justyna9986 23.05.07, 18:22 Czy ktos robił właśnie na mleku skondensowanym z puszki? Bardzo prosze o przepis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: ajerkoniak 23.05.07, 18:46 Właśnie się przymierzam do robienia ajerkoniaku. Mleko niesłodzone z puszki wlewam do naczynia, dodaję 1 szklankę cukru pudru i dobrzem mieszam(jeśli mleko jest słodzone, cukier nie jest potrzebny). W osobnym naczyniu robię kogiel mogiel z 5 żółtek i cukru waniliowego. Po dokładnym utarciu, łączę masę jajeczną z mlekiem, mieszam dokładnie i potem bardzo powoli wlewam ćwiartkę spirytusu. Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, wtedy jest gwarancja, że ajerkoniak się uda, nie zatnie się. Można dodać też lampkę koniaku. Ja nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: ajerkoniak IP: *.CNet.Gawex.PL 23.05.07, 18:52 Ja robię na oko, ale za to w ilościach hurtowych. Żółtka miksuję z cukrem pudrem (szybciej, a ajerkoniak gęściejszy), cienkim ciurkiem wlewam mleko skondensowane niesłodzone, nadal miksując, potem cienkim ciurkiem spirytus lub wódkę (co akurat mam na stanie) i po dkładnym zmiksowaniu do butelek. Można robic wariację, dodając a to cukier waniliowy, a to kakao. Zwykle podczas jednej produkcji robię ok. 3.5 litra, przechowuje się swietnie, nawet niekoniecznie w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
sorrento_8 Re: ajerkoniak 23.05.07, 21:32 robiłam ostatnio tak, ale chyba cos namieszałam, bo: 1. wyszedł strasznie mocny, aż usta zdrętwiały ;) 2. bardzo gęsty 3. i bardzo dużo z punktem 3 moi znajomi i ja poradziliśmy sobie ;p, ale na wszelki wypadek, co zrobić z za mocnym i za gęstym ajerkoniakiem, na dodatek rozlanym juz do butelek? jagoda85 napisała: > Właśnie się przymierzam do robienia ajerkoniaku. Mleko niesłodzone z puszki > wlewam do naczynia, dodaję 1 szklankę cukru pudru i dobrzem mieszam(jeśli mleko > > jest słodzone, cukier nie jest potrzebny). W osobnym naczyniu robię kogiel > mogiel z 5 żółtek i cukru waniliowego. Po dokładnym utarciu, łączę masę > jajeczną z mlekiem, mieszam dokładnie i potem bardzo powoli wlewam ćwiartkę > spirytusu. Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, wtedy jest > gwarancja, że ajerkoniak się uda, nie zatnie się. Można dodać też lampkę > koniaku. Ja nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: ajerkoniak 24.05.07, 20:25 Ja bym dodała jeszcze mleka z cukrem i żółtkami. To powinno trochę go rozcienczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ajerkoniak IP: 195.47.201.* 23.05.07, 18:58 Moja mama robi dobry ajerkoniak czekoladowy i bez żółtek. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: ajerkoniak IP: *.CNet.Gawex.PL 23.05.07, 19:08 Jak mama to robi? Sypnij przepisem. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: ajerkoniak 23.05.07, 19:08 Jak bez żółtek to już nie ajerkoniak. Jak jajokoniak to musi być jajko, a jak dajesz czekoladę to już "czekoladówka", lub jak kawę, to "kawówka", wszystkie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ajerkoniak IP: 195.47.201.* 23.05.07, 19:37 Wpisz w wyszukiwarkę likier kawowy to jest taki sam przepis tylko zamiast kawy moja mama dodaje rozpuszczalną czekoladę w proszku duużżoo. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: ajerkoniak 23.05.07, 19:52 Do likieru kawowego daje się mocną kawę nescę, zamiast jajek. Trzeba tylko uważać, żeby kawa była o temperaturze pokojowej. Oj chyba zrobię też kawówkę. Nie robiłam jej chyba 20 lat, już zapomniałam, jaki ma smak. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna9986 Re: ajerkoniak 23.05.07, 21:20 jagoda dzieki za przepis na pewno zrobie już mi slinka leci Odpowiedz Link Zgłoś