Gość: mela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 23:26 Jak zrobić,zeby czosnek był twardy i chrupiący??Robiłam to wychodzi mi taki miękki.Od czzego to zalezy?Czy może musi być odpowiedni gatunek czosnku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: jak się marynuje czosnek?? 15.09.07, 23:40 Na 10 główek czosnku, 1 szkl octu balsamicznego lub winnego, 60 g cukru, 1 łyżka soli, liście laurowe, gorczyca, zioła prowansalskie. Czosnek po obraniu i podzieleniu na ząbki trzeba sparzyć wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie. Z 3/4 szkl wody, cuktu, soli i octu zagotować zalewę. Zalać czosnek w słoikach, zamknąć je i pasteryzować około 20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reala Re: jak się marynuje czosnek?? IP: *.cnb.com.pl 16.09.07, 10:17 Spróbuj tak: www.polki.pl/przyjaciolka_artykul,10005218.html?ph_content_page_no=1 Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Przepis do bani. 16.09.07, 10:52 Po pierwsze nie łączy się octu winnego ze spirytusowym, po drugie tak długie gotowanie skutecznie rozmiękczy czosnek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Przepis do bani. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 14:18 To jednak przepis który podałeś jest do bani ,tak?? To w końcu jak?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: jak się marynuje czosnek?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 15:46 real napisał,żeby gotować czosnek 3-4 min,a Ty ,że 20 min,a póżniej piszesz,że nie gotuje się tak długo Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Naprawdę nie potrafisz czytać? 16.09.07, 17:35 Re: jak się marynuje czosnek?? Autor: ba_nita☺ 15.09.07, 23:40 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz Na 10 główek czosnku, 1 szkl octu balsamicznego lub winnego, 60 g cukru, 1 łyżka soli, liście laurowe, gorczyca, zioła prowansalskie. "...Czosnek po obraniu i podzieleniu na ząbki trzeba SPARZYĆ wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie. Z 3/4 szkl wody, cuktu, soli i octu zagotować zalewę. Zalać czosnek w słoikach, zamknąć je i PASTERYZOWAĆ około 20 min..." Czy wiesz na czym polega różnica między gotowaniem, sparzaniem wrzątkiem (blanszowaniem) a pasteryzacją? Mam dość...Z całym szacunkiem ale naprawdę najpierw naucz się czytać a potem zacznij zadawać pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malange ba_nito poproszę o podpowiedź :) IP: *.domainunused.net 16.09.07, 17:46 Mam zamiar zamarynować czosnek według Twojego przepisu, no i nie ukrywam, że będzie to mój pierwszy raz :) Stad moje pytania: 1. Ile mam sobie słoików przygotować i o jakiej pojemności? Nie składuje ich w domu więc muszę się przygotować technicznie do całej operacji :) 2. Ile gorczycy i ziół na jeden słoik? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malange Re: ba_nito poproszę o podpowiedź :) IP: *.domainunused.net 16.09.07, 17:48 I jeszcze jedno: po jakim czasie mogę się zacząć delektować tym przysmakiem? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: ba_nito poproszę o podpowiedź :) 16.09.07, 18:02 5-6 słoików o poj. 200 ml (takie jak od koncentratu pomidorowego), po płaskiej łyżeczce gorczycy i ziół, po tygodniu nadają się do użycia.:-) Możesz nawet nim smarować pieczywo albo używać jak zwykłego czosnku ale masz inny smak i nie "waniajet" - niektórzy tego nie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: jak się marynuje czosnek?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 22:56 banita może powiedz jak Ty pasteryzujesz? wg tej stronnki www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=8 dla mnie pasteryzacja to zwykłe gotowanie słoików.Tyle lat robię weki,ale innej pasteryzacji jak gotowanie słoików w wodzie to nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:No comment... 17.09.07, 00:01 pl.wikipedia.org/wiki/Pasteryzacja pl.wikipedia.org/wiki/Gotowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re:No comment... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 12:45 Wiesz banita z jednej strony dziekuję Ci za porady,ale z drugiej strony to chyba powinienes zrobić sobie odpoczynek od forum,bo widze,że bardzo zestresowany jesteś i taki zgryzliwy ,przemądrzały.Chyba ten nałóg internetowy Cię zżera:-)Daj sobie na luz.Czy zycie nie było by bardziej przyjemne gdybysmy inaczej sie traktowali z większa cierpliwoscia,miłoscią,wyrozumiałością,a nie zarozumiałością i tak jak bysmy wszystkie rozumy pozjadali??:-)Pozdrawiam Mela Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re:Przypomniał mi się jeszcze czosnek w oliwie: 17.09.07, 12:30 Ba_nita; znalazlam takie cos na stronie "wszystko o czosnku" - troche mnie to przestraszylo :-( "Botulism This is probably the most serious risk associated with garlic. Its sulphurous nature makes it a prime breeding ground for botulism (clostridium botulinum). Botulism is a nasty toxin that can result in major stomach illness sometimes leading to death. The worst danger from botulism comes if raw garlic is stored in oil at room temperature - or even for too long in the refridgerator. Never store raw garlic in oil at room temperature." www.garlic-central.com/dangers.html Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Też to znam ale jeszcze się nie 17.09.07, 15:21 spotkałem z takim przypadkiem. Tym bardziej, że taki czosnek jest przecież w ciągłej sprzedaży w każdym prawie sklepie więc ryzyko zgodnie z teorią byłoby tak duże, że przypadków botulizmu byłoby od groma. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re:Też to znam ale jeszcze się nie 17.09.07, 15:53 Dzieki - troche mniej przestraszona :-) Mam powodz czosnku w ogrodzie wiec dobrze by bylo cos z tym zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś