Dodaj do ulubionych

Śmietana - dlaczego tak sie dzieje? :/

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 12:46
bardzo lubimy kopiec kreta i po raz ktorys postanowilam go zrobic, ciasto
bardzo latwe i smaczne. O dziwo za pierwszym razem wszystko bylo ok, ale
ostatnio juz nie pierwszy raz cos dziwnego stalo mi sie ze smietana - 30%
smietane kaza ubijac przez 5 min - kupilam kremowa firmy mlekowita, ubijalam -
i zamiast ubic sie na sztywno zrobily sie jakies zbite grudki, ktore plywaly
w wodnistym jakby mleku - nie wiem czy to zalezy od smietany? nie pamietam
jakie kupowalam na samym poczatku ale pamietam, ze wszystko sie ladnie
ubijalo na sztywna, fajna pianke - a tu takie cos :/
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Śmietana - dlaczego tak sie dzieje? :/ 26.05.07, 12:56
      Odpowiedź znajdziesz w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=62212057&v=2&s=0
    • dominikjandomin Re: Śmietana - dlaczego tak sie dzieje? :/ 26.05.07, 13:04
      Gość portalu: aga napisał(a):

> bardzo lubimy kopiec kreta i po raz ktorys postanowilam go zrobic, ciasto
      > bardzo latwe i smaczne. O dziwo za pierwszym razem wszystko bylo ok, ale
      > ostatnio juz nie pierwszy raz cos dziwnego stalo mi sie ze smietana - 30%
      > smietane kaza ubijac przez 5 min - kupilam kremowa firmy mlekowita, ubijalam -
      > i zamiast ubic sie na sztywno zrobily sie jakies zbite grudki, ktore plywaly
      > w wodnistym jakby mleku - nie wiem czy to zalezy od smietany? nie pamietam
      > jakie kupowalam na samym poczatku ale pamietam, ze wszystko sie ladnie
      > ubijalo na sztywna, fajna pianke - a tu takie cos :/

1. Ubija się zimna smietanę, prosto z lodówki i świezą ( w jednych sklepach
      trzymają kartoniki w lodówca, w innych na półce - już wiesz, gdzie wybierać).

2. Zrobiło ci sie masełko. Ubij dalej, nie wywalaj - bedziesz miała super
      masełko i maslanke do popicia.
    • roseanne maslo ise zrobilo :) 26.05.07, 14:58
      z ubijaniem smietany to u mnie zawsze loteria
      • Gość: Marta50 Re: maslo ise zrobilo :) IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.07, 09:54

Odpowiadasz na :

roseanne napisała:

> z ubijaniem smietany to u mnie zawsze loteria
        Ubijanie smietany nie jest loteria, wystarczy do smietany na poczatku ubijania
        dodac dwie trzy krople soku z cytryny - stara metoda!!!
    • Gość: lu Re: Śmietana - dlaczego tak sie dzieje? :/ IP: *.acn.waw.pl 27.05.07, 19:59
      Calkiem mozliwe, ze producent oszukal i w smietanie nie bylo 30% tluszczu,
      tylko np. 26%. Smietana sie nie ubije jesli jest oszukana, trzeba dodac jakiejs
      chemii, zeby sie ubila.
      Tluszcz mleczny jest drogi, wiec takie oszustwa napelniaja kapse zlodziejskiego
      producenta.

Odpowiednio tlusta smietana ubije sie ZAWSZE, jedyne ryzyko, to ze jak sie zbyt
      dlugo ubija, to wytraci sie maslo.
    • Gość: anna Re: Śmietana - dlaczego tak sie dzieje? :/ IP: *.dialog.net.pl 27.05.07, 22:07
      wyprobowana od lat smietanka do ubijania to łowicka w kartoniku i laciata
      te maja zawze odpowiednio tluszczu
    • Gość: zadumana Re: Śmietana - dlaczego tak sie dzieje? :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:28
      Ktoś tu napisał kiedyś, że jego znajomy cukiernik radził dodawanie szczypty soli
      i wódki.
      Ubijam śmietanę 0,5 litra do tortu. Zwykle mi się udawało, bo dawałam sok z
      cytryny. Warunki to minimum 30% tłuszczu oraz koniecznie prosto z lodówki. Nie
      za długo, bo będzie masło. Trzeba dbac nawet o temperaturę ubijania (szybko)
      zwłaszcza podczas upałów - gorąco w kuchni. Wychodziło mi zawsze, ale lekko
      opadało po dniu albo dwóch w torcie.
      Zgodnie z radą ostatnio dodaję szczyptę soli i łyżkę do zupy rumu, a chyba nawet
      więcej- na oko. Wkręca się nawet sporo. Dawniej dawałam ten rum pod koniec.
      Teraz daję jak tylko zaczyna tężec i jest rewelacja. Nie dośc, że staje pięknie,
      to potem długo pozostaje puszysta i nie siada:)))
      Smaku śmietany alkohol neutralny nie zmienia, a ilośc jest potem w pojedynczej
      porcji dziecinna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka