Dodaj do ulubionych

Kuchenna sciaga-poradnik:)

12.07.07, 15:39
Natchnal mnie watek o prostych potrawach,ktore nie wychodza:)Moze w jednym
watku zebrac dobre rady np-jak ugotowac dobry ryz,jak uratowac przesolona
zupe,jak ugotowac jajko na miekko,dobre nalesniki usmazyc itp:)Jesli pomysl
Wam sie podoba to dopisujcie swoje tricki i pewnie wiele osob z tego skorzysta:)
Ja zaczne z nalesnikami:)
Obserwuj wątek
    • fettinia nalesniki 12.07.07, 15:43
      Ciasto na oko-mniej wiecej pol litra mleka i pol litra wody gazowanej(beda
      puszyste)2-4 jajka i tyle maki by mialo konsystencje gestej smietany.Pozwolic
      odpoczac pol godziny.Potrzebna jest dobra patelnia bez odpryskow i dobrze
      rozgrzana.Smazyc na oliwie lub masle.Naprawde wychodza puszyste i sie nie
      rozwalaja przy pieczeniu:)
    • Gość: Matylda Re: Kuchenna sciaga-poradnik:) IP: 85.112.196.* 12.07.07, 16:37
      Święta prawda a jak do tej ilości ciasta doda się 3 łyżki oleju to można smażyć
      nie smarując patelni tłuszczem (wielkie ułatwienie).
    • mmena Re: Kuchenna sciaga-poradnik:) 13.07.07, 09:33
      Moze nie o potrawie, ale o jej czesci. Jesli kroje cebule recznie, przed
      pokrojeniem wbijam w jej koniec widelec. Dzieki temu nie wyslizguje sie z palcow
      i udaje sie ja skroic do konca.
    • Gość: senin uwazaj, fettino, bo znowy o ryzu zaczne ;))nt IP: 144.134.77.* 13.07.07, 10:40
      • fettinia haha:D 13.07.07, 14:38
        Watek wart przypomnienia:)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=53889785&a=53889785
    • Gość: Matylda Re: pierogi IP: 85.112.196.* 13.07.07, 11:58
      Ciasto na pierogi zagniatam z gorącą wodą. Tylko mąka i gorąca woda, żadnych
      jajek, tłuszczu i innych wynalazków. Ciasto łatwiej się wyrabia, jest
      elastyczne, delikatne i daje się rozwałkować na dowolną grubość. Podczas
      gotowania do posolonej wody dodaję kilka łyżek oleju co zapobiega sklejaniu się
      pierogów po wyjęciu z garnka. Mimo to rozkladam je pojedynczo do osuszenia.
      • fettinia Re: pierogi drugi sposob 13.07.07, 15:35
        maka i maslanka-szczegoly w linku:)
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103.html
    • chommiczka Naleśniki 13.07.07, 12:52
      Ja tam do naleśników dodaję tylko jedno jajko i szczyptę proszku do pieczenia i
      ciasto "nie odpoczywa". Tylko od razu robię naleśniki.
      Dodaję też sporo cynamonu. Cudownie pachną i małą ładniutki kolorek :-)
    • chommiczka Jajko na miękko :) 13.07.07, 12:54
      A jajko na miękko, to zazwyczaj robię tak, że wrzucam jajko to zimnej wody,
      potem czekam, aż woda się zagotuje i od momentu zagotowania wody, odmierzam 2
      minuty :)

Słyszałam, że jak się zapali zapałkę i wrzuci do wody z gotującym się jajkiem,
      to wtedy skorupka nie pęka :)
      • ba_nita Re: Jajko na miękko :) 13.07.07, 13:08
        O wiele prościej (no i nie jest to mit) przekłuć dno jajka. Jeśli nie ma się w
        domu odpowiedniego "ustrojstwa" wystarczy w korek po winie wbić igłę od strony
        uszka.
        • chommiczka Re: Jajko na miękko :) 13.07.07, 14:26
          Nie rozumiem.

Co ma przekłucie dna jajka wspólnego z korkiem po winie ??

:) nie bardzo to rozumiem ;)
          • Gość: paratha Re: Jajko na miękko :) IP: *.sds.uw.edu.pl 13.07.07, 15:29
            > Co ma przekłucie dna jajka wspólnego z korkiem po winie ??

Korek z igłą stanowi alternatywę dla "ustrojstwa" dziurkującego jajo:)
          • ba_nita Re: No to sorry siostro Winnetou...)))nt 13.07.07, 15:39

• chommiczka Re: No to sorry siostro Winnetou...)))nt 13.07.07, 16:05
              nadal nie wiem o co chodzi z jajkiem i korkiem :) hehe
              • Gość: Matylda Re: No to sorry siostro Winnetou...)))nt IP: 85.112.196.* 13.07.07, 16:16
                Jajko powinno mieć dziurkę. Trudno zrobić dziurkę w jajku nie wbijając sobie
                igły w palec, wszak skorupka jajka jest twarda. Żeby zrobić dziurkę w jajku
                należy wziąć korek od wina, wbić w ten korek igłę (ale stroną niekolczastą) i w
                ten sposób uzyskamy przyrząd potrzebny do przedziurawienia jajka, unikając przy
                okazji uszczerbku na zdrowiu. Zrozumiałaś? Nie wiem tylko po co to wszystko
                skoro wystarczy do wody wsypać łyżeczkę soli a efekt będzie podobny.
                • ba_nita Re:Użycie soli jest również mitem.nt 13.07.07, 16:33

• ba_nita Re: I trochę rad: 13.07.07, 16:34
      www.solo.webd.pl/dobre_rady.html
      • Gość: Matylda Re: ba_nita IP: 85.112.196.* 13.07.07, 17:06
        No i właśnie w Twoich radach jest, że wodę do gotowania jajek należy posolić.
        Mnie jednak zainteresowało coś innego. Jedna rada brzmi: "Drożdże są świeże
        jeśli po zalaniu gorącą wodą, wypłyną na wierzch." Może i tak ale zawsze
        słyszalam, że drożdze potraktowane gorącym giną i potem już ciasto nie urośnie.
        Jak to wytłumaczysz?

• ba_nita Re: Zadaj pytanie na tamtejszym forum.Nie jestem 13.07.07, 17:12
          autorem tegoż więc do obowiązku tłumaczenia się nie poczuwam. Poza tym gorąca
          woda nie oznacza osiągania temperatur, w których giną drożdże. Sam używam
          drożdży wcześniej zamrożonych i jakoś problemów z nimi nie zanotowałem.
        • winoczerwone Matyldo, 13.07.07, 17:35
          zabijesz drożdże, ale zyskasz pewnośc, że za życia były świeże, hehehe

taka jest własnie czasem wartośc niesprawdzonych porad, kopiowanych z netu
          po co je tu wklejać?
          • myszz drożdże 13.07.07, 17:46
            chyba zaleję sobie drożdże na włoski skórę i paznokcie... pycha są:)
    • Gość: senin jak odswiezyc zielonolisciaste... IP: 144.134.77.* 14.07.07, 11:43
      salate, pak choy, szpinak, ktore lekko oklaply w drodze ze sklepu do domu
      albo w lodowce

do miski z lodowata woda, zamurzyc kompletnie i niech odczeka z pol godziny,
      najlepiej jak to odswiezanie odbywa sie w lodowce

podobnie mozna odswiezac ziola, fasolke lub brokula - ale te, jak juz dojda do
      przywiednietego stanu, to znaczy ze pierwsza swiezosc za nimi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka