Gość: ola IP: *.chello.pl 06.07.07, 19:45 Na gwałt potrzebuję. Pytałam w Bomi i nic. Może mi ktoś pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
of_course Re: a co to jest "krupa"? n/t 08.07.07, 15:44 krupa ż IV, CMs. ~pie; lm D. krup zwykle w lm 1. kasza jęczmienna wyrabiana prymitywnym sposobem przez obłuskiwanie ziarn jęczmienia w drewnianej stępie Krupy jęczmienne. Liczyć krupy być nadmiernie oszczędnym, skąpym, sknerą 2. opad atmosferyczny złożony z ziaren śniegu otoczonych cienką warstwą lodu lub z nieprzezroczystych ziaren lodu Krupy lodowe. Śnieżne krupy. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Krupy 08.07.07, 16:33 images.google.com/images?client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hl=en&q=krupy&btnG=Search+Images&gbv=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: krupy czyli kasza?? n/t IP: *.chello.pl 06.07.07, 21:17 :-) Przepraszam za zwłokę. A w odpowiedzi: tak, krupa w sensie kasza jęczmienna. Tylko, że nie chodzi mi o kaszę jęczmienną, a o krupę. Hmm, hmm... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: krupy czyli kasza?? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 21:29 chodzi ci o jęczmień łuskany? W żarciu dla ptaków jest:) Luskany i polerowany to pęczak- w kazdym sklepie albo kup na bazarku jęczmień "Po polskiemu" kasza to chyba krupy. krupa to raczej jakiś regionalizm. Ale ja się nie znam , techniczna jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: krupy czyli kasza?? n/t 09.07.07, 18:01 Gość portalu: ola napisał(a): > :-) Przepraszam za zwłokę. A w odpowiedzi: tak, krupa w sensie kasza jęczmienna > . > Tylko, że nie chodzi mi o kaszę jęczmienną, a o krupę. Krupy to w języku polskim kasze z całego ziarna. Z jęczmienia to będzie pęczak, w handlu bywa też ryż :) i kasza jaglana (choc drobne to, ale jednak krupy). Pytaj o pęczak, pospolicie bywa. DJD Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pomocy! Gdzie mogę kupić krupę? 08.07.07, 19:35 Czy ty aby nie ze wschodu? Bo po rosyjsku krupa to kasza: www.f-krup.com/dz/krupy_paket_4502.jpg Odpowiedz Link Zgłoś