Dodaj do ulubionych

sos musztardowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 13:43
bardzooo prosze o przepis na ciepły sos musztardowy,
jestem laikeim w kuchni dzis robilam z przepisu z neta i wyszedł mi ochydny:(((
pozdr
Obserwuj wątek
        • ba_nita Re:Najpierw podaj swój przepis z łaski swojej...n 04.06.07, 14:01
          Po pierwsze - żadnych kostek. Łyżkę masła rozgrzewasz na patelni (nie może się
          przypalić), dodajesz łyżkę mąki i robisz jasną zasmażkę, potem dodajesz
          musztardę i całość rozprowadzasz mlekiem tak aby nie było grudek. Przyprawy:
          sól, biały pieprz (lub kolorowy), szczypta gałki muszkatołowej, trochę octu
          balsamicznego lub soku z cytryny/limonki do smaku. Koniec roboty.
          Druga wersja:
          2 łyżki musztardy, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 0.75 szkl. bulionu z
          włoszczyzny, 3 cebule, 1 łyżka cukru, 0.25 szkl. białego wytrawnego wina,
          sok z cytryny, sól, cukier, 1 żółtko.

          Obraną cebulę opłukać, pokroić i udusić na maśle. Gdy zmięknie, oprószyć mąką,
          wymieszać, dusić jeszcze kilka minut, zalać bulionem. Ugotować do miękkości (1/3
          bulionu powinna wyparować). Dodać wino, musztardę i zmiksować lub przetrzeć
          przez sito. Zrumienić na suchej patelni łyżkę cukru. Karmel rozpuścić zalewając
          przyprawionym sosem, podgrzewać i zaciągnąć żółtkiem przyprawić do smaku solą i
          pieprzem.
    • figgin1 Re: sos musztardowy 04.06.07, 13:57
      Rozpuść w rondlu masło, dodaj nieco mąki i bardzo delikanie zrumień. Daj trochę
      słodkiej śmietanki, mały ząbek czosnku. dolej wody i wrzuć lisć laurowy. Chwilę
      trzeba mieszać razem zeby sie pogotowało, nie może za bardzo zgęstnieć wiec
      dolewaj wody. Pod koniec daj dwie łychy musztardy i żółtko jajka (dla smaku,
      nie gęstości. Jak lubisz to daj koperek.
      Szczególnie polecam musztardę ziołową, miodową albo francuską. Odpada
      chrzanowa, grilowa, meksykańska i takie tam. Jak chcesz ostry sos
      użyj "rosyjskiej"

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka