pump_it_up 05.09.07, 21:44 znacie jakis fajny przepis na przegrzebki?mozna je kupic wszedzie,bo jeszcze nie probowalam. czy wiecie jak zrobic tartar sos,butterscotch sos i hollandaise sos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda-maria Re: pare pytan laika, przegrzebki, tartar sos itp 06.09.07, 15:36 Pisala o nich obok p. Agnieszka Kreglicka / dn. 29-05-2006 /. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Przegrzebki 06.09.07, 21:28 Można je dostać, łatwiej o mrożone. Linkuję wypróbowane przez siebie przepisy: Przegrzebki w sosie szafranowym: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,48502004,48502004.html Chowder z przegrzebkami: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61737690,61737690.html Do tego przepisu nie mam zdjęcia, ale najprościej zrobić przegrzebki w białym winie: 1. przegrzebki opłukać i rozmrozić (ja rozmrażam w mleku, żeby wyciągnąć z nich "rybny" zapach) 2. na patelni rozgrzać trochę masła i łyżkę oliwy, wrzucić przegrzebki i przyrumienić je z dwóch stron (kolo 4 minut,nie dłużej, bo będą gumowe) 3. obrany czosnek i zieloną pietruszkę drobno posiekać, dodać na patelnię. 4. Wlać na patelnię pól szklanki białego wina i przykryć pokrywką, pogotować parę minut. 5.Dołożyc łyżkę śmietany, wymieszać i natychmiast podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
pump_it_up Re: Przegrzebki 08.09.07, 21:00 dziekuje,ale tam widzialam malze a mi chodzilo o te przegrzebki www.kobesteakhouse.com/images/content/teppanyaki_scallops.jpg ten ostatni przepis jest o tych? zwykle malze w sosie kremowo czosnkowym sa pyszniutkie,ale nie znam przepisu:) Odpowiedz Link Zgłoś
pump_it_up Re: Przegrzebki 08.09.07, 21:02 oki w tym 1 sa te o ktore mi chodzilo:) kurcze duzo zachodu,ale warto:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Przegrzebki IP: *.spray.net.pl 09.09.07, 12:12 pump_it_up napisała: > oki w tym 1 sa te o ktore mi chodzilo:) Są, są, tylko nie widać, bo białe, jak zupa. A ja nie zauważyłam, że pytałaś, gdzie kupić. Są w miarę regularnie w sklepach Kuchnie Świata, bywają w sieci Albert. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Przegrzebki 16.09.07, 17:19 Ja robię przegrzebki tylko z masłem, czosnkiem i pietruszką, ale przepis podany przez Nobull widziałam w jednej z książek kucharkich i wygląda smakowicie. Mam książkę kucharską "Tradycyjne szkockie przepisy na ryby i owoce morza" i tam jest identyczny przepis tylko, że zamiast wina jest szkocka :))) Mam szczęście, nie mieszkam bardzo daleko od morza, więc kupuję u rybiarza świeże, królewskie z pięknym koralowym ogonem :) Pierońsko drogie, ale warte swojej ceny. Jakie mieliście odczucie pierwszy raz po ich zjedzeniu? Bo mi smakowały odrobinę wątróbkowo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Przegrzebki 16.09.07, 23:00 pani.serwusowa napisała: > przepis podany przez Nobull widziałam w jednej z książek kucharkich Mnie podała go mieszkająca we Francji znajoma. Znajoma z FK, oczywiście. :) > Jakie mieliście odczucie pierwszy raz po ich zjedzeniu? Bo mi > smakowały odrobinę wątróbkowo :))) Pierwszy raz jadłam zapiekanego w muszli i czułam głównie smak sosu. Kiedy zrobiłam wg. w/w przepisu, smakowały jak najdelikatniejsza, jędrna ryba. I tak mi zostało. Inna sprawa, że nigdy nie jadłam przegrzebków z koralem. Raz takie kupiłam i pachniały mi jakoś nie bałdzo (może wątróbkowo właśnie), więc wstyd przyznać, po prostu korale wyrzuciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit sos holenderski IP: *.spray.net.pl 09.09.07, 12:14 Tu jest przepis: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62900989,62901893.html Odpowiedz Link Zgłoś