Gość: asia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.07, 21:16 pierwszy raz zebraliśmy z mężem opieńki, jak je najlepiej usmażyć? w panierce? w mące czy bułce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilekobietamalat Re: opieńki 01.10.07, 21:24 cioteczka mowi ze zupa najlepsza, a ja twierdze ze marynowane to najpyszniejsza rzecz na swiecie:) ale jesli jednak chcesz smazyc,to wydaje mi sie ze raczej z cebulka na patelni,bez zadnej panierki.. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f opieńki - marynata, drugie - zupa 01.10.07, 21:28 na koncu duszonki z cebulka. Nie smaż. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Trzecie: pieczeń "rzymska": 01.10.07, 21:32 gotowanie.onet.pl/27887,0,1,pieczen_rzymska_z_opienkami,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciociapolcia Re: opieńki 01.10.07, 21:55 Osobiście nie przepadam za smażonymi opieńkami - maja jakąś taka goryczkę. Natomiast do marynowania - te malutkie - słodka zalewa (tzn. bardziej słodka niż do gąsek czy rydzów) znakomite. Do obgotowania i zamrożenia, później do uduszenia i do pierogów moga być te większe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: opieńki 01.10.07, 22:19 Tak, w marynacie świetne. Można też suszyć, dają sporo aromatu i taki pyłek do sosów, ale i w solance są niezłe, potem tylko na cebulkę, poddusić, walnąć śmietany i zimą jak swieże. Koleżanka kisi. Pyszne, ale ja nie mam takiego gara kamiennego. Odpowiedz Link Zgłoś
squonk Re: opieńki 02.10.07, 12:48 Specjalisci mowia, ze nalezy je dobrze wygotowac a nastepnie odcedzic z wody w ktorej sie gotowaly. A potem robisz co chcesz. Ja osobiscie preferuje w occie i jako dodatek do sosow smietanowych. Gotuje ok. 1/2 godziny i jak na razie [a dzialam od ladnych paru lat] nikt sie nie zatrul:-) Mowi sie rowniez, ze nie nalezy ich zbierac po pierwszych przymrozkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciociapolcia Re: opieńki IP: *.spray.net.pl 02.10.07, 13:03 Tak - obgotować koniecznie. Po pierwsze tracą goryczkę, po drugie nie farbują, a po trzecie pozbywamy się w ten sposób kiślowatości. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: opieńki 02.10.07, 13:06 www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/grzyby_lecznicze_gaskowate.htm Odpowiedz Link Zgłoś