Dodaj do ulubionych

piers z kurczaka

IP: *.cable.ubr10.hy.blueyonder.co.uk 03.07.03, 14:32
wlasnie wyciagnelam piersi z kury z zamrazary. macie jakies pomysly na ich
przygotowanie?? ja myslalam o klopsikach w sosie pomidorowym albo jakim
innym bardziej delikatnym.
z gory dzieki za propozycje
Obserwuj wątek
    • alluette Re: piers z kurczaka 03.07.03, 14:47
      ja polecam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=4669051

pozdr.
      a
      • Gość: Agata Re: piers z kurczaka IP: *.net 03.07.03, 14:54
        i zapiec razem z majonezem ?
        • Gość: kaska Re: piers z kurczaka IP: *.tele2.pl 03.07.03, 15:04
          najrposciej to rozbic i na oliwie z oliwek, na ktora wczesniej dasz troche
          czosnku i natki, szybko podsmazyc z obu stron. Mozna posmarowac musztarda.
          Gotowe.
          • Gość: aniela Re: piers z kurczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:46
            Gość portalu: kaska napisał(a):

> najrposciej to rozbic i na oliwie z oliwek, na ktora wczesniej dasz troche
            > czosnku i natki, szybko podsmazyc z obu stron. Mozna posmarowac musztarda.
            > Gotowe.

niebo w gembie
    • Gość: kaska Re: piers z kurczaka IP: *.tele2.pl 03.07.03, 15:11
      albo podsmazyc na oliwie z maslem i potem wcisnac cytryne.
      • Gość: Tess Re: piers z kurczaka IP: *.telia.com 03.07.03, 18:17
        rozbij delikatnie,upanieruj ,jak schabowy i na patelnie,,,,
        • Gość: kluba1 Re: piers z kurczaka IP: *.we.client2.attbi.com 03.07.03, 18:31
          piers troche rozklepac przez folie, na patelnie wlac oliwe i dodac odrobine
          masla dla smaku , piers obsmazyc na zloto, podlac bialym winem i dodac kapary -
          pycha !!
    • hania_76 Re: piers z kurczaka 03.07.03, 18:30
      A ja bym najpierw obsmażyła natarła czosnkiem i tymiankiem, a później dusiła w
      białym winie dodając jeszcze trochę tymianku i pokrojone zielone oliwki.
      Jeszcze odrobina śmietany, chwilę podusić wszystko razem i gotowe.
      • Gość: giezik Re: piers z kurczaka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 19:57
        moze juz za pozno, jeden z moich (i mojej żonki) ulubionych przepisow

KURCZAK W SOSIE CZEKOLADOWYM

6 (170 g każda) piersi z kurczaka, bez kości i skóry
        6 łyżek masła
        60 ml konfitur z czerwonej porzeczki (używałem również jako substytutu z
        czarnej)
        6 dużych brzoskwiń, obranych, bez pestek (mogą być naturalnie puszkowe)
        40 g brązowego cukru
        190 ml soku z jabłek
        1 laska cynamonu
        3 goździki
        3 łyżki mąki pszennej
        190 ml śmietany do ubicia
        450 g świeżych malin
        2 łyżki soku z cytryny
        3 łyżki cukru
        80 g startej, półsłodkiej czekolady

Piersi z kurczaka umyć i wysuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Roztopić 2
        łyżki masła, posmarować kurczaka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez
        30 minut. Kurczaka posmarować konfiturami z czerwonej porzeczki i piec przez
        dodatkowe 5 minut.
        Podczas pieczenia kurczaka, pokroić brzoskwinie i włożyć do rondelka. Dodać
        brązowy cukier, sok z jabłek, laskę cynamonu i goździki. Dusić przez 20 minut.
        Cynamon i goździki wyrzucić.
        W rondelku rozgrzać 3 łyżki masła. Dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na małym
        ogniu. Wmieszać śmietanę i dusić przez 5 minut. Wmieszać brzoskwinie.
        Maliny zmiksować w robocie kuchennym. Przecisnąć przez sito (aby usunąć pestki)
        do małego rondelka.
        Dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Ogień zmniejszyć i dusić, aż sos
        zmniejszy objętość do 250 ml. Wmieszać czekoladę, odstawić z ognia i wmieszać
        pozostałe masło.
        Kurczaka wyjąć z piekarnika.
        Sos brzoskwiniowy przelać na talerze, na wierzch położyć kurczaka i polać sosem
        czekoladowym.
        6 porcji

• Gość: marzencia21 Re: piers z kurczaka IP: *.mtnet.com.pl 03.07.03, 20:49
      proponuje pierś z kurczaka zawijany z pieszarkami i żółtym serem.Delikatnie
      rozbij mięso ,pokrój pieczarki nie za drobno i podsmaż nz oliwie.Dodaj na tego
      kotleta razem z serem.Zwiń w rulonik i przebij wykałaczką i opanieruj.SMAŻYĆ
      NZ OLEJU LUB OLIWIE.Pozdrawiam.
    • Gość: mika 49 Re: piers z kurczaka IP: *.icpnet.pl 03.07.03, 22:53
      każda pierś przekrawam wzdłuż trochę rozbijam,maczam w rozbełtanym jajku,potem
      w mące smażę na oliwie na złoty kolor odkladam na blachę ,solę i pieprzę.Na
      każdy kawałek kładę kawałek ananasa i przykrywam plastrem sera.Do piekarnika
      na 20 min.Z każdej piersi 3 sznycelki.bomba Pa
      • Gość: Maryla Re: piers z kurczaka IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 12:33
        Miele piersi(surowe) dodaje ok 15 dag (na 3 piersi) usmazonych pieczarek z
        cebulką, 3 zabki czosnku i zielona pietruszkę. Przyprawiam to rosołkiem z
        kostki rozpuszczonym w 2-3 łyzkach gorącej wody.Kleję małe pierożki ,takie
        na raz :-))))) Dobre są polane masłem lub gęsta smietaną:-))) PYCHA
        • Gość: gucio Re: piers z kurczaka IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.07.03, 11:07
          I co robisz z tymi pierożkami gotujesz czy smażysz czy też na surowo polane tą
          śmietaną pożerasz coś niedokładny ten przepis czy wszystkie na forum są takie ??
    • Gość: Magdabi Re: piers z kurczaka IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 04.07.03, 18:19
      Piersi natrzeć czosnkiem, solą, ziołami prowansalskimi, pokropić oliwą z oliwek
      i do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, po 12 min z każdej strony. Ekstra
      szybkie, ekstra kruche, soczyste, mięciutkie i delikatne. Do tego ziemniaki z
      koperkiem i jarzynka z brokułów i kalafiora podsmażone szybko na oleju i sosie
      sojowym.
    • marghe_72 Re: piers z kurczaka 04.07.03, 19:58
      To będzie nieco kaloryczne, ale pycha (według mnie). Poza tym robi sie
      ekspresowo
      Piersi kurze
      wino białe (ew. koniak itp)
      Śmietana (np. 18 do zup i sosów)
      Musztarda gruboziarnista
      sol
      pieprz
      oliwa (ew. olej - cp kto lubi)

Piersi kurze pokroic w kostke, wrzucic na rozgrzana oliwę, obsamzyc. Podlać
      winem, pozwolić aby odparowało. Zalac śmietaną, dodać musztardę. Doprawić.
      Dusić.
      Podawac z ryżem
      Smaczengo
      M.

PS. Wybaczcie, zę nie podaję ilości, ja niestety wszystko na oko robię; w
      kazdym razie musztardy musi być sporo (ale potem uwaga z solą, bo musztarda
      sama w sobie jest słona ). Na porcję dla 3 - 4 osob zużywam 2 śmietany.
      Gdyby całość za bardzo zgestniala, można podlać bulionem .
    • Gość: 2mek Re: piers z kurczaka IP: *.acn.waw.pl 06.07.03, 12:47
      Skopiowałem ten przepis ze strony Akademii Schellera.

Robiliśmy go z również ze schabem i z piersią kurczaka. Wychodzi fantastycznie.
      Jest to potrawa pikantna. Pierś jest bardzo soczysta.

Pierś proponuję podzielić na 2-3 cienkie plastry. Smażenie jest bardzo krótkie
      więc plastry nie mogą być grube. Na chwilę przed zdjęciem z patelni można
      wrzucić łyżeczkę masła.

Ryba na czarno (cajun)

Danie raczej pikantne, najlepiej użyć sandacza, suma lub miętusa. Gęsta
      panierka zatrzymuje wilgoć, spieczona po wierzchu ryba będzie więc bardzo
      soczysta w środku.

W miseczce mieszam łyżkę suszonej słodkiej papryki, łyżkę soli, po pół łyżki
      czarnego mielonego pieprzu, białego pieprzu i chilli, łyżeczkę suszonego
      tymianku, tyle samo oregano i roztarty ząbek czosnku.

Ok. 150-gramowe kawałki sfiletowanej i pozbawionej skóry ryby suszę dokładnie
      bibułką lub papierowym ręcznikiem, obtaczam w przyprawach i kładę na rozgrzaną,
      całkowicie gołą patelnię, tą bardziej płaską stroną, gdzie była skóra, do dołu.
      Gdy się już lekko przypali, na czarno, przewracam na drugą stronę. Po chwili na
      patelni wokół ryby pojawią się krople brązowego sosu. Smażę jeszcze przez
      chwilę (w nowoczesnej kuchni ryba ma prawo być leciuchno surowawa) i podaję z
      sałatką własnego patentu (poniżej).

• Gość: Kawawa Re: piers z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 13:41
      Za mna chodzil ostatnio kurczak w potrawce... To bylo znienawidzone danie z
      mojego dziecinstwa, ale po kilkunastu latach w sobote postanowilam zrobic
      takie cus:
      Piers z kurczaka wrzucilam do garnka z woda i (o Boze!) nasypalam do niego
      wloszczyzny z mrozonki (wiem, ze to "o zgrozo" w sezonie, ale nie chcialo mi
      sie isc do sklepu... :)) Posolilam to wszystko Vegeta - tak zeby bylo dobrze
      slone. Gotowalam i gotowalam, az zrobil sie z tego taki niby rosolek (bardzo
      cienki :) Wyjelam kurczaka, odcedzilam wywar. W rondelku rozpuscilam tak ze
      dwie łychy masla, wsypalam jedna łychę maki i zrobila sie zasmazka, ktora
      zalalam zimnym wywarem. Trzeba bylo dobrze mieszac, zeby nie "przywarlo"... i
      gotowalam do konsystencji lekko gestawej. Potem juz tylko troche soku z
      cytryny + otarta skórka (z cytrtny), cukier do smaku (zeby bylo raczej
      kwasnawe), smietana (uwaga, po dodaniu smietany sos jeszcze gestnieje) i
      posiekany koperek. Piers kurczaka porozrywalam na mniejsze kawaleczki i
      wrzucilam do garnka z sosem. Do tego ryz... polalam go sosem, obok kurczaczek
      i bylo pychaaa!!! Chociaz nie jestem zwolennikiem takich "papek", to fajnie
      bylo przypomniec sobie smak z dziecinstwa :))))
      Smacznego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka