Dodaj do ulubionych

sos tatarski

13.07.07, 22:23
uwielbiam, jak gdzies dopadnę, to zjadam z nim wszystko! Ale sama jeszcze nie
robiłam. Na forum nie znalazłam przepisu, a na pewno macie jakieś swoje
sprawdzone. Będę wdzięczna za podanie go :)
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: sos tatarski 13.07.07, 22:36
      hmmm..tez nigdy nie robiłam....

na pewno majonez, to by teraz trzeba było skombinować przepis na dobry majonez,
      na pewno korniszony i grzybki marynowane....yyyyyy..........co dalej to nie wiem :))
    • lirio Re: sos tatarski 13.07.07, 22:47
      Ja robię taki od majonezu po dodatki samodzielny. Polecam - tylko majonez trudno
      zrobić na początku. Olej i jajka (spażone) muszą być schłodzone - z takich w
      temp. pokojowej jeszcze nigdy mi nie wyszło - przepisy podają różnie, w każdym
      razie wszystko musi mieć jednakową temperaturą, albo z lodówki, albo pokojową.
      2 żółtka, 250 ml dobrego oleju lub oliwy, sól, pieprz, łyżeczka dobrej
      musztardy, sok z cytryny do smaku. Jak się majonez rozwarstwi i nie uda, to
      zaczynasz nowy i w końcowym etapie dolewasz ten zniszczony.
      Żółtka lekko rozbijam z musztardą, solą i pieprzem mieszadłami miksera tymi od
      piany i po małej łyżeczce dodaję olej. Za każdym razem olej musi się wchłonąć,
      żeby dodać następny, jak już zacznie się majonezować, to leję olej delikatną
      strugą ze szklanki.
      Tu jest przepis: www.kuchnia.486.pl/content/view/178/18/
      W celu przerobienia na sos tatarski dodaję ogórka konserwowego (2 szt) i
      marynowane pieczarki oraz trochę śmietany 18%. Można dać ogóra kiszonego,
      szypiorku lub cebulki konserwowej.
      • lirio no nie 13.07.07, 22:49
        sparzony!!! miało być
    • mazia Re: sos tatarski 13.07.07, 23:12
      Kupuje marynowana cebulke srebrzysta, marynowane ogorasy, marynowane grzbki jak musze, jak nie mam wlasnego chowu.
      Siekam cebulki, grzybki i korniszony, doprawiam ostra musztarda (odrobine) cukrem, sola i pieprzem na smak. Do tego majonez i gesta smnietana do smaku. Jak mam to dodaje swiezego, posiekanego estragonu, czasem trybuli lub kolendry. Czasem wciskam pare kropel soku z cytryny. Czasem czosnek - wszystko zalezy od aktualnego "smaka".

PS
      jak jest dymka, a teraz jest, to daje duuuuzo dymki!
    • cilla77 Re: sos tatarski 16.07.07, 00:49
      kurcze, dzięki dziewczyny, spróbuję, aczkolwiek z tym robieniem majonezu
      własnorecznie nie obiecuję ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka