłam ostatnio tak, ale chyba cos namieszałam, bo:
        1. wyszedł strasznie mocny, aż usta zdrętwiały ;)
        2. bardzo gęsty
        3. i bardzo dużo
        z punktem 3 moi znajomi i ja poradziliśmy sobie ;p, ale na wszelki wypadek, co
        zrobić z za mocnym i za gęstym ajerkoniakiem, na dodatek rozlanym juz do
        butelek?

jagoda85 napisała:

> Właśnie się przymierzam do robienia ajerkoniaku. Mleko niesłodzone z puszki
        > wlewam do naczynia, dodaję 1 szklankę cukru pudru i dobrzem mieszam(jeśli
        mleko
        >
        > jest słodzone, cukier nie jest potrzebny). W osobnym naczyniu robię kogiel
        > mogiel z 5 żółtek i cukru waniliowego. Po dokładnym utarciu, łączę masę
        > jajeczną z mlekiem, mieszam dokładnie i potem bardzo powoli wlewam ćwiartkę
        > spirytusu. Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, wtedy jest
        > gwarancja, że ajerkoniak się uda, nie zatnie się. Można dodać też lampkę
        > koniaku. Ja nie daje.
        • jagoda85 Re: ajerkoniak 24.05.07, 20:25
          Ja bym dodała jeszcze mleka z cukrem i żółtkami. To powinno trochę go
          rozcienczyć.
    • Gość: aga Re: ajerkoniak IP: 195.47.201.* 23.05.07, 18:58
      Moja mama robi dobry ajerkoniak czekoladowy i bez żółtek. Mniam
      • Gość: EWa Re: ajerkoniak IP: *.CNet.Gawex.PL 23.05.07, 19:08
        Jak mama to robi? Sypnij przepisem.
      • jagoda85 Re: ajerkoniak 23.05.07, 19:08
        Jak bez żółtek to już nie ajerkoniak. Jak jajokoniak to musi być jajko, a jak
        dajesz czekoladę to już "czekoladówka", lub jak kawę, to "kawówka", wszystkie
        dobre.
      • Gość: Aga Re: ajerkoniak IP: 195.47.201.* 23.05.07, 19:37
        Wpisz w wyszukiwarkę likier kawowy to jest taki sam przepis tylko zamiast kawy
        moja mama dodaje rozpuszczalną czekoladę w proszku duużżoo.
        • jagoda85 Re: ajerkoniak 23.05.07, 19:52
          Do likieru kawowego daje się mocną kawę nescę, zamiast jajek. Trzeba tylko
          uważać, żeby kawa była o temperaturze pokojowej. Oj chyba zrobię też kawówkę.
          Nie robiłam jej chyba 20 lat, już zapomniałam, jaki ma smak.
    • justyna9986 Re: ajerkoniak 23.05.07, 21:20
      jagoda dzieki za przepis na pewno zrobie
      już mi slinka leci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka