Gość: kasia IP: *.aster.pl 02.10.07, 17:53 żeby zapomnieć o troskach codziennych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominikjandomin Re: czekolada do picia - jak zrobić, albo jaka ku 02.10.07, 18:26 Gość portalu: kasia napisał(a): > żeby zapomnieć o troskach codziennych. Osobiście robię na kostkach. To znaczy kupuje czekoladę, łamię na kostki i do puszki. Jak mam ochotę - garści kostek, zalewam mlekiem i na ogniu podgrzewam, aby było gorące, jednoczesnie mieszajęc, co by sie rozpuściło. Gotowe. Od zastosowanej czekolady zalezy smak - inny jest z mlecznej, inny z gorzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: czekolada do picia - jak zrobić, albo jaka ku IP: *.pools.arcor-ip.net 02.10.07, 23:22 ja bedac w polsce kupuje wedlowska w puszce w takich "drazetkach". puszka mala i droga, ale czekolada naprawde dobra. przepis jest na opakowaniu, ja jednak robie nieco chudsza, bez dodatku smietanki. za to dodaje kapke grand marniera albo cointeau, czyli likeru z gorzkich pomaranczy. pyyycha. albo chili i krople tabasco Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: czekolada do picia - jak zrobić, albo jaka ku 03.10.07, 01:40 rozpuszczam deserowa czekolade w kapieli wodnej. dodaje porcjami gorace mleko, mieszajac dokladnie za kazdym razem. szczypta (lub trzy:) chilli , przepuszczam przez sitko i juz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: czekolada do picia - jak zrobić, albo jaka ku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.07, 08:56 ja zalewam kostki gorzkiej czekolady gorącym mlekiem:) pychotka.. od tego ile kostek wrzucisz zeleży "tęgość" czekolady ja lubie czuć że pije czekolade wiec troche ich wrzucam. Ale nigdy nie dodawalam jakiś dodatków typu np.przyprawy - może jakies pomysły?? pozdrawiam D Odpowiedz Link Zgłoś
ruskie-pierogi Re: czekolada do picia - jak zrobić, albo jaka ku 03.10.07, 11:29 Mleko + śmietanka (slodka) + czekolada pokruszona - wymieszać, podgrzać (nie zagotować). Podgrzewając można dodać papryczkę chili, ale trzeba ją wyjąć przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
tuya proporcje??? 05.10.07, 19:16 Pliss podajcie proporcje - ile czekolady i ewentualnie śmietanki dajecie na pół litra mleka. Dzięki wielkie! Odpowiedz Link Zgłoś
notae Re: czekolada do picia - jak zrobić, albo jaka ku 06.10.07, 17:14 można kupić czekoladę do picia Lindt, gotuje sie kilka minut z mlekiem, polecam Odpowiedz Link Zgłoś