Dodaj do ulubionych

spagetti no. 3

IP: *.dag.pl 11.07.07, 11:09
Mam pytanie dotyczące spagetti i podawanego na jego opakowaniu numeru.
Czasami jest to, np. no. 3, a czasami 5 albo 6. Pomimo długich poszukiwań nie
udało mi sie znaleść wyjaśnienia. Może chodzi o grubość makarpnu?
Obserwuj wątek
    • jacek1f tak. n/t 11.07.07, 11:28
    • linn_linn Re: spagetti no. 3 11.07.07, 11:59
      Czasem grubosc moze byc taka sama, ale numery rozne u roznych producentow.
    • ba_nita Re: O makaronach 11.07.07, 12:51
      www.makaron.website.pl/
      • Gość: Justyna Re: O makaronach IP: *.dag.pl 12.07.07, 12:59
        Dzięki banita. Byłam wcześniej na tej stronce, ale nie znalazłam tam tej
        informacji.
        • wampir35 Re: O makaronach 12.07.07, 17:19
          Chodzi o czas gotowania - 3 np. 7 minut, a 5 - 9 itp.
          • linn_linn Re: O makaronach 12.07.07, 17:24
            No z czasem gotowania to bylabym ostrozna. Po pierwsze dlatego, ze nie zawsze
            sie zgadza. Po drugie najslynniejsze spaghetti numer 5 Barilli gotuje sie / wg
            producenta / 8 minut.
            • wampir35 Re: O makaronach 12.07.07, 18:06
              Nie będę się sprzeczać. Kiedyś któryś z producentów dołączył do kluch taką
              tabelkę, z której wynikało, że właśnie do czasu gotowania się te numerki
              odnoszą - im wyższy nr tym dłuższy czas gotowania. Riscosa chyba, nie pamiętam
              juz, nie mam tego pod ręką.
              • linn_linn Re: O makaronach 12.07.07, 18:13
                Tyle ze moze to dotyczyc tylko tego producenta. Nie nalezy tego przekladac na
                inne makarony. Np. spaghettini Barilli maja czas gotowania 5 minut. Im wyzszy
                numer, tym dluzszy czas to tak, ale yo akurat widac po grubosci. Inne rodzaje
                makaronow tez maja numery, ale mysle, ze tak naprawde sluzy to grlownie
                producentom i handlowcom.
                • linn_linn Re: O makaronach 12.07.07, 18:14
                  U Barilli numer 3 maja spaghettini, wiec i tak widac roznice.
                  • wampir35 Re: O makaronach 12.07.07, 18:31
                    No tak, jasne że te oznaczenia dotyczą makaronów konkretnego producenta.
                    Zresztą o grubość i czas gotowania chodzi tylko w przypadku spaghetti i nie ma
                    to większego znaczenia, bo ten czas i tak jest podany na opakowaniu niezależnie
                    od numerka. Po prostu łatwiej je czasem znaleźć na opakowaniach i porównać dwa
                    różne.
                    A handlowcom na pewno ułatwiają zamawianie towaru - numerki sa na wszystkich
                    makaronach, nie tylko na spaghetti :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka