ancyk.62 05.07.07, 18:45 potrzebuj e zawekowac mieso w słoikach na wyjazd wakacyjny/pod namiot/...jak to zrobić i jakie mięso jest do tego najlepsze A może ktoś ma jeszcze inny pomysł na zabranie domowego jedzonka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ancyk.62 Re: Zajrzyj na gazetową pocztę.nt 05.07.07, 19:19 Banito...jesteś kochany....wielkie dzięki...już zaczynam studiować lekturę... Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec-29 do ba_nity 06.07.07, 15:39 Czy ja też mogę poprosić o przepisy ? - z góry dziękuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_k Re: do ba_nity 07.07.07, 11:13 Czy ja też mogę prosić? Za 2 tygodnie wyjeżdżam w bardzo długą wakacyjną podróż samochodem, i od miesiąca się głowię, co zabrać... Odpowiedz Link Zgłoś
naura Specjalnie dla Ba_nity: wekowany boczek: 06.07.07, 21:49 możliwie chudy boczek pokroić na plastry, ułożyć w dużej misce, przesypać solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie, odstawić na noc w chłodnym miejscu. Po 12-24 godzinach plastry układać w umytych i wyparzonych słoikach, dodawać ząbek czosnku, listek laurowy i ziele angielskie do każdego słoika. Przykrywkę lekko zakręcić i gotować przez 40-50 minut od zawrzenia wody w garze (w zależności od wielkości słoika). Po tym czasie przykrywki dokładnie zakręcić. Przypraw wziąć ile chcąc i lubiąc :) Inny przepis: gdy robi się pasztet, przygotować masy trochę więcej. Nadmiar włożyć do słoików (umytych i wyparzonych) i gotować przez godzinkę. Pasztet można jeść po wystygnięciu, ale boczek koniecznie musi dojrzewać co najmniej dwa tygodnie. A teraz - czy ja też mogę liczyć na zwrotne podanie przepisów na weki? ... Odpowiedz Link Zgłoś
beata118 Re: Specjalnie dla Ba_nity: wekowany boczek: 26.07.07, 19:30 Ja w sprawie boczku ;-) Gdzie on ma dojrzewać w lodówce? Odpowiedz Link Zgłoś
sabrossa a ja mam pytanie dot. przechowywania 06.07.07, 11:38 peklowanego mięsa po otwarciu słoika. Dostałam takowy z zawartością szynki, ale nie zjemy wszystkiego od razu. Czy mięso przechowywać w lodówce w tym właśnie słoiku, czy przełożyć je do szklanej salaterki? I jak długo może ono stać w lodówce? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: a ja mam pytanie dot. przechowywania 06.07.07, 12:26 Możesz spokojnie przełożyć do czego chcesz ale maksymalnie w 7 dni musi być zjedzone. Odpowiedz Link Zgłoś
ancyk.62 Re: bardzo dziękuję i pozdrawiam :) n/t 06.07.07, 17:03 Banito...a gdybym dodała cebulę..???...czy może zakazana do wekowanego mięsa???? w Twoich przepisach jej nie ma...a zatem..? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-74 do ba_nity 06.07.07, 17:20 Bardzo proszę o przepis na peklowanie mięska w słoikach. Z góry wielkie dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-74 Re: do ba_nity 06.07.07, 17:22 Przepraszam miało być wekowanie a nie peklowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wieeewiora Do Banity - psośba o przepisy 08.07.07, 22:40 Czy mogę poprosić o przepisy i podady dotyczące wekowania na meila gazetowego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-74 Re: wekowanie mięsa 08.07.07, 15:26 Jeszcze raz prośba o wekowanie mięsa na kasia.pozdro@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hasty Re: wekowanie mięsa 25.07.07, 18:11 Z pewną nieśmiałością ja też poproszę.Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: wekowanie mięsa IP: 80.48.126.* 25.07.07, 23:15 podaję bardzo pewny bo od lat sprawdzony sposób wekowania mięsa: np."kotlety wieprzowe w wekach" schab opłukac pokroic na kotlety , lekko zbic , posolic,posypac pieprzem i obsmazyc z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano.Gorące kotlety układac ścisło w słojach, pozostawiając 3 cm odstęp od góry.zalac sosem i PASTERYZOWAC: w 1 dniu 1godz, po 24 godz 0,5 godz i w 3 dniu również o,5 godz. w ten oto sposób można konserwowac mięsa pieczone ,duszone smażone . Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang a daleko będziesz miała do sklepu? 26.07.07, 19:55 policz koszty przyrządzenia: Prąd, gaz itd. i Twój czas. Na wsi jest wszystko taniej i nie musisz pichcić. Nawet za granicę nie warto wozić. Wiele rzeczy jest tańszych niż w Polsce. miłego urlopu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch28 Re: wekowanie mięsa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:42 www.wedlinydomowe.pl - konserwy. Odpowiedz Link Zgłoś