Dodaj do ulubionych

myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny?

IP: *.aster.pl 01.07.07, 23:00
umyte - paciaja
nie umyte - pyszne, ale wątpliwości, kto zbierał jak zbierał itp pozostają
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? 01.07.07, 23:26
      Jedyna metoda-jesli trzeba koniecznie myc-to wsypac na sitko i zanurzyc na
      moment w misce z woda:)
      • jacek1f nie. n-t 01.07.07, 23:44
        • anula36 Re: nie. n-t 02.07.07, 01:02
          a tak strasznie je umyjesz sama woda? zawsze jadlam niemyte i zyje.
          • zyrafa46 Re: nie. n-t 02.07.07, 09:39
            Szczoteczka (nowa!!!) do mycia paznokci + ekologiczny płyn do mycia naczyń.
            Będą czyściutkie.
      • Gość: ewa Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 14:30
        Tylko co da takie zanurzenie?????????????? Ja jem nie myte ale na szczęście mam
        je z pewnego źródła = rodzinnej działki.
        • fettinia ja tez nie myje-podalam ewntualny sposob:)n/t 02.07.07, 14:55

• pipi65 Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? 02.07.07, 20:00
      ogrodowe mozna nie myć, ale leśne maliny, albo borówki niestety tzreba
      przerobić na paciaję, bo starsznie dużo bąblowca ostatnio (rodzaj tasiemca,
      przenoszony przez zwierzęta leśne)
    • Gość: aha Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 21:35
      Na boga - NIE MYĆ! Brać, jakie są, z dobrodziejstwem inwentarza :>>>
    • Gość: miśka Myć, absolutnie myć!!! IP: *.acn.waw.pl 04.07.07, 17:56
      Ja też kiedyś jadłam nie myte i żyję, ale tak się raz strułam, że prawie
      umarłam...
      Od tamtej pory nie tknę nie umytej maliny czy innego brudnego owoca.
      • lashqueen Re: Myć, absolutnie myć!!! 02.07.14, 10:39
        Mycie sama woda usuwa brud, ale bakterii raczej w 100% nie usuwa.
    • mroofka2 Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? 04.07.07, 18:12
      zbieranych na działce
      nie myję nigdy;))
    • brumming Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? 04.07.07, 19:05
      Myję, bo się brzydzę; biorę po kilka na dłoń i płuczę pod lekkim strumieniem
      wody; rozkładam jedną warstwą na ręczniki papierowe i czekam aż przeschną.
      Kiedy wyschną nie różnią się od niemytych niczym! no, może prócz tego, że są
      czyste.
      Daję dziecku i nie wyobrażam sobie podawać niemytych.
      • Gość: gość Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.14, 09:13
        nie miałaś dzieciństwa. a woda w kranie to też taka czysta że można ją pić, ha ha dobre....
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? 02.07.14, 12:38
      Umyjesz - umrzesz. Nie umyjesz - umrzesz.
      • smutas13 Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? 02.07.14, 13:41
        :))
    • Gość: x Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.07.14, 14:48
      malin i jagod nie plucze, wiekszosc owoców ktore spozywamy tez nigdy!
    • agata.richardson Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? 02.07.14, 20:04
      Hmm... Czyli ile osób - tyle opinii. A ja dalej jestem none the wiser. Niby je myję (tak, jak i inne owoce), ale ciapa wychodzi.. Noi czy to coś daje?
      • bene_gesserit Re: myć albo nie myć oto jest pytanie - maliny? 02.07.14, 20:12
        Mój sąsiad ma działkę. Przez płot jest komercjna uprawa malin. Opowiadał mi, że kiedy zobaczył, co się tam dzieje, w ogóle ich nie je - mytych czy nie. Otóż krzaki są pryskane preparatami przeciw pleśni raz dziennie.

Nie wiem, czy tak jest wszędzie, ale z tego wniosek, ze mycie owoców ma na celu nie tylko zmyce brudu (bo nie wiadomo, kto owoce zbierał i co wcześniej tymi rączkami robił oraz czy np na polu z malinami/truskawkami na pewno jset toaleta z ciepłą wodą, mydłem i ręcznikam papierowymi), ale też ma na celu zmycie chociaż paru warstw chemii, którą mogą być traktowane.

Dlatego też wypowiedzi w rodzaju 'nie myje, jem i żyję', są o kant stołu potłuc - żyjesz, dopóki nie zarazisz się jakimś syfem albo nie będziesz mieć gwałtownych objawów alergii na chemię ogrodniczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka