Dodaj do ulubionych

zestaw przyjeciowy: przygotuj dzisiaj podaj jutro

10.07.07, 22:31
mialam gosci, obiecalam nakarmic, ale nie chcialam stac w kuchni szykujac
(prawie)eleganckie potrawy, wiec przygotowalam rzeczy, ktore do siebie
pasowaly a jednoczesnie mogly byc przygotowane dzien wczeseniej (no i do
ktorych mozna bylo podac wina), a wiec nie byly to kotlety mielone, bigos,
salatka z majonezem (nie znaczy to, ze nie lubie):
zakaska: tarta z kurkami i boczkiem (ciasto zapieczone, kurki i smietana z
jajkiem przygotowane wczoraj. Dzisiaj tylko wszystko polaczyc i piec 30 min).
glowne danie: roladki z indyka z gorgonzola zawiniete w szynke parmenska
(podpieczone wczoraj, dzisiaj jedynie dopieczone przez 10 min) i sycylijska
caponata (nie trzeba podgrzewac)
deser: tort orzechowy Nigelli z malinami

Macie jakies ciekawe zestawy imprezowe, mniej lub bardziej eleganckie, ale
wymagajace minimum nakladu pracy w dniu imprezy?
Obserwuj wątek
    • Gość: jl75 Re: zestaw przyjeciowy: przygotuj dzisiaj podaj j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 08:32
      Czy mogłabym uzyskac przepis na te super danka, które Pani przygotowała?
      Dzięki.
      • jo.hanna niektore z przepisow 11.07.07, 18:20
        ciasto orzechowe:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46963&w=63024093&a=65730814
        tarta z kurkami:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16813941&a=17026179
        caponata:
        baklazan, cukinia, 1/2 kopru rzymskiego, cebula, 3 pomidory obrane ze skorki
        5 lyzek dobrego czerwonego octu winnego (najlepiej wlasnej produkcji), lyzka
        cukru, dwie kostki ciemnej czekolady, garsc rodzynek, gasc orzeszkow pinii,
        kilkanascie listow bazylii, oliwa
        Warzywa pokroic w gruba kostke (ok 1 cm), podsmazyc az do zrumienienia na
        goracej oliwie. W osobnym garnku usmazyc drobno posiekana cebule, dodawac do
        niej obsmazone warzywa, dodac grubo pokrojone pomidory i bazylie. Dobrze
        przykryc. Ocet podgrzac, dodac cukier i posiekana czekolade. Mieszac, az
        czekolada sie rozpusci. Wszystko wlac do warzyw. Dodac rodzynki, orzeszki, sol i
        pieprz. Zostawic pod przykryciem przez min. 2-3 godziny. Podawac w temperaturze
        pokojowej.
    • Gość: senin mniej elegancki, ale za to bardzo smaczny IP: 144.134.77.* 11.07.07, 09:53
      malenkie koftas na przystawke - usmazyc mozna dzien wczesniej
      pilaw lub yellow rice
      i do tego ze 2-3 rodzaje curry (mozna nawet rybne czy krewetkowe jesli sos
      przyrzadzi sie dzien wczesniej i podgrzeje tuz przed podaniem dorzucajac rybe
      lub krewetki i po minucie wylaczajac gaz )
      curry podawac miseczkach tak by kazdy obslugiwal sie sam

niedlugo przed podaniem:
      raita - yogurt i orzechy wloskie z kolendra
      yogurt i ogorek, pomidor z cebula cytryna i zielonym chilli... raite przyrzadza
      sie bardzo krotko- 2-3 minuty z reguly

jakis chlebek, upieczony dzien wczesniej, lub papadums - ja czasami podpieram
      sie w ich przypadku mikrowela (jak mi sie nie chce smazyc i narazac na olejowe
      zapachy;)

na deser - jakies ciasto, lub salatka owocowa (bo ja kiepska w deserach jezdem)
    • winoczerwone Re: zestaw przyjeciowy: przygotuj dzisiaj podaj j 11.07.07, 11:24
      to mój zestaw na jutro:
      zupa krem z marchewki, ugotowana dziś, jutro tylko podgrzana i posypana świeżą
      kolendrą
      wołowina duszona w winie z jabłakmi i cebulą - w całości dziś, jutro tylko
      podgrzewanie; sałata z winegretem musztardowym - liście salaty umyte, w
      lodówce w woreczku spokojnie przetrwaja do jutra i nie zwiedną, winegret tez
      spokojnie poczeka w słoiku; grzanki z bagietki - 5 minut jutro w piekarniku z
      termoobiegiem
      sernik czekoladowy Nigelli - wręcz trzeba go przygotować dzień wczesniej

niezbyt wykwintnie, ale prosto i nie traci na smaku przygotowane duzo wcześniej
      • katse winoczerwone 11.07.07, 14:53
        proszę o przepis na zupę krem z marchewki

w niedzielę robię taki proszony obiad z deserem i muszę większość przygotować w
        sobotę. znaczy nie muszę, ale chcę

K
        • winoczerwone krem z marchewki 11.07.07, 15:16
          A proszę bardzo:-)

1 cebulę trzeba pokroić i podsmażyc na niewielkiej ilości oleju. Do zeszkolonej
          cebuli dodać posiekany 1 ząbek czosnku i utarty kawałek imbiru, poddusić chwilę
          razem, a nastepnie wlać puszkę mleka kokosowego i dodać marchewkę w kawałkach
          (4-5 sporych sztuk). Wlac wodę albo bulion, i wrzucić gwiazdkę anyżu (albo
          dwie, jeśli lubisz anyż a zupy bedzie dużo). To się musi gotować z pół godziny,
          aż marchew zmieknie. Wtedy zupę trzeba zmiksować na krem, i na koniec doprawić
          kuminem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Przed samym podaniem posypac
          posiekaną kolendrą albo pietruszką. Albo i nie, jak ktoś nie lubi.
          • katse Re: krem z marchewki 11.07.07, 17:32
            brzmi mega apetycznie

właśnie intensywnie myślę nad menu na niedziele (urodizny córki)

ponoć ma być gorąco, ale ta zupa i tak mnie kusi jak nie wiem

czy na drugie do niej pasuje nadziewany miesem mielonym kabaczek?

Ten Twój przepis na marchewkową aż zapachniał u mnie

K
            • winoczerwone Re: krem z marchewki 11.07.07, 18:04
              dla mnie kabaczek jak najbardziej, możesz pociagnąć wątek "orientalny",
              przyprawiając mięso
      • deanke Re: zestaw przyjeciowy: przygotuj dzisiaj podaj j 16.07.07, 22:28
        mogę prosić przepis na wołowine duszona w winie z jabłakmi i cebulą??
        uwielbiam polaczenie jablek, miesa i cebuli.. a tego nie jadlam.

D.
        • Gość: winoczerwone Re: zestaw przyjeciowy: przygotuj dzisiaj podaj j IP: 212.122.223.* 17.07.07, 09:57
          proszę: polędwicę wołową albo ligawę pokroić na plastry, rozgnieść lekko
          pięścią. Na oliwie podsmażyć szalotki albo zwykłą cebulę w piórkach do lekkiego
          zeszklenia. Wyjąć cebulę z gara na bok i zrumienić mięso. Do mięsa dołożyc z
          powrotem cebulę i ze dwa jabłka pokrojone w ćwiartki. Najlepsze są twarde
          slodkie jabłka, nie rozpadają się. Dolać kieliszek czerwonego wytrawnego i
          chwilę dusić, aż mięso będzie gotowe, ew. podlać odrobiną wody. Doprawić solą i
          pieprzem. Voila!
          Tak samo mozna postapić z polędwiczkami wieprzowymi.
          Połaczenie mięsa z jabłkami też uwielbiam, podobno to znosi
          wrażenie "tlustości" mięsa. Pyszne są żeberka przełozone plastrami jablek i
          cebuli, skropinoe sosem sojowym i upieczone w piekarniku. Choć to raczej nie na
          te temperatury:-)
          • deanke Re: zestaw przyjeciowy: przygotuj dzisiaj podaj j 18.07.07, 20:45

serdeczne dzieki!
            a bigos z jablek?? mmmm. uwielbiam

D.
    • jo.hanna zestaw letni czyli nic goracego 17.07.07, 19:48
      zupa krem pomidorowo-bazyliowy
      salatka z kurczaka w awokado
      grillowane papryki z sosem czosnkowo-sardelowym
      ananas z cukrem mietowym (GP)
      • winoczerwone Re: zestaw letni czyli nic goracego 17.07.07, 21:01
        jo.hanno a ten sos do papryki to taki bagna cauda na zimno, czy inny? pieczoną
        papryke pokochaLam odkad sie nauczyłam ją ze skórki obierać, chętnie wybróbuje
        cos bardziej wyrafinowanego niż oliwa i ocet winny
        • jo.hanna sos sardelowy 17.07.07, 21:50
          nie chce mi sie w tej chwili sprawdzac, ale chyba oparty jest na zasadach bagna
          calda, czyli oliwa, sardele, czosnek, pietruszka. Wszystko razem podgrzewane, az
          sardele sie roztopia. I takim cieplawym sosem polewam papryki spod grilla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka