Dodaj do ulubionych

Sos do strogonoffa

01.08.07, 13:41
Poradźcie proszę jak przyrządzićsos do strogonoffa, żeby był pyszny?
Obserwuj wątek
    • gringo68 to proste 01.08.07, 15:23
      Chyba niewiele gotujesz skoro nie wiesz, że sos w strogonoffie jest integralną
      częścią potrawy która powstaje w trakcie jej gotowania nie jako dodatek. I
      żaden fix ci tego nie zastapi.

Pociętą w paseczki wołowinę podsmażasz na maśle z cebulką i delikatnie
      posypujesz mąką cały czas mieszając aby nie powstały grudki, dodajesz pokrojone
      pieczarki i podlewasz wodą. Zostawiasz na małym ogniu aby potrawa się powolutku
      dusiła ok. 1,5 godziny (osobiście wolę twardszą wołowinę niż rozłażącą się),
      pod koniec dodajesz przyprawy i potrawa razem z sosem gotowa...

niektórzy rozprowadzają jeszcze wsosie śmietanę, ale to już kwestia gustu...
      • Gość: Matylda Re: to proste IP: 85.112.196.* 01.08.07, 16:47
        Można też dusić bez mąki a dopiero na końcu trochę sos zagęścić. W ten sposób
        unika sie przypalenia.
        • gringo68 Re: to proste 02.08.07, 08:47
          Gość portalu: Matylda napisał(a):

> Można też dusić bez mąki a dopiero na końcu trochę sos zagęścić. W ten sposób
          > unika sie przypalenia.

Można tak, chociaż moim zdaniem wtedy ryzyko zgrudkowania jest większe,
          zapomniałem napisać, że w czasie duszenia wskazane jest częste i regularne
          mieszanie...
      • Gość: ania_m na pewno nie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 16:54
        nie wiem co gringo zna pod ta nazwa, ze stroganoffem nie ma to gwarantowanie nic
        wspolnego
        po pierwsze potrawe przyzadzamy z poledwicy wolowej pocietej na paseczki, ktora
        tylko obsmazamy i zdejmujemy z patelni. na koncu wrzucamy ja znowu do sosu i za
        minutke podajemy.
        sos:
        1-2 posiekane cebulki dymki podduszamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone
        w plasterki. kiedy sie zarumienia i beda gotowe leci maly kieliszek koniaku.
        nastepnie oproszamy grzyby maka, na to woda, lub jeszcze lepiej bulion,
        ewentualnie lyzeczka- dwie koncentratu pomidorowego. sol pieprz, posiekany
        korniszon i lyzka musztardy. podprawiasz jeszcze cukrem w malej ilosci.
        ewentualnie jak lubisz dopraw smietana. we francuskim oryginale (taa, wiemy
        potrawa jest ruska, tym nie mniej we francji bardzo popularna, a ich kuchnie
        cenie zdecydowanie wyzej)nie ma czerwonego wina, ale wiele przepisow zaleca jego
        dodatek do bulionu badz wody.
        na koncu posypujesz sos lyzka drobniusienko posiekanej natki i do goracego
        wrzucasz usmazona wczesniej poledwice. czekasz minutke badz dwie i podajesz
        • Gość: sto kobiet Re: na pewno nie tak IP: 66.241.143.* 01.08.07, 17:47
          Glowny watek wyglada mi ta kryptoreklame kolejnego produktu pewnej firmy
          (osobiscie: bleeeeee).
          I podpisuje sie obiema rekoma pod postem Ani: stroganoff robi sie z poledwicy
          wolowej - szybko i malymi partiami podsmazanej (niektorzy pod koniec podpalaja
          patelnie z alkoholem, ale nie polecam niewprawionym.
          Tego sie nie dusi godzinami, bo mieso nie ma byc kruche tylko soczyste.
          • elam1 ile ludzi tele wersji:) 02.08.07, 09:20
            Ogórek zdecydowanie tak pokrojony w paseczki.
            Ale nie mam w swoim przepisie przecieru pomidorowego tylko musztardę, biały
            pieprz (żaden inny) - to ma być szary sos, z cebulką, mięskiem, pieczarkami się
            zgadzam, podlewany bulionem nie wodą, no i masełko, pietruszka zielona, trochę
            czosnku - ze śmietaną lub bez ja lubię ze śmietaną.
            Mam tak małymi porcjami smaży się miesko na maśle, przekłada do garnka i
            utrzymuje w cieple, potem smaży się cebulę z pieczarkami i podsypuje się to
            mąką, do garnką i dodajemy bulion, ogórki( ja mam kiszone, ale niem nic
            przeciwko korniszonom), czosnek, biały pieprz + troszkę musztardy, poddusić
            posypać pietruszką, no i śmietana.
            Nie szaleć z przyprawami, a już na pewno, żadne gotowe fix, czy mieszanki.
            Każda potrawa ma mieć swój smak, a jak je doprawimy np. wegetą - to wszystko
            smakuje tak samo - niestety.
        • gringo68 Re: na pewno nie tak 02.08.07, 08:52
          Gość portalu: ania_m napisał(a):

> nie wiem co gringo zna pod ta nazwa, ze stroganoffem nie ma to gwarantowanie
          ni
          > c
          > wspolnego
          > po pierwsze potrawe przyzadzamy z poledwicy wolowej pocietej na paseczki,
          ktora
          > tylko obsmazamy i zdejmujemy z patelni. na koncu wrzucamy ja znowu do sosu i
          za
          > minutke podajemy.
          > sos:
          > 1-2 posiekane cebulki dymki podduszamy na patelni, dodajemy pieczarki
          pokrojone
          > w plasterki. kiedy sie zarumienia i beda gotowe leci maly kieliszek koniaku.
          > nastepnie oproszamy grzyby maka, na to woda, lub jeszcze lepiej bulion,
          > ewentualnie lyzeczka- dwie koncentratu pomidorowego. sol pieprz, posiekany
          > korniszon i lyzka musztardy. podprawiasz jeszcze cukrem w malej ilosci.
          > ewentualnie jak lubisz dopraw smietana. we francuskim oryginale (taa, wiemy
          > potrawa jest ruska, tym nie mniej we francji bardzo popularna, a ich kuchnie
          > cenie zdecydowanie wyzej)nie ma czerwonego wina, ale wiele przepisow zaleca
          jeg
          > o
          > dodatek do bulionu badz wody.
          > na koncu posypujesz sos lyzka drobniusienko posiekanej natki i do goracego
          > wrzucasz usmazona wczesniej poledwice. czekasz minutke badz dwie i podajesz

wersji strogonoffa jest tyle ilu kucharzy, a ja w przeciwieństwie do ciebie nie
          uzurpuję sobie prawa do monopolu na jedynie słuszną recepturę.

prodałem po porstu wersję basic, najbardziej zbliżoną do otrodoksyjnej i
          napisałem, że przyprawy i dodatki można zastosowa wg uznania...

idąc tokiem twojej argumentacji można przyjąć, że twój przepis to też nie
          strogonoff, tylko gulasz wołowy, bo ja np używam mięza zrazowego....
          • Gość: evro44 Re: na pewno nie tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 09:50
            ilu kucharzy tyle byków w pisowni!!!
            • Gość: ania_m beef strogAnoff, nie strogOnoff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 10:05
              en.wikipedia.org/wiki/Beef_Stroganoff
            • elam1 Ja za swoje przepraszam 02.08.07, 10:10
              Szczególnie ten w tytule.
              Staram się pisać właściwie, ale czasem jest jakaś literówka.
              Wynika to z pośpiechu :)
              • Gość: ania_m nie masz za co :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 10:15
                w sumie w polsce mowimy "strogonow" i kazdy wie o co chodzi.
                w koncu to forum "kuchnia", a nie "poprawna polszczyzna" i literowki maja prawo
                sie zdarzyc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka