cilla77 13.07.07, 22:23 uwielbiam, jak gdzies dopadnę, to zjadam z nim wszystko! Ale sama jeszcze nie robiłam. Na forum nie znalazłam przepisu, a na pewno macie jakieś swoje sprawdzone. Będę wdzięczna za podanie go :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: sos tatarski 13.07.07, 22:36 hmmm..tez nigdy nie robiłam.... na pewno majonez, to by teraz trzeba było skombinować przepis na dobry majonez, na pewno korniszony i grzybki marynowane....yyyyyy..........co dalej to nie wiem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: sos tatarski 13.07.07, 22:47 Ja robię taki od majonezu po dodatki samodzielny. Polecam - tylko majonez trudno zrobić na początku. Olej i jajka (spażone) muszą być schłodzone - z takich w temp. pokojowej jeszcze nigdy mi nie wyszło - przepisy podają różnie, w każdym razie wszystko musi mieć jednakową temperaturą, albo z lodówki, albo pokojową. 2 żółtka, 250 ml dobrego oleju lub oliwy, sól, pieprz, łyżeczka dobrej musztardy, sok z cytryny do smaku. Jak się majonez rozwarstwi i nie uda, to zaczynasz nowy i w końcowym etapie dolewasz ten zniszczony. Żółtka lekko rozbijam z musztardą, solą i pieprzem mieszadłami miksera tymi od piany i po małej łyżeczce dodaję olej. Za każdym razem olej musi się wchłonąć, żeby dodać następny, jak już zacznie się majonezować, to leję olej delikatną strugą ze szklanki. Tu jest przepis: www.kuchnia.486.pl/content/view/178/18/ W celu przerobienia na sos tatarski dodaję ogórka konserwowego (2 szt) i marynowane pieczarki oraz trochę śmietany 18%. Można dać ogóra kiszonego, szypiorku lub cebulki konserwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: sos tatarski 13.07.07, 23:12 Kupuje marynowana cebulke srebrzysta, marynowane ogorasy, marynowane grzbki jak musze, jak nie mam wlasnego chowu. Siekam cebulki, grzybki i korniszony, doprawiam ostra musztarda (odrobine) cukrem, sola i pieprzem na smak. Do tego majonez i gesta smnietana do smaku. Jak mam to dodaje swiezego, posiekanego estragonu, czasem trybuli lub kolendry. Czasem wciskam pare kropel soku z cytryny. Czasem czosnek - wszystko zalezy od aktualnego "smaka". PS jak jest dymka, a teraz jest, to daje duuuuzo dymki! Odpowiedz Link Zgłoś
cilla77 Re: sos tatarski 16.07.07, 00:49 kurcze, dzięki dziewczyny, spróbuję, aczkolwiek z tym robieniem majonezu własnorecznie nie obiecuję ;))) Odpowiedz Link Zgłoś