Dodaj do ulubionych

Miarka do butelek!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 14:54
Przerzucam to pytanie z forum napoje bo nikt mi nic nie odpowiedział... Może tutaj ktoś coś poradzi?

Proszę o pomoc - czy ktoś wie w jaki sposób/jakim sprzętem mierzyć zawartość butelek z alkoholem? Rozpoczynam prowadzenie klubu w
Krakowie i zastanawiam się w jaki sposób inwentaryzować zawartość otwartych butelek - przecież nie będe ich przelewać za każdym
razem.... Czy są jakieś miarki albo inny system? Z góry dziękuję za pomoc:)
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Miarka do butelek!!!! 05.06.07, 15:00
      przychodzi mi tylko na maysl chalupniczo zrobiony wzornik
      pusta butelka, niezmywalny pisak i kieliszek
      po kazdym wlanym kieliszku zrobic kreske i tak do zapelnienia

tyl ze pzeciez wiekszosc likierow, wodek i innych takich ma charakterystyczny
      ksztalt butelki , wiec wszystko na nic
    • mwookash Waga? nt. 05.06.07, 15:44

• ba_nita Re: Miarka do butelek!!!! 05.06.07, 15:54
      Znając objętość butelki wiesz ile z niej wyjdzie drinków. Resztę zrobi kasa
      fiskalna.
    • ampolion Re: Miarka do butelek!!!! 05.06.07, 20:07
      Jeśli butelka równomiernie cylidryczna to podziel zawartość pełnej (np. 750 ml)
      przez wyskość zawartości w cenymetrach. Da ci to ilość ml na każdy centumetr
      wysokości płynu. Zmierz wyskość pozostałej wódki w butelce, podziel przez ten
      wskażnik i otrzymasz aktualaną zawartość. Od tego łatwa droga do sprawdzenia
      ilości kieliszków.
      Czy to tak?
      • Gość: Miki Re: Miarka do butelek!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 11:19
        Ten przelicznik dla cylindrycznych butelek jest super - oczywiście nie obejmuje wszystkich przypadków ale to już krok na przód. Słyszałam, że są miarki takie typowo barmańskie (papierowe czy plastikowe szablony), które przykłąda się do butelek i po prostu otrzymuje wynik. Są przystosowane do butelek różnych kształtów. Ale nie wiem czy ktokolwiek to ma... Co do wyliczeń z kasy fiskalnej - inwentaryzacje będę robić właśnie po to, by zobaczyć czy dane z kasy zgadzają się z rzeczywistym stanem. Przeliczenie ile drinków wychodzi z butelki też jest w zakresie moich możliwości intelektualnych:)
        • Gość: Miki Re: Miarka do butelek!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 11:22
          Wagę też mamy ale też trzeba by znać wagę każdej pustej butelki (czyli też najpierw wszystko poprzelewać i poważyć puste szkło).

Serdecznie dziękuję za wszystkie rady i... czekam na dalsze:)
        • ampolion Re: Miarka do butelek!!!! 06.06.07, 14:12
          Mówiąc o cylindrycznej butelce mam na mysli butelkę jednolitego kształtu, a nie
          wąską w pasie i szeroką w biodrach butelkę typu klasycznej od Coca Coli:
          www.gifs.net/Animation11/Food_and_Drinks/Cold_Beverages/Coca_Cola_bottles.gif
          • Gość: Miki Re: Miarka do butelek!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 16:58
            Generalnie chodzi o to, by obwód/przekrój butelki był taki sam na każdej wysokości (czyli wchodzą w to butelki-walce jak większość wódek, czy prostokąty jak johnnie walker) - choć zwykle trzeba by odliczyć zawartość szyjki. Tak to rozumiem. Powoli skłaniam się jednak bardziej do wagi - szybciej jest ważyć niż mierzyć:) Ale dalej myślę, że to się da jakoś prościej zrobić...
    • bagatella A jakby tak...w prosty sposob 06.06.07, 18:03
      zastosowac ten sam system co przy sprawdzaniu poziomu oleju w samochodzie?
      tzn wziac jakis metalowy precik, wystarczajaco dlugi dla butelki i zrobic na
      nim odpowiednie podzialki np do 750ml. wystarczyloby wtedy tylko wsadzac czysty
      precik do butelki i sprawdzac poziom plynu, szybko i bez zbednych komplikacji.
    • Gość: Nobullshit Re: Miarka do butelek!!!! IP: *.spray.net.pl 06.06.07, 22:49
      Może po prostu spytaj, jak to robią w innej knajpie? Tzn. jej szefa spytaj,
      nie barmana. Bo my tu tylko za Pomysłowych Dobromirów robimy.
      A może straty spowodowane przez to, że barman parę drinków naleje na lewo,
      trzeba po prostu wliczyć w koszty? Bo co, codziennie będziesz sprawdzał po
      zamknięciu każdą jedną butelkę? Ile to będzie trwało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka