Dodaj do ulubionych

placek cebulowy - pomożecie ???

IP: *.pp.com.pl 03.06.07, 11:49
Kochani
chciałabym spełnic życzenie imieninowe bliskiej osoby. To zyczenie to
marzenie o placku z cebulą kiedyś upieczonym przez gospodynię w maleńkiej
niemieckiej winnicy. Celulka na wierzchu była słodkawa i miała nawet
galaretkę. Prześladuje ten smak mojego bliskiego juz chyba od 30 lat. Trzeba
byłoby w końcu go spełnić. POMOŻECIE ???
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: placek cebulowy - pomożecie ??? 03.06.07, 11:56
      Jest wiele przepisow na ten placek,Ale piszesz o slodkiej cebuli czyli chyba byl
      robiony z konfitura cebulowa:)Czy znasz niemiecki?
      • Gość: burencja Re: placek cebulowy - pomożecie ??? IP: *.pp.com.pl 03.06.07, 12:05
        Nie znam. Byłabym szukała w niemieckich portalach, ale ja romanistka :( Niestety
        Wiem tylko, ze w tej winiarni w sobote i niedziele otwierano cos na kształt
        knajpki i ten placek podawano do białego winka.
        • fettinia Re: placek cebulowy - pomożecie ??? 03.06.07, 12:15
          Przepis Banity jest klasyczny.Moze wg przepisu ciasto a na wierzch konfiture
          owa?:)No jesli byla galaretka to mi na to wyglada:)
          www.wolfgangs-kochbuch.de/diverseordner/zwiebelkonfituere.htm
          kilogram malej czerwonej cebuli w cwiartki
          40g masla
          375ml mocnego wytrawnego czerwonego
          250ml octu
          50g cukru
          2 lyzki galaretki z czarnej porzeczki
          1 lyzeczka soli
          W garnku roztopic maslo,dodac cebule i dusic az zrobi sie bladozolta i zmieknie.
          Dodac reszte skladnikow,wymieszac i 1,5 godziny gotowac i mieszac od czasu do
          czasu.Cebula powinna byc miekka.Przelozyc do sloika odwrocic do gory dnem
          wystudzic.W lodowce moze stac tydzien.
          Sprobuj,a nuz to ten smak?:)
    • ba_nita Re: placek cebulowy - przepis 03.06.07, 12:04
      Ciasto:
      250 ml mleka, 40 g masła (w oryginale margaryna, ale dla mnie to mało zjadliwe),
      500 g maki pszennej, 42 g drożdży, 2 łyżki otrąb pszennych, 1 łyżeczka soli.
      Masa cebulowa:
      1500 g cebuli, 150 g boczku, 30 g masła (zaś w oryginale margaryna - zamieniam
      na oliwę), 150 g jogurtu, 2 jajka, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, sól "na smak".

1.Ciepłe mleko, rozpuszczone masło, sól, mąkę i otręby mieszamy, dodajemy
      rozkruszone drożdże i wyrabiamy ciasto (można w maszynie do chleba), które
      odstawiamy przykryte ściereczką na około 30 min w ciepłe miejsce.
      2.Cebulę przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę i kroimy w talarki. Boczek
      kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy cebule i dusimy do zeszklenia.
      3.Do schłodzonej cebuli z boczkiem dodajemy rozbełtane jajka z solą, kminkiem i
      jogurtem.
      4. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowana tłuszczem blachę czekamy
      jeszcze kwadrans a potem wykładamy na nie masę cebulową. Pieczemy w piekarniku
      rozgrzanym do 220'C około 30 min.
      • Gość: burencja Re: placek cebulowy - przepis IP: *.pp.com.pl 03.06.07, 12:07
        dzieki piekne, ale to była wersja z samą cebulką i z tego co słyszałam -
        troszke to było na słodko.
        Ale dziekuję za przepis. Sobie zrobię :).
        • ba_nita Re: Czerwona cebula z natury jest słodka. 03.06.07, 12:11
          Odrzuć boczek i po problemie.)))
        • Gość: ania_m Re: placek cebulowy - przepis IP: *.pools.arcor-ip.net 03.06.07, 15:06
          aby cebula byla slodka, musi sie przynajmniej 15 min wolniutko, ma "malym gazie"
          (elektryce, ceramice, indukcji)smazyc. wtedy sie naturalnie karmelizuje i slodko
          smakuje. tak wyczytalam kiedys u jamiego olivera. a czerwona faktycznie z natury
          lagodniejsza jest, wiec pewnie i jeszcze slodsza bedzie. poza tym jest
          faktycznie masa przepisow niemieckich na to ciasto cebulowe do wina. pamietasz
          na jakim spodzie bylo? bardziej chlebowo-pizzowym, kruchym, z ciasta
          francuskiego? mialo nadzienie z samej cebuli, czy raczej jeszcze z jajami i
          smietana jak tarta czy quiche? moze to byla slynna quiche lorraine?
          • Gość: burencja Re: placek cebulowy - przepis IP: *.pp.com.pl 03.06.07, 15:50
            Problem w tym, że wspomnienia dotyczą tej cebulki z wierzchu, że doskonale
            współgrała z ciastem. o samym cieście solenizant powiedzieć nic nie potrafi. Ja
            optuję za drożdżowym.
            Będę testowała wasze przepisy, moze dojde do tego doskonałego smaku.
            Dlaczego mężczyzne trzeba zdobywać wciąż na nowo ??? A mojego w dodatku jeszcze
            przez żołądewk !!!
    • linn_linn Re: placek cebulowy - pomożecie ??? 03.06.07, 12:25
      Faktycznie jest ich wiele. Np. www.marions-kochbuch.de/rezept/0231.htm
    • ampolion Re: placek cebulowy - pomożecie ??? 03.06.07, 14:50
      Przepisy, przepisy:
      www.google.com/search?tab=iw&channel=s&client=firefox-a&hl=en&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=placek%20cebulowy
      A może by tak zrobić pizzę?...
      • ampolion Re: placek cebulowy - pomożecie ??? 03.06.07, 15:01
        No i proszę, ktos już pomyslał o tym: przepis na pizzę cebulową!
        gotowanie.onet.pl/8249,0,1,pizza_cebulowa,ksiazka_przepis.html
    • tadek-niejadek Re: placek cebulowy - pomożecie ??? 03.06.07, 14:51
      Burencjo! Proszę o kontakt na e-m. Wyślę Ci sprawdzony przepis na cebulaka z mojej
      księgi przepisów kulinarnych. Pzdr - tn
    • bagatella a moze taki 04.06.07, 16:49
      gdzies kiedys widzialam taki przepis i byc moze, ze cebula do tego placka byla
      duszona na masle z dodatkiem ciemnego piwa typu malt o smaku karmelowym, a po
      upieczeniu placek zostal pomalowany galaretka(gelée) z bialego slodkiego wina
      typu np sauterne lub innego do wyboru. zrobic taka galaretke nie jest trudno,
      moge podac jesli chcesz, pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka