Dodaj do ulubionych

gotowanie ryżu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 23:48
jak ugotować ryż żeby był sypki ??
Obserwuj wątek
    • korek1000 Re: gotowanie ryżu 02.09.07, 23:55
      Wybrać dobry gatunek, bez dużej ilości skrobi np. basmati. Dodatkowo
      można jeszcze gotować w dużej ilości wody i zebrać to coś (skrobia)
      co się na wodzie zbiera.
    • Gość: senin Re: gotowanie ryżu IP: *.bri.connect.net.au 03.09.07, 10:02
      wsyp do garnka 2 szklanki ryzu, wyplucz ze 2-3 razy(zeby wyplukac
      maczke)
      zalej woda ponownie (powinno byc ok 2 cm wody ponad powierzchnia
      ryzu

      dodaj sol
      przy kilku pierwszych podaejsciach dodaj troche tluszczu - lyzke
      oleju/ kawalek tluszczu z kurczaka/troche masla - to tak na wszelki
      wypadek

      przykryj , doprowadz do wrzenia, pogotuj ze 2-3 minuty, jak woda juz
      prawie calkiem "wciagnieta" zmniejsz palnik to minimum lub zupelnie
      wylacz


      odczekaj jakies 20 minut, widelcem rozgrzeb powierzchnie ryzu,
      sprawdz czy miekki (musi byc troche taki jak gummi
      baerchen- sprezysty ale da sie rozgniesc palcami na miazge) ziarenka
      powinny sie lekko sklejac, ale byc osobno


      • Gość: asia Re: gotowanie ryżu IP: 81.210.69.* 03.09.07, 12:39
        Ryż bardzo dokładnie umyć ,az woda będzie całkiem przeżroczysta.
        Na szklankę ryżu zagotować dwie i pół szklanki wody z lyżeczką masla.
        Wsypać ryż.Gotować na małym ogniu mieszając aż ryż wchłonie
        wodę.Przykryć , zapakowac w gazetę .koc i pod....kołdrę(pierzyn już
        teraz nikt nie ma) na 1-1.5 godz.
        GWARANCJA "BABUNI" ZE RYŻ BĘDZIE SYPKI!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka